Είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει. Συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από τότε που ένα παιδί το οποίο υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία βρέθηκε νεκρό κάτω από μια γέφυρα. Έγιναν ένα σωρό ανακρίσεις, αστυνομικές έρευνες, ιατροδικαστικά πορίσματα και βρισκόμαστε στην τρίτη θανατική ανάκριση… Και, όμως, η Νομική Υπηρεσία συνεχίζει ακόμη να προσλαμβάνει ιατροδικαστές… Με μοναδικό στόχο να αποδείξει ότι εκείνη η ηρωική μάνα έχει άδικο. Ότι το παιδί της αυτοκτόνησε όπως είχαν ισχυρισθεί πριν από 18 χρόνια, όταν ανέθεσαν την διερεύνηση μιας τέτοιας υπόθεσης στον… αστυνομικό σταθμό της Λάνιας.

Παρακολουθώ τα διαδραματιζόμενα κατά την τρίτη θανατική ανάκριση και εξοργίζομαι. Απορώ πώς εκείνη η μαυροφορεμένη μάνα αντέχει ακόμη… Πήγε χθες στο δικαστήριο η Νομική Υπηρεσία και απαίτησε να εμφανίσει ως μάρτυρα νέο ιατροδικαστή στην υπόθεση. Τον δρα Μαρνερίδη. Ουδείς, βεβαίως, αμφισβητεί την αξία του συγκεκριμένου επιστήμονα. Εκείνο το οποίο αμφισβητείται είναι η πρόθεση της Νομικής Υπηρεσίας.

Αν μετά από 18 χρόνια, ένα σωρό ιατροδικαστές και παθολογοανατόμους, που αξιοποίησε και πλήρωσε το κράτος, δεν έχει ακόμη καθαρή εικόνα, τότε ζήτω  που καήκαμε. Το θέμα είναι ακόμη σοβαρότερο. Η Νομική Υπηρεσία έδωσε πολλές μάχες στα δικαστήρια από το 2005, που βρέθηκε νεκρός ο Θανάσης Νικολάου, για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της οικογένειάς του ότι δεν επρόκειτο για αυτοκτονία αλλά για δολοφονία.

Μέχρι την στιγμή κατά την οποία η Νομική Υπηρεσία εκτέθηκε στο Ευρωπαϊκο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τότε υποχρεώθηκε να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση. Υποχρεώθηκε να αποδεχθεί εκταφή του λειψάνου και διενέργεια νέας ιατροδικαστικής έρευνας.

Σημείο σταθμός στο τραγικό σίριαλ ήταν ο διορισμός των ποινικών ανακριτών Μάτσα και Αλεξόπουλου. Από την Νομική Υπηρεσία παρακαλώ. Ήταν το βήμα το οποίο άλλαξε τον ρου της συγκλονιστικής υπόθεσης. Τον ρου στον οποίο εξόφθαλμα κάποιοι ήθελαν να οδηγήσουν την υπόθεση. Κατέληξε σε πλήρη ανατροπή. Σε στραγγαλισμό του εθνοφρουρού. Κατέγραψε τον πλήρη ερασιτεχνισμό, την αμέλεια και την επιπολαιότητα πολλών. Αν σε αυτά προστίθεται και σκοπιμότητα εκ μέρους κάποιων, ουδείς μπορεί να το τεκμηριώσει. Ωστόσο, η πλήρης ανατροπή πολλών ευρημάτων της εποχής εκείνης επιτρέπει στον καθένα τις καχύποπτες σκέψεις.

Μετά από αυτή την ιστορική ανατροπή τι; Διορισμός νέων ανακριτών για να διερευνήσουν κάθε πτυχή της υπόθεσης. Στα πλαίσια νέας θανατικής ανάκρισης (τρίτης). Η οποία δεν στοχεύει βεβαίως στον εντοπισμό ενόχων αλλά στην αιτία θανάτου του Θανάση.

Τι παρακολουθούμε σε αυτή τη θανατική ανάκριση; Την Νομική Υπηρεσία να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την οικογένεια του θύματος. Να προσπαθεί να αποδείξει ότι έγιναν όλες οι έρευνες και ότι δεν τίθεται θέμα δολοφονίας. Στα πλαίσια αυτά, εμφανίστηκε χθες στο δικαστήριο και ζήτησε να εμφανιστεί ως μάρτυρας ο ιατροδικαστής Ανδρέας Μαρνερίδης για να καταθέσει υπόμνημα το οποίο ετοίμασε. Το οποίο βεβαίως, προφανώς, θα αμφισβητήσει το εύρημα των Ελλαδιτών επιστημόνων, που για πρώτη φορά είχαν θέσει το θέμα του στραγγαλισμού.

Μάλιστα, το αίτημα αυτό το έθεσαν χθες εντελώς αιφνιδιαστικά. Χωρίς να γνωρίζουν οι δικηγόροι της οικογένειας την ύπαρξη και το περιεχόμενο του υπομνήματος. Δεν είναι δική μας δουλειά και δεν διαθέτουμε τέτοιες γνώσεις για να αμφισβητήσουμε τον δρα Μαρνερίδη. Κάθε άλλο. Όμως, δεν μπορούμε να κρύψουμε την απορία μας. Τι θα γίνει; Όποτε η Νομική Υπηρεσία συναντά μπροστά της ένα ανακριτικό πόρισμα (Μάτσα-Αλεξόπουλου) ή ένα ιατροδικαστικό πόρισμα (Καραγιάννη) που θα καταδεικνύει κάτι άλλο από την βολική για την ίδια αυτοκτονία, θα αναζητά κάποιον άλλον επιστήμονα για να καταλήξει (καλοπροαίρετα) σε κάποιο διαφορετικό πόρισμα;

Και αν αύριο το δικαστήριο αποδεχθεί τη μαρτυρία Μαρνερίδη και η οικογένεια ζητήσει να φέρει κι αυτή νέους επιστήμονες; Γιατί η Νομική Υπηρεσία περίμενε μέχρι προ μερικών ημερών για να καλέσει τον δρα Μαρνερίδη; Γιατί δεν τον κάλεσε αμέσως μόλις δόθηκε το πόρισμα των Μάτσα-Αλεξόπουλου;

Δυστυχώς κύριε Γενικέ Εισαγγελέα, η όλη συμπεριφορά σας προκαλεί σωρεία ερωτηματικών. Επιτείνει την καχυποψία της κοινωνίας και βασανίζει την μαρτυρική οικογένεια Νικολάου.

Όσο για το πόρισμα Μάτσα – Αλεξόπουλου, που εσείς διορίσατε; Που κατονομάζει όσους αμελώς ή από ανικανότητα ή έστω λανθασμένα διεξήγαγαν τις έρευνες και οδήγησαν στην αυτοκτονία; Το πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων; Ακόμη βοούν βασανιστικά στ’ αφτιά μας οι ηχηρές δηλώσεις του ποινικού ανακριτή Σάββα Μάτσα (τον οποίο εκδιώξατε): «Στοιχεία υπάρχουν έστω και αν όλη η υπόθεση αδυνάτισε όσον αφορά τη διερεύνησή της λόγω των λαθών και των παραλείψεων και άλλων κακών που επεσυνέβησαν. Όμως, υπάρχουν και με κατάλληλη διερεύνηση μπορούν να φτάσουν στην άκρη του νήματος…».

Τελικά κυρία Αντριάνα μου, ο Θεός να σου δώσει δύναμη και να σε βοηθήσει να αντέξεις. Διότι οι θεσμοί αποδεικνύονται πολύ μικροί!