Τέρμα στο μπάχαλο με τη διαχείριση πολυκατοικιών, τους ενοικιαστές που δεν πληρώνουν κοινόχρηστα και τα κτήρια που δεν συντηρούνται, θέτει νομοσχέδιο που ετοίμασαν το Τμήμα Κτηματολογίου και η Επίτροπος Νομοθεσίας. 

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου για δημόσια διαβούλευση, καθορίζεται ένα πλαίσιο ρύθμισης για τις κοινόκτητες οικοδομές στη Δημοκρατία αναφορικά με τη διαχείριση, την εποπτεία τους και την εύρυθμη λειτουργία τους. Όπως δήλωσε στον «Φ» η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, ο κάθε δήμος θα πρέπει να δημιουργήσει Υπηρεσία Εγγραφής Κοινόκτητων Οικοδομών και Εποπτείας Λειτουργίας των Διαχειριστικών Επιτροπών, που θα ελέγχει τις Επιτροπές κατά πόσο μεριμνούν για την ασφάλεια των πολυκατοικιών. Επίσης, όπως ανέφερε, οι Διαχειριστικές Επιτροπές θα έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν με αγωγές στα Δικαστήρια εναντίον όσων ενοικιαστών δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστά τους, ενώ θα έχουν το δικαίωμα να τους περιορίζουν από του να χρησιμοποιούν κάποιες κοινόχρηστες υπηρεσίες, όπως ασανσέρ κ.ά. Ακόμα, όπως ανέφερε η Επίτροπος, κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα μπει προϋπόθεση η καταβολή των κοινοχρήστων, ούτως ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να μη βαρύνεται με τυχόν κοινόχρηστα που άφησε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής. Σε περίπτωση μη καταβολής ενοικίων, θα δικαιούται ο ιδιοκτήτης να στρέφεται με αγωγή κατά του ενοικιαστή, ο οποίος δεν θα μπορεί να καταχωρεί υπεράσπιση. Σήμερα, τόνισε η κ. Ζαννέτου, παρατηρούνται ακραία φαινόμενα σε πολυκατοικίες, όπου αν και απαιτείται η συντήρηση μιας πολυκατοικίας να μη συναινούν όλοι οι ένοικοι, με αποτέλεσμα ένας όροφος να βάφεται και οι υπόλοιποι όχι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νομοσχέδιο για διαχείριση και λειτουργία κοινόκτητων οικοδομών

Στόχος του νομοσχεδίου, επισημαίνεται, είναι να παρέχει ευελιξία στις διαχειριστικές επιτροπές στο να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, δεδομένου ότι ιδιοκτήτες μονάδων διαφεύγουν των υποχρεώσεών τους και πολλά ακίνητα δεν συντηρούνται επαρκώς, με διάφορους κινδύνους για την ασφάλεια να ελλοχεύουν.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο εισάγει επέκταση πεδίου εφαρμογής, πέραν των εγγεγραμμένων κοινόκτητων οικοδομών, και σε όλες τις κοινόκτητες οικοδομές οι οποίες έχουν εξασφαλίσει άδεια οικοδομής, διαίρεσης και πιστοποιητικό έγκρισης, αλλά δεν έχουν εγγραφεί στο κτηματικό μητρώο και δεν εκδόθηκαν ξεχωριστοί τίτλοι των μονάδων. Εισάγει τη δημιουργία Υπηρεσίας Εγγραφής Κοινόκτητων Οικοδομών και Εποπτείας Λειτουργίας των Διαχειριστικών Επιτροπών υπό τους δήμους, η οποία θα διατηρεί μητρώο κοινόκτητων οικοδομών και διαχειριστικών επιτροπών. Επίσης, προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση των κοινόκτητων οικοδομών, ενώ παρέχεται η εξουσία στη Διαχειριστική Επιτροπή να προβαίνει σε δαπάνες, εύλογα αναγκαίες για τη συντήρηση και εύρυθμη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων της κοινόκτητης οικοδομής, οι οποίες θα διαμοιράζονται με βάση το εμβαδό κάθε μονάδας.

Προβλέπεται ακόμη, η διενέργεια μελέτης καταλληλότητας, στατικού, μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού ελέγχου κάθε κοινόκτητης οικοδομής από επαγγελματίες εγγεγραμμένους στο Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου και για σκοπούς εξασφάλισης της καταλληλόλητας των οικοδομών όταν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από τη Διαχειριστική Επιτροπή.