Ακόμα και αν εγκριθεί από την πλειοψηφία της Βουλής η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για να επιτρέπεται στην υπουργό Ενέργειας να καθορίζει πλαφόν στις τιμές καυσίμων όποτε θεωρεί ότι το επιβάλλουν οι οικονομικές συνθήκες, τέτοιο πλαφόν δεν πρόκειται να επιβληθεί υπό τα σημερινά δεδομένα, αφού διαφωνούν με αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός Ιουλίου, καθώς θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση του ΑΚΕΛ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην Υπουργό Ενέργειας να καθορίζει ανώτατες τιμές πώλησης στα πετρελαιοειδή στις περιπτώσεις που επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, για την προστασία των καταναλωτών. Σήμερα, η δυνατότητα επιβολής πλαφόν επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται κερδοσκοπία από εταιρείες. Έστω και αν η πρόταση εγκριθεί από τη Βουλή, η επιβολή ή όχι πλαφόν θα εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της υπουργού.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως η υφιστάμενη νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στην υπουργό να εκδίδει διάταγμα για την επιβολή πλαφόν, για 45 ημέρες, μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώσει αισχροκέρδεια, δηλαδή όταν οι τιμές είναι υπερβολικά πιο ψηλές από όσο δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες. Όπως είπε, είναι επείγον να ρυθμιστεί το θέμα, γιατί οι τιμές είναι σε ελεύθερη… απογείωση. Μάλιστα, ο κ. Στεφάνου υποστήριξε πως στο Εθνικό Συμβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών είχε τοποθετηθεί θετικά στην επιβολή πλαφόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, όταν ρωτήθηκε από τον «Φ», υποστήριξε πως στο Εθνικό Συμβούλιο είχε αναφέρει πως είναι θέμα  του Υπουργείου Ενέργειας, επισημαίνοντας πως αν δικαιολογείται η επιβολή πλαφόν δεν θα είχε ένταση, αλλά το θέμα χρειάζεται μελέτη. Είπε, επίσης, πως δεν θα είχε ένσταση να περιληφθεί το θέμα των καυσίμων στα βασικά προϊόντα στα οποία ο νόμος μπορεί να δικαιολογήσει για την επιβολή οροφής.

Προειδοποιεί το Υπ. Ενέργειας

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας Κωνσταντίνος Καραγιώργης εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόταση νόμου, καθώς με αυτό τον τρόπο γίνεται, είπε, παρέμβαση στην αγορά. Όπως ανέφερε, το υπουργείο επιθυμεί να αποφεύγονται οι παρεμβάσεις στην αγορά. Ωστόσο, αναφέρθηκε και στις αυξήσεις των τιμών που καταγράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο στα καύσιμα που αγοράζουν από ξέναδιυλιστήρια οι εταιρείες πετρελαιοειδών. Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων από πέρσι τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 118%, το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 180%, το πετρέλαιο θέρμανσης 159% και του αργό πετρέλαιο 73%. Παράλληλα, ο κ. Καραγιώργης προειδοποίησε πως εάν επιβληθεί πλαφόν θα αυξηθούν οι τιμές και θα προκληθεί πρόβλημα στις ποσότητες διάθεσης των καυσίμων, δηλαδή στην κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Υπέδειξε, επίσης, πως ακολουθείται πιστά συγκεκριμένη φόρμουλα, επισημαίνοντας πως η μεθοδολογία εκσυγχρονίζεται.

Χάνουν και οι εταιρείες, υποστηρίζουν στελέχη τους

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των εταιρειών καυσίμων τόνισαν πως υπάρχει ανταγωνισμός στην εσωτερική αγορά, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει 5-6 εκ. τον χρόνο δημοσιευμένα κέρδη, με κέρδος 2%, όχι μόνο από τις πωλήσεις καυσίμων αλλά και με άλλους τρόπους. Εκ μέρους της Staroil, ο Νίκος Αχιλλίδης αναφέρθηκε και στον έντονο ανταγωνισμό που έχουν από τα κατεχόμενα. Όπως είπε, μειώνονται οι πωλήσεις, με αποτέλεσμα να ζημιώνουν οι εταιρείες και το κράτος. Από πλευράς των Ελληνικών Πετρελαίων, ο Γιώργος Γρηγοράς ανέφερε πως ο τομέας τους ελέγχεται με μεγάλη λεπτομέρεια από τις κρατικές υπηρεσίες. Ο Κώστας Τσιγάρας, εκ μέρους της Shell, ανέφερε ότι αυτοί που μιλούν για αισχροκέρδεια θα πρέπει να πουν σε ποιο σημείο της εμπορίας καυσίμων γίνεται αυτή.