To Top
11:41 Δευτέρα
9 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι 7 παιδεραστές, η απολογία και το βασανιστικό «γιατί»
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Οι 7 παιδεραστές, η απολογία και το βασανιστικό «γιατί»
  28 Νοεμβρίου 2018, 10:30 πμ  
Πρόεδρέ μου, τι ήταν αυτή η αναλαμπή χθες. Απολογία για την αποφυλάκιση παιδεραστών; Δημοσίως κιόλας; Καλά, τον Ιωνά που πάσχιζε όταν αποκαλύφτηκε η τεραστίων διαστάσεων γκάφα (αν ήταν γκάφα διότι σε καμία περίπτωση δεν πείσατε ότι δεν ήταν εσκεμμένη και στοχευμένη ενέργεια) να μας πείσει ότι, απλώς, ακολούθησες την τακτική των προκατόχων του δεν σκέφτηκες ότι τον αφήνεις εκτεθειμένο;
 
Και τον Ιωνά, άντε να το πάρει το ποτάμι, όμως, εκείνο το λαμπρό εκ της πόλεως σου ορμώμενο παιδί, τον Δίπλαρο, δεν το σκέφτηκες καθόλου; Συγγνώμη, αλλά είσαι απαράδεκτος. Ο προσφιλής Ευθύμιος έφτασε στο σημείο να ανακαλύψει ολάκερη νέα φιλοσοφία για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη ενέργειά σου κι εσύ τον άδειασες τόσο ωμά; Ξέχασες που το παιδί μας είπε από τηλεοράσεως την σπουδαιότερη ατάκα της χρονιάς. Εκείνο το περιβόητο, «Μπράβο στην Προεδρία. Εξ αφορμής του λάθους που έγινε, επιτέλους, θα ρυθμίσουμε και αυτό το ζήτημα!!!». Κι εσύ με τόσο άσπλαχνο τρόπο πέταξες στον κάλαθο των αχρήστων κοτζάμ Διπλάρειο φιλοσοφία;
 
Βεβαίως, σου βγάζω το καπέλο. Διότι είναι ασυνήθιστο σε αυτό τον τόπο να βγαίνει δημοσίως κάποιος πολιτικός –και δη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- και να απολογείται. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα σκέφτηκαν και όσοι σε άκουσαν χθες. Θα σε χειροκρότησαν. Όσοι, όμως, παρακολουθούν μόνο την επιφάνεια. Όσοι εμβαθύνουν στα γεγονότα θα έχουν διαφορετική άποψη.
 
Διότι, αγαπητέ Πρόεδρε, τι να την κάνω την απολογία 78 ημέρες μετά την αποκάλυψη μιας εγκληματικής απόφασης; Και δεν είναι μόνο το ότι πέρασαν 78 ολόκληρες ημέρες. Είναι και η διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στη χθεσινή απολογία. Πρώτα περάσαμε από την έκφραση λύπης (όχι απολογία και ας σημειωθεί η διαφορά) την οποία, όμως, απέδιδες σε αδυναμία του συστήματος. Καμία αδυναμία δεν είχε, ωστόσο, το σύστημα. Στην απόλυτη ευχέρειά σου είναι η απονομή χάριτος και σε ποιους την απονέμεις.
 
Ακολούθησε εκείνη η εντυπωσιοθηρική πρόσκλησή σου στην Αναστασία Παπαδοπούλου για να σου ετοιμάσει κριτήρια για τις προεδρικές χάρες!!! Λες και μια ολάκερη κυβέρνηση δεν μπορούσε να θεσπίσει κριτήρια. Όμως, η πρόσκληση στην πρόεδρο του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών, σαφώς, και εντυπωσιάζει περισσότερο.
 
Στη συνέχεια περάσαμε από την απεγνωσμένη προσπάθεια του υπουργού Δικαιοσύνης να πείσει ότι η εγκληματική απόφαση δεν ήταν τόσο τραγική όσο η κοινωνία την εξέλαβε όταν αποκαλύφτηκε. Πάλευε επί μέρες να μας πείσει ότι οι προκάτοχοί σου έδωσαν περισσότερες χάρες σε παιδεραστές. Στάση η οποία, ουδόλως, συνάδει με άνθρωπο που συνειδητοποίησε την τραγικότητα της απόφασής του και θέλει να απολογηθεί. Μετά ήρθε η Διπλάρειος φιλοσοφία να μας τρελάνει. Φτάσαμε να δούμε μέχρι και διαδηλωτές έξω από το Προεδρικό. Απολογία, ωστόσο, δεν ακούγαμε.
 
Μέχρι χθες. Όταν βρέθηκες στην εκδήλωση του Συμβουλίου για την Καταπολέμησης της Βίας κατά των Παιδιών. Δεν σε έπαιρνε άλλο. Να χαιρετήσεις τέτοια εκστρατεία και να κουβαλάς τέτοιο «αμάρτημα». Άσε, που όλως συμπτωματικά, χθες δημοσιεύσαμε και την απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης σε ερώτηση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου επί του θέματος, όπου επισήμως αποκαλύπτεται ότι προεδρική χάρη δεν έδωσες μόνο σε έναν παιδεραστή αλλά σε επτά!
 
Λυπάμαι, Πρόεδρέ μου, όμως, αυτή η στήλη δεν έμαθε να συνηγορεί στον εμπαιγμό της κοινής γνώμης. Γι’ αυτό, θα καταγράψει τι ακριβώς χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή της κυβέρνησης. Λαμβάνει αποφάσεις για να εξυπηρετήσει ημέτερους, κομματικά συμφέροντα ή ιδεοληψίες, χωρίς καμία μελέτη. Χωρίς την παραμικρή επιστημοσύνη. Χωρίς να ζητά γνωμάτευση ειδικών. Όταν αποκαλυφθεί πόσο τραγικές είναι, επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αν η κοινωνική κατακραυγή είναι τεράστια –όπως στην προκειμένη περίπτωση- σπεύδει με αντίμετρα εντυπωσιασμού να ισορροπήσει την κατάσταση. Μπορεί να φτάσει μέχρι και σε προεδρική απολογία.
 
Παραμένει, όμως, βασανιστική η ουσία του θέματος. Ένα πελώριο «Αλλά» και ένα τεράστιο «Γιατί». Σεβαστή η απολογία, Πρόεδρε, αλλά δεν επανορθώνει το εγκληματικό αποτέλεσμα. Τίποτα δεν θα αλλάξει για τους παιδεραστές οι οποίοι εξασφάλισαν μείωση της ποινής ή αποφυλάκισή τους.
 
Ακόμη ουσιωδέστερο το «Γιατί». Γιατί ξαφνικά αυτή τη φορά (σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν) σπεύσατε να θεσπίσετε κριτήρια με τα οποία να εξαιρούνται του γενικού αποκλεισμού των παιδεραστών, όσοι τα θύματα τους ήταν άνω των 13 ετών; Γιατί το όριο ηλικίας στα 13 και όχι στα 14, 15 ή 16; Όλοι αντιλαμβάνονται ότι κάθε θύμα παιδεραστή, ανεξαρτήτως ηλικίας, κουβαλά τον εφιάλτη στην υπόλοιπη ζωή του; Κοτζάμ Προεδρικό δεν μπορούσε να αντιληφθεί κάτι τόσο απλό; Ποια σκοπιμότητα έπρεπε να εξυπηρετήσουν οι εμπνευστές των κριτηρίων; Ποιοι είναι οι 7 παιδεραστές που επωφελήθηκαν της προεδρικής χάρης; Ποιος ήταν ο εμπνευστής;
 
Για όλα αυτά, αγαπητέ Πρόεδρε, λυπάμαι αλλά δεν θα σε χειροκροτήσω. Επειδή είναι οφθαλμοφανές ότι δεν επρόκειτο περί απλού ή αθώου λάθους. Αλλά για τραγική συνειδητή επιλογή, που άλλαξε λόγω της κοινωνικής κατακραυγής. Όμως, δεν διορθώνει την ουσία της τραγικής απόφασης.
 
 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...