Χρονιάρες μέρες, όμως σε εξωθούν να τους τα ψάλλεις. Μετά από πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε πρόταση του υπουργού Εργασίας, αναπροσαρμόστηκε με την ανατολή του 2024 ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός. Στην ουσία μιλάμε για €9 αύξηση κατά την πρόσληψη και για €48 μετά το πρώτο εξάμηνο εργασίας!

Μάλιστα, καλά διαβάζετε! Ο κατώτατος μισθός πρόσληψης (το καθαρό ποσό) έγινε από την 1η Ιανουαρίου €797 από €788 που ήταν πριν, δηλαδή σημείωσε αύξηση €9. Παράλληλα, μετά από εξάμηνη υπηρεσία ο καθαρός μισθός ανεβαίνει στα €885 από €837 που ήταν, δηλαδή σημειώνει αύξηση €48.

Ντροπή να κοροϊδεύετε τον κόσμο. Με €9 στις μέρες μας δεν αγοράζεις ούτε 2 λίτρα ελαιόλαδο, 1 κιλό χαλλούμι ή 1 κιλό φέτα. Με €9 ζήτημα αν αγοράζεις έξι ψωμιά. Ούτε τα €48 στο εξάμηνο είναι σοβαρή αύξηση. Έχει προηγηθεί ράλι στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Τέτοιες αποφάσεις, όπως και ο μηδενικός ΦΠΑ στον καφέ και τη ζάχαρη ή οι παραινέσεις του υπουργείου Ενέργειας για φειδωλή χρήση κλιματισμού στον καύσωνα, δείχνουν ότι τα μέλη της Κυβέρνησης απέχουν παρασάγγας από το λαουτζίκο. Δείχνουν ότι στις θέσεις ευθύνης βρίσκονται άνθρωποι που δεν χρειάστηκε ποτέ να μετρήσουν το μισθό τους για να δουν πώς θα βγάλουν το μήνα. Δείχνουν ότι δεν ακούνε και δεν λαμβάνουν τα μηνύματα θεσμών που έχουν πραγματική εικόνα για την κατάσταση.

Επί παραδείγματι ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) Ηλίας Δημητρίου, ο οποίος προ ημερών και με αφορμή την ολοκλήρωση της εκστρατείας «Υιοθετείστε μια Οικογένεια τα Χριστούγεννα» υπογράμμισε στον «Φ» ότι διανύουμε τη χειρότερη χρονιά της δεκαετίας (δηλαδή από την έναρξη της εν λόγω δράσης). Ότι «ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα», ότι τους ζήτησαν βοήθεια περίπου 5.000 οικογένειες, δηλαδή οι διπλάσιες απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Ότι φέτος ο κόσμος είναι σε χειρότερη μοίρα απ’ ότι ήταν στο κούρεμα του 2013 και στο λουκέτο της πανδημίας.
Λόγω των αυξημένων αναγκών, είπε, η εκστρατεία πήρε δύο φορές παράταση. «Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα φέτος. Δυστυχώς είναι κάθε χρόνο και χειρότερα», είπε ο κ. Δημητρίου και πρόσθεσε ότι «υπάρχει αισθητή αύξηση στις εκκλήσεις βοήθειας και στην ανάγκη του κόσμου σε αγαθά».

Στήριξαν, φέτος, 80 οργανώσεις οι οποίες στη συνέχεια βοήθησαν γύρω στις 3.200 οικογένειες και, παράλληλα, στα σώματα εθελοντών βοήθησαν γύρω στις 1.700 οικογένειες. «Άλλες χρονιές οι οικογένειες κυμαίνονταν γύρω στις 2.000. Φέτος είμαστε σχεδόν στις 5.000. Πρώτη φορά ανεβαίνει τόσο ψηλά».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι στις πλείστες περιπτώσεις δεν είναι άνεργοι πολίτες που ζητούν βοήθεια άλλα χαμηλόμισθοι. «Παίρνουν €700, €900, €1.000 μισθό. Δεν βγαίνει ο κόσμος. Δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενοικίου, ρεύματος, τηλεφώνου. Ορισμένοι έχουν δόσεις, έχουν μικρά παιδιά. Τι θα πρωτοπληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι;», διερωτήθηκε.

Η εξαθλίωση, όπως υπογραμμίζει ο κ. Δημητρίου, είναι δίπλα μας. Υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν τίποτα μέσα στο ψυγείο ή ακόμη που δεν έχουν στρώμα για να κοιμηθούν. «Ένας κύριος αρνήθηκε πρόσκληση σε χριστουγεννιάτικο γεύμα, και μετά από πολύ πίεση παραδέχθηκε ότι δεν είχε δεύτερο παντελόνι, πέρα από το τρυπημένο που φορούσε».

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα κύριοι των υπουργείων και του Προεδρικού. Ότι επικρατεί εξαθλίωση, φτώχεια και ανασφάλεια. Ότι κυβερνάτε Γιάννηδες Αγιάννηδες.