Σε δέκα μήνες διακυβέρνησης καταγράψαμε τρεις παραιτήσεις (Χατζηγιάννης, Χατζηζαχαρίας, Κωμοδρόμου). Σε δέκα μήνες διακυβέρνησης καταγράψαμε τέσσερις αντικαταστάσεις (πέραν των τριών προαναφερθέντων) υπουργών (Γιωργάλλας, Κανάρη, Προκοπίου, Ξενοφώντος). Μετά από δέκα μήνες διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος αποφάσισε να διορίσει δύο Επιτρόπους (Πολίτη και Ορεινών περιοχών), τους οποίους με την ανάληψη των καθηκόντων του άφηνε να διαφανεί ότι περίπου δεν τους θεωρούσε αναγκαίους (αν ήσαν θα τους είχε διορίσει εξαρχής). Όλο αυτό το σκηνικό μόνο μια σφραγίδα φέρει: Αποτυχία!

Με την εκλογή του ο Πρόεδρος είχε δεσμευτεί (το πλέον βασανισμένο ρήμα σε αυτό τον τόπο) ότι δεν θα διορίσει υπουργούς στελέχη κομμάτων. Είχε παραβιάσει την κόκκινη γραμμή την οποία είχε θέσει με τους διορισμούς Κεραυνού-Παναγιώτου-Γιωργάλλα. Χθες, υποχρεώθηκε να επεκτείνει την παραβίαση της κόκκινης γραμμής με τον διορισμό Δαμιανού (αντιπρόεδρος ΔΗΚΟ), Παναγιώτου (ΕΔΕΚ), Πάλμα (ΔΗΠΑ), Θεοδοσίου (Οικολόγοι). Οι τεχνοκράτες υποχωρούν έναντι των πολιτικών: Κι εδώ αποτυχία!

Τις τελευταίες εννιά μέρες, ο Πρόεδρος πρωταγωνίστησε σε ένα παιγνίδι πολιτικής παλινδρόμησης. Ξεκίνησε με την αυτόβουλη εξαγγελία της απόφασής του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, μέσω της συνέντευξής του στον «Φ» και μέσω ταυτόχρονης διαρροής από το Προεδρικό σε δύο άλλες εφημερίδες.

Στη συνέχεια, όμως, μόλις ξέσπασε σάλος και αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφού άφηνε εκτεθειμένους όλους τους υπουργούς του, που έβλεπαν τα ονόματά τους να παρελαύνουν στα ΜΜΕ σαν πρόβατα επί σφαγή, προχώρησε σε μερική αναδίπλωση. Επέλεξε τη μέθοδο της οποίας δικαιούται να διεκδικήσει παγκόσμια πατέντα, της… διαρροής στα ΜΜΕ ολιγόλεπτου βίντεο (το πρωτοχρησιμοποίησε μετά από τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, όταν ήθελε να εμφανιστεί… δυναμικός και να εκθέσει τους φέροντες την ευθύνη). Αυτή τη φορά, έλεγε στους υπουργούς του να συνεχίσουν το έργο τους και να μην ακούνε όσα λέγονται.

Ακολούθως, και μετά από τη νέα επίκριση την οποία δέχτηκε για τη μορφή μύλου που έδωσε στην υπόθεση του ανασχηματισμού, εμφανίστηκε το περασμένο Σάββατο ολιγομίλητος, λέγοντας πως όταν θα έχει κάτι να ανακοινώσει θα το πει. Χθες το πρωί, αιφνιδίασε. Έπραξε εκείνο το οποίο έπρεπε να είχε πράξει εξαρχής, χωρίς όλα τα προαναφερθέντα επεισόδια, που μετέτρεψαν την υπόθεση σε σίριαλ και γελοιοποίησαν την Κυβέρνηση. Όλο αυτό το σκηνικό, όμως, από επικοινωνιακής πλευράς, μόνο μια σφραγίδα φέρει: Αποτυχία!

Όσον αφορά την ουσία της πολιτικής πράξης, ο Πρόεδρος δεν είχε άλλη επιλογή. Όφειλε να προβεί σε ανασχηματισμό. Για να βάλει φρένο στην εσωστρέφεια η οποία πρόλαβε να αναπτυχθεί στο κυβερνητικό σχήμα. Για να κοπάσει ο σάλος ο οποίος είχε προκληθεί εξαιτίας της αδυναμίας χειρισμού ακόμη και ενός τέτοιου θέματος. Για να επιφέρει φρεσκάρισμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, που τόση ανάγκη το είχε. Και πολύ άργησε!

Όσον αφορά τους υπουργούς οι οποίοι αντικαταστάθηκαν, οι δύο (Δημοσίας Τάξεως και Γεωργίας) εξόφθαλμα πλήρωσαν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν. Η Προκοπίου είχαμε πολλές φορές επισημάνει πως, παρά την προθυμία της, βρισκόταν σε λάθος υπουργείο. Δεν της ταίριαζε και δεν μπορούσε να το διαχειριστεί. Ο Ξενοφώντος εμφανώς άσχετος με το θέμα του υπουργείου του αλλά και αδύναμος. Η Κανάρη στο Υγείας αν και κατέβαλε προσπάθεια να δημιουργήσει κάτι, πλήρωσε τη σύγκρουση με την Γιαννάκη. Η τελευταία ήταν πολύτιμη στην προηγούμενη κυβέρνηση, είναι πολύτιμη και στην παρούσα, όπως είναι (εκπληκτικό) ακόμη και για την αντιπολίτευση, αφού σε αυτήν καταλήγουν όλα τα αιτήματα και τα παράπονα των πολιτικών.

Όσο για τον Μιχάλη Γιωργάλλα, οι πληροφορίες τον φέρουν να πλήρωσε τις… υψηλών τόνων διακηρύξεις του. Πιο πρόσφατη εκείνη περί αγοράς συστήματος αεράμυνας ισχυρότερου και από το ισραηλινό Iron Dome. Πολλοί του υπέδειξαν ότι η αγορά οπλικών συστημάτων δεν διαφημίζεται. Παράλληλα, βεβαίως, ήταν και η εύκολη λύση. Είχε υποδειχθεί από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ αλλά δεν είναι της ΕΔΕΚ. Οπότε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Υπουργοποιήθηκε η Παναγιώτου που είναι ΕΔΕΚ.

Οι νέοι υπουργοί και επίτροποι, ασφαλώς, θα κριθούν από το έργο τους. Μαζί μ’ αυτό και η ευστοχία ή η αστοχία του Προέδρου. Εκείνο, όμως, το οποίο δεν χωνεύεται με τίποτα είναι η προσπάθεια εμπαιγμού της κοινής γνώμης. Προβλήθηκε υπερβολικά ο ισχυρισμός ότι οι διορισμοί ήταν επιλογές του Προέδρου με εμφανή πρόθεση να τονωθεί το προεδρικό προφίλ του. Ότι οι ηγεσίες των κομμάτων δεν γνώριζαν τις επιλογές. Περίπου, ότι αιφνιδιάστηκαν χθες το πρωί.

Έλεος κύριοι! Δηλαδή, θέλετε να πιστέψουμε ότι ο Πρόεδρος διόρισε τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ χωρίς καν να μιλήσει με τον Νικόλα; Ότι μίλησε με Πάλμα, Παναγιώτου και Δαμιανού και τους είπε «θα σας διορίσω αλλά μην πείτε τίποτα στον αρχηγό σας, να του κάνουμε έκπληξη πρωί πρωί;». Σεβαστείτε και λίγο τους πολίτες κύριοι! Αυτό και αν είναι αποτυχία!