Ο νέος «νόμος», με τον οποίο ενοποιούνται αρκετοί «δήμοι» στα κατεχόμενα έγινε δεκτός στη «βουλή» τα ξημερώματα της Πέμπτης. Πριν την υπερψήφιση του «νόμου» ένταση επικράτησε στην ολομέλεια της «βουλής» και έξω από το κτήριο του «κοινοβουλίου». 

Νωρίτερα, «βουλευτές» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο βήμα της «βουλής». Για αρκετή ώρα, οι «βουλευτές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσαν υπό κατοχή τους το «βήμα». Αντιδρώντας σε αυτήν την εξέλιξη, οι «βουλευτές» της «κυβέρνησης» αποχώρησαν από την ολομέλεια της «βουλής». 

Το ΡΤΚ αντέδρασε στο νέο «νόμο» για τους «δήμους» με το σκεπτικό ότι είναι «αντισυνταγματικός» και προετοιμάστηκε δίχως να ληφθεί η άποψη μεγάλων μερίδων της τ/κ κοινότητας. 

Καθώς οι «βουλευτές» του ΡΤΚ διαμαρτυρόντουσαν στην αίθουσα της ολομέλειας, έξω από το κτίριο της «βουλής» επικράτησε ένταση. Εργαζόμενοι των «δήμων» ήρθαν αντιμέτωποι με την «αστυνομία». Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης ζημιά υπέστη η πύλη της «βουλής». 

Ύστερα από μια διακοπή στη συνεδρίαση της «βουλής», η «κυβέρνηση» επέστρεψε στη συνεδρίαση και προχώρησε σε μικρές τροποποιήσεις στο «νόμο» που καταργεί αρκετούς «δήμους» σε ολόκληρα τα κατεχόμενα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Εδώ δεν είναι δικαστήριο. Πιστεύουμε ότι (ο νέος «νόμος) είναι σύμφωνος με το ‘σύνταγμα’, με βάση τις μελέτες που έχουμε εκπονήσει με τους δικούς μας δικηγόρους, και αν θεσπιστεί σύμφωνα με τις προτάσεις που θα παρουσιάσουμε, δεν θα απορριφθεί από το ‘συνταγματικό δικαστήριο’», δήλωσε τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, ο «υπουργός εσωτερικών», Ζιγιά Όζτουρκλερ. 

Στην συνέχεια, συζητήθηκαν τροποποιήσεις στο «(ειδικό) σχέδιο νόμου για την ενοποίηση των ‘δήμων’». Οι προτάσεις έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία των «βουλευτών». Τελικά, ο επίμαχος «νόμος» «πέρασε» με τις ψήφους των τριών κομμάτων που σχηματίζουν την «κυβέρνηση» του Ουνάλ Ουστέλ.

Μετά το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) και άλλα κόμματα και αποχρώσεις της τουρκοκυπριακής Αριστεράς διαφωνούν και απορρίπτουν το νέο «νόμο», ο οποίος ενοποιεί πολλούς κατεχόμενους «δήμους». 

Το Κόμμα Νέα Κύπρος (ΚΝΚ), σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει ότι «η Τουρκία επιβάλλει τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές κυρώσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μέσω των οικονομικών πακέτων που έχει ετοιμάσει. Στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο κατέχει, προσπαθεί να εξαναγκάσει τους Τουρκοκύπριους να αποδεχθούν την τάξη που θέλει, τον τουρκικό εποικισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, με το τελευταίο οικονομικό πακέτο που επέβαλε, προσπαθεί να πραγματοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές στις τοπικές αυτοδιοικήσεις».

Για το ίδιο θέμα, το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (ΚΕΚ), σε ανακοίνωση ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συνασπισμού προέβη σε αναγκαστικές τροποποιήσεις του νόμου σύμφωνα με τις οδηγίες που έλαβε από την κυβέρνηση του ΑΚΡ στην Άγκυρα.