Αυτό μάλιστα. Είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι δεν μιλάμε για μπανανία αλλά για κανονικό κλεφτοκράτος. Με μοναδική έγνοια πώς θα χώσει όσο πιο βαθιά γίνεται το χέρι του στην τσέπη των πολιτών. Το πράττει εντελώς απροκάλυπτα με τον τρόπο που εφαρμόζει το σύστημα με τις κάμερες τροχαίας.

Όπου μπορεί να προτάσσεται λόγος ασφαλείας των οδηγών –ουδείς διαφωνεί γι’ αυτή την αναγκαιότητα- αλλά το πράττει με εξόφθαλμο τρόπο ώστε να παγιδεύσει οδηγούς και να γεμίσει όσο γίνεται περισσότερο τα ταμεία του. Μάλιστα, επικεντρώνεται στο πώς θα εξουδετερώσει και την παραμικρή πιθανότητα κάποιοι να αποτρέπουν την φοροεισπρακτική πολιτική τους. Γι’ αυτό, ετοίμασαν νομοσχέδιο με το οποίο ποινικοποιείται η ειδοποίηση οδηγών για ύπαρξη κάμερας τροχαίας μέσω του γνωστού φλας άλλων οδηγών.

Όχι, δεν κάνουμε πλάκα. Σοβαρομιλάμε. Βάσει του σχετικού νομοσχεδίου, που ετοίμασε το υπουργείο Μεταφορών, όποιος τολμήσει να κάνει φλας στους οδηγούς της απέναντι κατεύθυνσης ότι σε κοντινή απόσταση θα περάσουν από σημείο στο οποίο βρίσκεται κάμερα τροχαίας, θα παρανομεί. Και μην νομίσετε ότι θα την βγάζετε καθαρή με κανένα εξώδικο των 10 ή 20 ευρώ. Α μπα, όπως ήδη δημοσιεύτηκε, το πρόστιμο θα φθάνει τα €5.000!!!

Όπως γίνεται αντιληπτό, το φοβερό αυτό κράτος, θα τοποθετεί σε κάποιο σημείο κάμερα τροχαίας με αποστολή να γράφει εξώδικα σε όσους περνούν το όριο τροχαίας. Αυτό συμβαίνει πλειστάκις και σε δρόμους όπου το όριο ταχύτητας μπορεί να είναι πολύ χαμηλό. Βλέπετε, στόχος δεν είναι μόνο οι ασυνείδητοι οδηγοί που τρέχουν απερίσκεπτα με μεγάλη ταχύτητα. Είναι και οι συνεπείς οδηγοί, που λίγο να αφαιρεθούν και να τους ξεφύγει 5-10 χλμ η ταχύτητα, το άρπαξαν το εξώδικο. Λίγο πιο κάτω από την κάμερα, θα στήνουν και μπλόκο της Αστυνομίας για να αρπάζει όποιον τολμά να κάνει προειδοποιητικό φλας σε άλλους οδηγούς. Τόση οργάνωση και τέτοια ευφυΐα…

Το ωραίο της υπόθεσης θα αρχίζει μετά από την καταγγελία όσων κάνουν φλας. Άντε τώρα να πάει η Αστυνομία στο δικαστήριο και να πρέπει να αποδείξει ότι το φλας έγινε για να ειδοποιηθούν άλλοι οδηγοί για την κάμερα τροχαίας. Όχι επειδή χαιρετούσε, λέμε τώρα, κάποιον φίλο οδηγό από την απέναντι πλευρά ή ότι έγινε κατά λάθος. Θα ετοιμάσει και κώδικα μήπως η Αστυνομία; Στα τρία-τέσσερα φλας είναι ειδοποίηση για την κάμερα, στα δύο χαιρετισμός και το ένα λάθος;

Αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε με σαρκαστικό τρόπο το θέμα, όμως, πώς αλλιώς να αντικρίσεις τέτοιους παραλογισμούς. Με εξόφθαλμα φοροεισπρακτικό κίνητρο. Ουδείς λογικός και νομοταγής πολίτης δεν αρνείται την αναγκαιότητα των καμερών. Διότι η ασυνειδησία πολλών οδηγών είχε γίνει πλειστάκις αιτία να χαθούν ζωές. Ούτε και εθελοτυφλούμε στην ουσία, ότι εξόφθαλμα οι κάμερες υποχρέωσαν την συντριπτική πλειονότητα των οδηγών να είναι πολύ πιο προσεκτικοί.

Πλην, όμως, υπάρχει σε όλα μια γραμμή ανοχής την οποία δεν μπορεί να προσπερνά οποιοσδήποτε. Το σκεπτικό του «Αϊνστάιν», που σκέφτηκε αυτή τη εξυπνάδα, είναι ότι ειδοποιώντας με φλας τους οδηγούς για ύπαρξη κάμερας, τους βοηθούμε να συνεχίσουν να παρανομούν. Διότι ελαττώνουν ταχύτητα μέχρι να περάσουν την κάμερα και μετά αναπτύσσουν και πάλι.

Βεβαίως, το ίδιο πράττουν και τώρα οι ασυνείδητοι οδηγοί. Οι φωστήρες έπρεπε να γνωρίζουν ότι υπάρχουν applications τα οποία ενημερώνουν εγκαίρως για την ύπαρξη κάμερας. Η ειδοποίηση με φλας, εκείνους που προφυλάσσει είναι την άλλη κατηγορία των οδηγών, που σε ένα δρόμο με χαμηλό όριο ταχύτητας μπορεί να τους ξεφύγει λίγο. Αρκετά, όμως, για να εισπράξει ένα βαρβάτο πρόστιμο.

Κάποιος μπορεί να αντιτάξει ότι όλοι οφείλουν να παραμένουν εντός των ορίων ταχύτητας, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό. Θα χρειαστούμε διπλάσιο χώρο για να αναλύσουμε τη διαφορά των δρόμων μας με εκείνους του εξωτερικού, το τέρας του κυκλοφοριακού χάους που αναγκάζει πολλούς για να προλάβουν να πάνε στον προορισμό τους ξεφεύγουν λιγάκι κ.α.

Εκείνο το οποίο είναι απείρως παράλογο είναι το γεγονός ότι το εν λόγω «πάνσοφο» νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από το υπουργείο Μεταφορών. Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο υπουργός Αλ. Βαφεάδης με τόλμη έθεσε θέμα μείωσης των εξωδίκων από τις κάμερες τροχαίας, θεωρώντας εξοντωτική την ποινή των €300.

Η στήλη θεωρεί ότι να περνά κάποιος με κόκκινο είναι η πλέον σοβαρή οδική παρανομία, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κοστίσει ζωές. Εκεί που πρέπει να υπάρξει μείωση είναι στα εξώδικα για όσους στρίβουν δεξιά πέφτοντας στην παγίδα του τόξου. Πρόκειται για ασύδοτη τιμωρία επειδή το ίδιο το σύστημα λειτουργεί σαν φάκα στην οποία περιμένει να πέσουν οι οδηγοί.

Πώς, όμως, ο υπουργός θεωρεί εξοντωτικό το συγκεκριμένο πρόστιμο αλλά το υπουργείο του ετοίμασε νομοσχέδιο με πρόστιμο €5.000 για όποιον προειδοποιεί με φλας; Αυτό αποτελεί κορυφαίο παραλογισμό κύριε Βαφεάδη μου. Ταυτόχρονα, αποτελεί και κορυφαία κλοπή εκ μέρους του κράτους!