Κακά τα ψέματα, σχετικά λίγα πράγματα αλλάζουν στη σύνθεση της νέας Βουλής, μετά τις προχθεσινές εκλογές. Παρατηρώντας, όμως, με μια πιο διεισδυτική ματιά τα δεδομένα, παρουσιάζονται σημάδια αλλαγής, ως προς τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκαν οι εκλογείς, τα οποία όμως, λόγω του εκλογικού συστήματος, δεν αποτυπώνονται στη σύνθεση της νέας Βουλής.

– Καταρχάς ο δικομματισμός παρουσιάζεται περισσότερο αποδυναμωμένος, με τα δύο κόμματα σε μια δεκαετία να έχουν απολέσει δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ σε μια δεκαετία απώλεσε 39.354 ψηφοφόρους, ενώ το ΑΚΕΛ συνολικά 52.258 ψηφοφόρους. Παράλληλα 23.368 ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στο ΔΗΚΟ.

– Η τάση αμφισβήτησης αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων γύρισε την πλάτη στις εκλογές, εκφράζοντας την απαξίωσή του στο σύστημα, ενώ, από όσους εκλογείς προσήλθαν στην κάλπη, ένα 13% έκανε την έκπληξη, αυξάνοντας τα ποσοστά του ΕΛΑΜ και δίνοντας το εισιτήριο στη ΔΗΠΑ για να προσέλθει στο κοινοβούλιο.

– Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι ένα άλλο 15% των ψηφοφόρων έχει προτιμήσει νεοσύστατους σχηματισμούς και ανεξάρτητους υποψηφίους, που, λόγω του γεγονότος ότι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο του εκλογικού μέτρου, δεν αντιπροσωπεύεται στη Βουλή, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αναλογικότητα και τη δημοκρατία.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις κομμάτων, όπως το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 11 χιλιάδες ψήφους παγκύπρια, ωστόσο με ένα ποσοστό γύρω στο 3,3% έφθασε στο κατώφλι της Βουλής και δεν κατάφερε να εισέλθει. Εκτός Βουλής μένει και το νεοσύστατο κόμμα της Αλλαγής Γενιάς, το κόμμα της Άννας Θεολόγου, το οποίο εξασφάλισε 10095 ψήφους, ποσοστό 2,82% και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει έδρα.

Έγινε, λοιπόν, αισθητό στις εκλογές το αποτέλεσμα της αλλαγής του εκλογικού μέτρου στο 3,6%, που υπερψήφισαν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ πριν από 6 χρόνια. Αυτό, όμως, έπρεπε να είχε ήδη γίνει αντιληπτό από  νεοφανή κόμματα, τα οποία προκειμένου να καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή χρειαζόταν να εξεύρουν συνεκτικά στοιχεία και να προσέλθουν με ολοκληρωμένη πρόταση ενώπιον των ψηφοφόρων, γιατί καλές οι ιδέες και ο ρομαντισμός, αλλά χωρίς ρεαλισμό καλώς ή κακώς δεν επιτυγχάνονται οι όποιοι στόχοι…