Υπάρχουν zombie παντού, είναι υπαρκτά και η φύση είναι γεμάτη απ’ αυτά. Μύκητες καταλαμβάνουν τον εγκέφαλο μυρμηγκιών, σφήκες παραλύουν κατσαρίδες κ.ά. Ο συγγραφέας του βιβλίου «PlightoftheLivingDead», Matt Simon, αναφέρει ότι είναι πολύ συνηθισμένη στο ζωικό βασίλειο η δημιουργία zombie.

Γυρίστηκαν πολλά κινηματογραφικά έργα με zombie με αρχική έμπνευση τα συμπτώματα της ασθένειας της λύσσας, μια πολύ σοβαρή ασθένεια σχεδόν πάντα θανατηφόρος, που παραμένει απειλή για τον άνθρωπο. Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω δαγκώματος του λυσσασμένου ζώου˙ πολλά άγρια ζώα μπορεί να είναι φορείς. Προκαλείται από έναν ιό που  προσβάλλει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα το άτομο να «τρελαίνεται»,αναπτύσσει μεγάλη ευερεθιστότητα, φωτοφοβία και υδροφοβία. Δηλαδή  φοβάται να πιει νερό που θα ξεπλύνει το υπερβολικό μολυσμένο σάλιο που παράγεται και δεν θα έχει την ίδια μεταδοτικότητα ο ιός. Ο ασθενής γίνεται επιθετικός, βγάζει αφρούς από το στόμα και προσπαθεί να δαγκώσει τον άλλον. Ο ιός που έχει καταλάβει πραξικοπηματικά τον εγκέφαλο «προστάζει» το άτομο να τον μεταδώσει, χειραγωγώντας το θύμα προς όφελός του. 

Μπορούμε να βρούμε στη φύση πολλά παραδείγματα πλασμάτων που υποτάσσουν και χειραγωγούν άλλα πλάσματα. 

Ένα πραγματικά παράδοξο παράδειγμα αποτελεί ένα είδος παρασιτικής σφήκας (jewel wasp) που έχει περίπου το μισό μέγεθος του θύματος του που είναι μια κατσαρίδα. Η μητέρα σφήκα αρπάζει την κατσαρίδα και την τσιμπά ανάμεσα στα μπροστινά πόδια, που την καθιστά παράλυτη ώστε να μην μπορεί να αντιδράσει. Στο επόμενο στάδιο η σφήκα, που διαθέτει αισθητήρες στην κεραία της για να την καθοδηγούν, την τσιμπά στον εγκέφαλο όπου αφήνει το δηλητήριο της σε δυο συγκεκριμένα σημεία που ελέγχουν την κίνηση της κατσαρίδας. Όταν αφαιρεί το κεντρί η κατσαρίδα φαίνεται να λειτουργεί κανονικά, γλείφοντας το εαυτό της εμμονικά αλλά δεν κινείται από τη θέση της, δεν έχει τον έλεγχο των κινήσεων της.  

Η σφήκα μετά αποχωρεί και αφού βρει ένα κατάλληλο κρυψώνα επιστρέφει και τραβώντας την κατσαρίδα από τις κεραίες χωρίς αυτή να αντισταθεί, με τον ίδιο τρόπο που τραβάς ένα σκυλάκι από το λουρί, την οδηγεί στο καταφύγιο που βρήκε. Η κατσαρίδα οργανικά μπορεί να φύγει αλλά η σφήκα έχει επηρεάσει την ελεύθερη βούλησή της. Οι επιστήμονες έχουν πάρει κατσαρίδες μετά που τις έχει τσιμπήσει η σφήκα και όταν τις πέταξαν στο νερό «αφυπνίστηκαν» και έσπευσαν να φύγουν. Στην κρυψώνα η σφήκα τοποθετεί το αυγό της ανάμεσα στα πόδια της κατσαρίδας. Το αυγό εκκολάπτεται σε κάμπια, που αρχίζει να τρέφεται από το αίμα της κατσαρίδας. Όταν αυτό στερέψει, η κάμπια εισχωρεί στην εσωτερική κοιλότητα της κατσαρίδας και την τρώει από μέσα. Όταν τελειώσει το φαγοπότι η προνύμφη περιστρέφεται σε κουκούλι μέσα στο σώμα της κατσαρίδας και τελικά εμφανίζεται ως ενήλικας σφήκας. Πρόκειται για πολύπλοκη χειραγώγηση της καημένης κατσαρίδας.

Διανοηθήκατε, εν αγνοία σας, να σας χειραγωγεί κάποιος; 

Η σύντομη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι γεμάτη σκάνδαλα κυρίως είτε από άτομα που βρίσκονται στην εξουσία ή πρόσκεινται στην εξουσία (Συνεργατισμός, ΞΕΚΤΕ, Χρηματιστήριο, αναξιοκρατία, σφαγείο κτλ). 

Και εμείς τι κάνουμε; 

Απλά παρακολουθούμε στωικά ή το πολύ να διαμαρτυρόμαστε μεταξύ μας. 

Τι έγινε η ελεύθερη βούληση μας; 

Μήπως μας τσίμπησε κάτι;

Διότι όπως την κάμπια που τρώει την κατσαρίδα από μέσα, κι εμάς μας τρώνε από μέσα (π.χ. Χρηματιστήριο, bail-in). 

Η ψυχολογία, μας εξηγεί ότι είναι εύκολο να χειραγωγηθεί ο άνθρωπος. Για παράδειγμα σε ένα πανεπιστήμιο χώρισαν τους φοιτητές σε δυο ομάδες και τους ρώτησαν τις ίδιες δυο ερωτήσεις αλλά με διαφορετική σειρά: «Είστε ευτυχισμένος/η;» και «Πόσες φορές βγήκατε έξω αυτό το μήνα;». Εκείνοι που απάντησαν με αυτή τη σειρά δεν συσχέτισαν την ευτυχία τους με το πόσο φορές βγήκαν. Δηλαδή κάποιοι δήλωσαν ευτυχισμένοι και όταν ακόμα είχαν βγει ελάχιστα. Στους άλλους μισούς αντέστρεψαν τη σειρά των ερωτήσεων και αμέσως έγινε ο συσχετισμός, δήλωναν ευτυχισμένοι μόνο όσοι είχαν βγει έξω πολλές φορές. Τόσο απλό.

Διαβάζοντας την οικονομική κατάσταση των Υπουργών της κυβέρνησης που διαθέτει αρκετούς εκατομμυριούχους αλλά και όσων πρόσκεινται στην εξουσία, θα ήθελα να επαναλάβω το πιο πάνω πείραμα θέτοντας δυο ερωτήσεις: «Γίνεσαι εξουσία επειδή είσαι εκατομμυριούχος;» ή «γίνεσαι εκατομμυριούχος επειδή είσαι εξουσία;»