Μετ’ εμποδίων συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για  την έκδοση των πράσινων διαβατηρίων, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια, από τον Ιούνιο, μεταξύ των κρατών μελών, λόγω της επιμονής της Ευρωβουλής για δωρεάν διαγνωστικά τεστ, στο πλαίσιο της όλης προσπάθειας.

Ως αποτέλεσμα, οι διαπραγματεύσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Πορτογαλικής Προεδρίας έληξαν άδοξα την Τρίτη το βράδυ, ωστόσο θα συνεχιστούν σήμερα, με στόχο να υπάρξει συμφωνία για τον κανονισμό του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπουζούκια μόνο με Liberty Pass

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ο τέταρτος γύρος των συννομοθετών της ΕΕ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο.

Όπως αναφέρθηκε, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμένουν ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για δωρεάν διαγνωστικά τεστ «ως μέσο αποκατάστασης του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία και για την αποφυγή διακρίσεων προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί». Η Ευρωβουλή πρότεινε μάλιστα τη χρήση του μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης και τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη διασφάλιση προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν τεστ υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για την πανδημία, καθώς 3,5 δισεκ. ευρώ διατέθηκαν για την αγορά εμβολίων κατά του covid19 (Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς) και 46 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για τις προπαρασκευαστικές εργασίες του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Υπενθυμίζεται, ότι το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, που θα κυκλοφορεί ψηφιακά αλλά και σε έντυπη μορφή, θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του, που θέλει να ταξιδέψει, έχει κάνει το εμβόλιο κατά της covid-19, έχει αρνητικό τεστ ή έχει αντισώματα στον κορονοϊό.

Χθες επισημοποιήθηκε ότι οι 27 της ΕΕ συμφώνησαν να επιτρέψουν την είσοδο στην Ένωση στους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν εμβολιασθεί. Διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν πως οι πρεσβευτές των 27 ενέκριναν τη σύσταση που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς αυτήν την κατεύθυνση και η οποία πάντως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τα κράτη. Αυτό σημαίνει ότι ο κατάλογος των τρίτων χωρών που μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ θα διευρυνθεί περαιτέρω, αν και το κάθε κράτος μέλος μπορεί να έχει τις δικές του ρυθμίσεις και όλοι θεωρούν δεδομένο πως σε αυτές θα προστεθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ταξίδια αναψυχής, πάντως, από τη βρετανική αγορά, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την Κύπρο, συνεχίζουν να απασχολούν την πολιτική ζωή της Βρετανίας και τα ΜΜΕ, λόγω της σύγχυσης που επικρατεί. Την Τρίτη, πάντως, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι τα ταξίδια στις πορτοκαλί χώρες θα πρέπει να γίνονται μόνο για αναγκαίους λόγους και όχι για διακοπές.