To Top
20:24 Πέμπτη
14 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Σύνταξη από τα πενήντα, γιατί όχι και νωρίτερα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Σύνταξη από τα πενήντα, γιατί όχι και νωρίτερα
  03 Νοεμβρίου 2019, 10:10 πμ  
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής αγόρευε προ μερικών ημερών υπέρ της κατάργησης του τέλους 12% για όσους αποφασίζουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Ανάμεσα σ’ άλλα, ανέφερε πως βελτιώνεται η ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων, πως θα αυξηθεί το εισόδημά τους και άρα η κατανάλωση δημιουργώντας επιπρόσθετη δυναμική για την οικονομία. Επίσης, προέταξε πως με την αποχώρησή τους από την αγορά εργασίας θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για νέους να εργαστούν και να μειωθεί η νεανική ανεργία. Ξέρετε, αυτοί που κάθονται στα καφέ και κλαίνε από το πρωί μέχρι το βράδυ επειδή δεν βρίσκουν δουλειά με πρώτο μισθό 3.000 ευρώ. Στη θεωρία πολύ καλά τα είπε ο κ. Φακοντής. Ποιος δεν θα ήθελε να αφυπηρετήσει από τα πενήντα να παίρνει μία παχυλή σύνταξη για 40 χρόνια και την ίδια ώρα να νιώθει καλά ότι ήταν η αιτία για να βρει ένας νέος άνθρωπος δουλειά. Υποθέτουμε πως με μία τέτοια διευθέτηση, ακόμα περισσότερο μπορεί να χαίρονταν οι επιχειρηματίες που θα έβλεπαν το εργατικό τους κόστος να μειώνεται κάθετα. Στη θεωρία ακούγεται εξαιρετική ιδέα. Στην πράξη, όμως, το συγκεκριμένο «όραμα» μπάζει νερά. Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποτελεί μία προβληματική κατάσταση την οποία δημιούργησαν όσοι διαχρονικά κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν τον τόπο κατά τη σύγχρονη ιστορία του. Πολλά είναι τα δισεκατομμύρια που χαραμίστηκαν αντί να τύχουν λελογισμένης και ορθής διαχείρισης, αλλά κανείς δεν μιλά και προφανώς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.
 
Σήμερα, έχουμε φτάσει σε μία περίοδο που προφανώς η κατάσταση του Ταμείου δεν είναι η καλύτερη και όσο περνούν τα χρόνια μάλλον θα χειροτερεύει. Εκτός κι αν πέσει στο νησί κανένας θανατηφόρος ιός και μας ξεπαστρέψει όλους 30 χρόνια νωρίτερα του αναμενόμενου. Αλλιώς, δεν εξηγείται με άλλο τρόπο η πρόσφατη εφαρμογή αυξημένων συνεισφορών στο ΤΚΑ, έστω κι αν η σχετική απόφαση πάρθηκε εδώ και καιρό. Προφανώς κάποιος λόγος θα υπάρχει ε; Ή καλύτερα κάποια τρύπα θα υπάρξει μελλοντικά και θέλουμε να την καλύψουμε. Ενώ σε άλλες χώρες λοιπόν αυξάνουν το συνταξιοδοτικό όριο αφού αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωής, η εισήγηση που κάνει ο κ. Φακοντής είναι ουσιαστικά να δοθεί επιπλέον κίνητρο για πρόωρες αφυπηρετήσεις. Θα ήταν καλά να μας εξηγούσε και ποιος θα πλήρωνε αυτά τα επιπλέον ποσά. Μήπως οι νεοεισερχόμενοι χαμηλόμισθοι στην αγορά εργασίας να καταβάλλουν μεγαλύτερες συνεισφορές; Μήπως να τσοντάρει, ως είθισται στην Κύπρο, το κράτος με λεφτά του φορολογούμενου; Μετά από όσα περάσαμε, αυτό θα ήταν το αποκορύφωμα: Να πληρώνει ο φορολογούμενος για να κάθονται μερικοί και να απολαμβάνουν σύνταξη για 40 χρόνια. 
 
Δυστυχώς, η εξίσωση δεν βγαίνει. Είναι θετικό που επιτέλους θα γίνει μία μελέτη από το υπουργείο Εργασίας για δικαιότερη παραχώρηση των συντάξεων, αλλά υπάρχουν παγίδες. Δικαιότερη σύνταξη δεν σημαίνει μεγαλύτερη σύνταξη για όλους. Σημαίνει καλύτερη κατανομή των υφιστάμενων διαθέσιμων πόρων του Ταμείου χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η φερεγγυότητά του και χωρίς βέβαια να χρειαστεί να συνεισφέρει οτιδήποτε το κράτος. Μην μας μπαίνουν ιδέες επειδή ακούμε για πρωτογενή πλεονάσματα. Έχουμε και ένα χρέος να εξυπηρετήσουμε. 
 
Και προς Θεού (ή άλλου ανώτερου όντος) να μην ξεχνούμε ποτέ τις μελλοντικές γενιές. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από το 2013 όταν όλοι αντιληφθήκαμε πως υπήρχε ο κίνδυνος να παραδώσουμε στα παιδιά μας στάχτη και αποκαΐδια. Και το συνταξιοδοτικό δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί εύκολα, ούτε που μπορεί να κρυφτεί κάτι από το χαλί. 

*Αρχισυντάκτης επιχειρηματικών εκδόσεων Ο Φιλελεύθερος.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...