Ούτε καν θέλει να συζητήσει το Υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο αναβολής για ένα χρόνο της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Με αφορμή το πρόσφατο αίτημα του Κλάδου Διευθυντών Κυβερνητικών Τμημάτων και Υπηρεσιών να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να δοθεί παράταση ενός έτους (για να αρχίσει η εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2025), για την οποία έγραψε ο Φιλελεύθερος την Πέμπτη, το Υπουργείο Οικονομικών πληροφορούμαστε ότι δεν συναινεί τη δεδομένη στιγμή σε αναβολή.

Οι διευθυντές στη Δημόσια Υπηρεσία ζήτησαν με επιστολή τους στον γενικό διευθυντή του ΥΠΟΙΚ την αναβολή της εφαρμογής της νομοθεσίας, για να συζητηθούν και αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που, όπως υποστηρίζουν, αναφύονται σε σχέση με πτυχές της μεταρρύθμισης, σε συνάρτηση κυρίως με τα Σχέδια Υπηρεσίας για τις θέσεις διατμηματικής προαγωγής, καθώς και για τις θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως το υπουργείο δεν συμφωνεί να μετατεθεί για το ’25 η έναρξη της μεταρρύθμισης. Μάλιστα, υπέδειξε πως η μεταρρύθμιση του Δημοσίου είναι αναγκαία και θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, για την ομαλή λειτουργία του κράτους και της οικονομίας. Όπως έγραψε ο Φιλελεύθερος και την Πέμπτη, οι ανησυχίες των διευθυντών υπηρεσιών και τμημάτων στην κρατική μηχανή επικεντρώνονται κυρίως στις θέσεις της διατμηματικής προαγωγής κλίμακας Α13(ii) του κυβερνητικού μισθολογίου, που  αποσκοπούν στην ενίσχυση της κινητικότητας των υπαλλήλων μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Βάσει της μεταρρύθμισης που ενέκρινε πέρσι η Βουλή (μετά από έξι χρόνια συζητήσεων και προσθαφαιρέσεων στα νομοσχέδια), με την εφαρμογή του θεσμού της διατμηματικής προαγωγής θα μπορούν να διεκδικούν οι εργαζόμενοι προαγωγή σε οποιοδήποτε τμήμα ή υπουργείο, έστω και αν οι αιτητές εργάζονται σε άλλη υπηρεσία ή άλλο υπουργείο.

Όπως υποστηρίζουν οι διευθυντές του Δημοσίου, με αυτή τη διαδικασία οι θέσεις θα διεκδικούνται και ενδεχομένως θα καταλαμβάνονται από εργαζόμενους που δυνατό να στερούνται της εμπειρογνωμοσύνης και ειδικότερα της εξειδίκευσης και της εξοικείωσης με το γνωστικό αντικείμενο και τις απαιτήσεις της θέσης.

Συναίνεσαν, αλλά…

Το ζήτημα των διατμηματικών προαγωγών είχε αποτελέσει αντικείμενο διαφωνιών της ΠΑΣΥΔΥ με τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων, υπουργείο και ΠΑΣΥΔΥ είχαν καταλήξει σε μια φόρμουλα, μέσω της οποίας θα εφαρμοζόταν μοριοδότηση. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι για διορισμό στη διευθυντική θέση Α13, μέσω της διατμηματικής προαγωγής θα αξιολογούνται αρχικά στα εξεταστικά κέντρα, δηλαδή θα περνούν από σχετικές εξετάσεις. Για τους υποψήφιους που θα συγκεντρώνουν βαθμολογία 40% στα εξεταστικά κέντρα θα ετοιμάζεται κατάλογος κατά σειρά επιτυχίας στις εξετάσεις, με τη βαθμολογία του κάθε υποψηφίου. Ο κατάλογος θα υποβάλλεται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Στη συνέχεια, η ΕΔΥ θα αξιολογεί τα απαιτούμενα προσόντα που κατέχουν όσοι έχουν επιτύχει στις εξετάσεις, ενώ θα προσθέτει μέχρι 5% σε όσους έχουν πείρα στο τμήμα ή την υπηρεσία όπου κενώνεται η θέση, αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας. Παράλληλα, η ΕΔΥ θα ετοιμάζει τον τελικό κατάλογο των επιτυχόντων (αποτέλεσμα εξέτασης 40% +0-5 μονάδα για την ενδοτμηματική πείρα). Ακολούθως, οι πρώτοι τρεις υποψήφιοι για κάθε θέση θα προχωρούν στο τέταρτο και τελικό βήμα.

Για το καυτό θέμα των διατμηματικών προαγωγών υπήρξε μακρά συζήτηση και αντιπαράθεση όταν τα νομοσχέδια εξετάζονταν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώπιον της οποίας στελέχη τμημάτων και υπηρεσιών προσπάθησαν να πείσουν τους βουλευτές να τροποιήσουν το νομοσχέδιο. Τελικά, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε και ισχύει, από τη διατμηματική προαγωγή εξαιρέθηκαν, από το Κοινοβούλιο, οι εργαζόμενοι της Βουλής, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Εξωτερικών, κάτι που συνέτεινε στην αύξηση των αντιδράσεων υπαλλήλων σε άλλα υπουργεία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Δεσμεύτηκε η Δημοκρατία

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευθετηθεί οποιαδήποτε συνάντηση των επηρεαζομένων διευθυντών ή άλλων στελεχών της κρατικής μηχανής ή της ΠΑΣΥΔΥ με την ηγεσία του υπουργείου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αποτελούσε ένα από τα 14 προαπαιτούμενα για τη λήψη, μέσω της ΕΕ, της πρώτης δόσης οικονομικής χορηγίας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Δημοκρατία συμμορφώθηκε -έστω με καθυστέρηση- σε ό,τι αφορά εκείνα τα προαπαιτούμενα, έλαβε τη δόση και είναι ένα ζήτημα με ποιο τρόπο είναι δυνατό να αντιδράσει η ΕΕ αν τελικά η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία αναβληθεί ή τροποποιηθεί ουσιωδώς.