«Έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, πρώτα και πάνω από όλα εγώ προσωπικά έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για το συγκεκριμένο θέμα». Τάδε έφη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για την ανάγκη λήψης μέτρων για ανακούφιση των πολιτών από τις αυξήσεις σε προϊόντα και καύσιμα.

Πρόσθεσε πως αξιολογούν τα δεδομένα και δεν αποκλείει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει εξαγγελία μέτρων. Την ευαισθησία Πρόεδρε, την δείχνεις την ώρα που το σίδερο καίει και καλείσαι να πάρεις μέτρα. Δυστυχώς, κατέγραψες την πρώτη μεγάλη πρόκληση όταν αρνήθηκες να συνεχίσεις την επιδότηση των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος και άφησες το λαό να λιώνει τον καύσωνα. Διότι αν τολμούσαν να ανάψουν το κλιματιστικό θα γλύτωναν από την κάψα της εποχής αλλά όχι από το εγκεφαλικό.

Είχες μια δεύτερη ευκαιρία αλλά την πέταξες κι αυτή στα σκουπίδια. Αντί για ουσιαστικών μέτρων, που θα πρόσφεραν ανακούφιση στο λαό, μας κεραυνοβόλησε ο Μάκης σου με δύο εκκωφαντικά πυροτεχνήματα. Πρώτον, με τον μηδενικό ΦΠΑ σε καφέ και ζάχαρη και δεύτερον, με τη μείωση της έκτακτης εισφοράς στην άμυνα επί των εισπρακτέων τόκων από το 30% στο 17%.

Για το πρώτο τα είπαμε ήδη. Η φτωχολογιά στήνει φιέστες για να γιορτάσει επειδή θα πίνει φθηνότερο τον καφέ της παρηγοριάς. Το δεύτερο αποτελεί την επιτομή της ευαισθησίας. Χαϊδεύει, όμως, μόνο τους εκατομμυριούχους και τους εύπορους αυτού του τόπου, αφού μόνο εκείνοι διαθέτουν καταθέσεις. Μνημειώδης ευαισθησία!

Η χθεσινή σου δήλωση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κωλοτούμπα αγαπητέ Νίκο Χριστοδουλίδη. Μετά που συνειδητοποίησες ότι ο λαός μπορεί να πεινά αλλά δεν παρέδωσε ακόμη το πνεύμα του. Μπορεί ακόμη να σκέφτεται και να αντιλαμβάνεται πόσο προκλητική και άγαρμπη ήταν η κοροϊδία του κυρίου Μάκη.

Δεν ξέρω τι άλλα μέτρα ετοιμάζεις, όμως, προς Θεού, μην αφήσεις πάλι τον Μάκη να τα ετοιμάσει. Στοιχηματίζω ότι θα μας προσφέρει μηδενικό ΦΠΑ και στα παξιμάδια, για να συνοδεύουν τον καφέ της παρηγοριάς. Άντε το πολύ και κανένα τσάι (ενόψει χειμώνα) ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί και η ζάχαρη, αφού για χρήση της σε γλυκά δεν το βλέπω. Ο αγώνας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών περιορίζεται πλέον στην εξασφάλιση βασικού φαγητού επί καθημερινής βάσης. Πού πολυτέλεια για γλυκά κύριε Πρόεδρε…

Και επειδή τον Μάκη μας τον κόβω να μην έχει χαμπάρι ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του λαού και το υφυπουργείο Πρόνοιας μάλλον δεν θα μπαίνει στο κόπο να το ρωτήσει, θα σου υποδείξουμε ποιες είναι αυτές. Εκείνα, λοιπόν, τα οποία καίνε τη μεσαία τάξη, που ολοένα και περισσότερο κατρακυλάει βαθμηδόν και πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής τους 150.000 συνανθρώπους μας οι οποίοι βρίσκονται στην κατηγορία της ανέχειας, είναι τα βασικά τρόφιμα, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα ενοίκια.

Για το πρώτο, πίστεψέ με, δεν αναμένουμε οτιδήποτε. Μετά από την μεγαλοψυχία που δείξατε με τον καφέ και την ζάχαρη… Είναι και το ότι, μόλις χθες, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών ανακοίνωσε ότι τρεις μήνες μετά την επιβολή του μηδενικού ΦΠΑ, οι τιμές στα προϊόντα καταγράφουν αύξηση. Ούτε για το τελευταίο ελπίζουμε σε οτιδήποτε. Ακόμη κι εκείνα τα 600 διαμερίσματα για φτωχές οικογένειες τα φρενάρατε. Θα τα εντάξετε, λέτε, στην συνολική στεγαστική πολιτική που θα εξαγγείλετε. Μέχρι να είστε σε θέση να την εφαρμόσετε, όμως, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.

Μένουν τα καύσιμα και ο ηλεκτρισμός. Για το πρώτο, ο υπουργός Ενέργειας είπε χθες ότι θα συνεχιστεί η αύξηση. Για το δεύτερο, ανέλυσε ένα, εκ πρώτης όψεως, εξαιρετικό σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Πλην, όμως, αργεί πολύ η υλοποίησή του.

Τουτέστιν, αν όντως λάβατε με κρυστάλλινο τρόπο το μήνυμα από την οργή την οποία προκάλεσαν οι κεραυνοί του Μάκη, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Λάβετε τάχιστα και με γενναιόδωρο τρόπο ουσιαστικά μέτρα, που θα ανακουφίσουν το λαό. Είναι και η εκείνη η προεκλογική δέσμευσή σου για αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος ας πούμε…

Ήταν όμορφο το βιντεάκι που έπαιξε και σε δείχνει στην ετήσια συνάντηση της PWC να σταματάς την ομιλία, να χαλαρώνεις την γραβάτα σου και να την βγάζεις για να νιώσεις άνετα επειδή σε έσφιγγε. Ο λαός, όμως, που πλέον, το ζωνάρι της λιτότητας από το πολύ σφίξιμο σχεδόν του κόβει την ανάσα, δεν έχει την ευχέρεια να το χαλαρώσει για να αναπνεύσει…