Το γραφείο του διευθυντή εθνικών πληροφοριών (ODNI) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αν και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν είναι σίγουρες για την προέλευση του κορονοϊού, εντούτοις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν δημιουργήθηκε από την Κίνα ως βιολογικό όπλο.

Σύμφωνα με έγγραφο που αποχαρακτηρίστηκε την Παρασκευή (29/10), η Κοινότητα Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ (IC) αναφέρουν ότι ο ιός SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, πιθανότατα εμφανίστηκε και μόλυνε ανθρώπους από μια μικρή έκθεσή του η οποία δεν έγινε πριν τον Νοέμβριο του 2019, με το πρώτο «cluster» να εμφανίζεται στην πόλη Ουχάν, τον Δεκέμβριο του 2019.

«Θεωρούμε ότι ο ιός δεν αναπτύχθηκε ως βιολογικό όπλο. Οι περισσότερες υπηρεσίες θεωρούν με χαμηλό βαθμό βεβαιότητας ότι ο SARS-CoV-2 πιθανότατα δεν ήταν γενετικά τροποποιημένος. Ωστόσο, δύο οργανισμοί πιστεύουν ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να γίνει μια αξιολόγηση σε κάθε περίπτωση. Τέλος, οι μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της Κίνας δεν είχαν εκ των προτέρων γνώση του ιού πριν από την εμφάνιση της αρχικής επιδημίας του COVID-19» επισημαίνεται στην απόρρητη αναφορά.

H IC έφτασε σε διάφορα συμπεράσματα για την προέλευση του νέου κορονοϊού, όπως, για παράδειγμα, αν προήλθε από κάποιο ζώο ή κάποιο «περιστατικό σε εργαστήριο».

Τέσσερις υπηρεσίες της IC και το Συμβούλιο Εθνικών Πληροφοριών εκτίμησαν «με χαμηλό βαθμό βεβαιότητας» ότι ο ιός μόλυνε τους ανθρώπους με φυσική διαδικασία, μεταπηδώντας από μολυσμένο ζώο που ήρθε σε επαφή με ανθρώπους και ήταν φορέας ενός ιού σχεδόν παρόμοιο με τον SARS-CoV-2.

Μόλις μία υπηρεσία της IC έκρινε «με μέτριο βαθμό βεβαιότητας» ότι η πρώτη μόλυνση σε άνθρωπο ήταν αποτέλεσμα «περιστατικού σε εργαστήριο», το οποίο πιθανώς περιείχε πειράματα σε ζώα ή δειγματοληψία από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

Λόγω της διαμάχης για την προέλευση του ιού και αν το Πεκίνο έκρυψε την ενδεχόμενη ενοχή του για την πανδημία, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την έρευνα στην οποία βασίστηκε το έγγραφο αυτό.

Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει το Sputnik, η θεωρία ξεκίνησε από δεξιούς κύκλους κατά της Κίνας στις αρχές του 2020 και χρησιμοποιήθηκε από τον τότε Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για να εκτρέψει τις ευθύνες από τις δικές του πολιτικές, οι οποίες συνέβαλαν στον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών.

Αναλυτές από τρεις υπηρεσίες προτίμησαν να κρατήσουν ουδέτερη θέση για την προέλευση του κορονοϊού, καθώς δεν έχουν αρκετά στοιχεία. Η έκθεση συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι η Κίνα δεν έχει συνεργαστεί με έρευνες που έχουν γίνει για την προέλευση του ιού, καθιστώντας έτσι αβέβαια τα αποτελέσματα της έρευνας της IC.

Αν και δεν υπάρχει ημερομηνία στην αναφορά, φαίνεται πως προέρχεται από τον Αύγουστο όταν το ODNI δημοσίευσε μια αποχαρακτηρισμένη περίληψή του. Μια σημείωση στη δεύτερη σελίδα ανέφερε ότι πρόκειται για απάντηση στο αίτημα του Προέδρου Μπάιντεν να αναζητηθεί η προέλευση του κοροονϊού και ότι οι πληροφορίες βασίζονταν σε στοιχεία μέχρι τον Αύγουστο του 2021.

sputniknews.gr