Μπορεί να είναι και η πρώτη φορά, που το υπουργείο Εξωτερικών είπε δυο κουβέντες κριτικής για τις εκθέσεις Γκουτέρες. Επιτέλους! Διότι, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ανησυχώντας δήθεν για τις ισορροπίες, που ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν, έκαψε κυριολεκτικά τα θύματα της εισβολής και της κατοχής.

Τώρα, ακόμα κι όταν οι ενέργειες των Τούρκων στη νεκρή ζώνη δεν στρέφονται μόνο εναντίον των Ελληνοκυπρίων, αλλά και εναντίον των ανθρώπων του ΟΗΕ, εναντίον των Ειρηνευτών, συνεχίζει να προσπαθεί να βρει ισορροπίες για να μην δυσαρεστεί την πλευρά που δημιουργεί τα προβλήματα. Και είναι η πρώτη φορά, που το δικό μας υπουργείο το υποδεικνύει, έστω και με μια διπλωματική ανακοίνωση. «Για τα θέματα της Πύλας,  της Δερύνειας, τη νεκρή ζώνη στην περιοχή Αγίου Δομετίου, τα Στροβίλια και το Maria’s House, δεν επιτυγχάνεται στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σαφής καταγραφή των γεγονότων, και ακολουθείται μία διαχρονική τάση τήρησης ίσων αποστάσεων», γράφει στην ανακοίνωσή του.

Ενώ, λοιπόν, είχαμε τα πολύ σοβαρά γεγονότα της Πύλας και του Αγίου Δομετίου, έχουμε τακτικότατα τα γεγονότα της Δένειας, παραμένει ανοικτή η προέλαση στα Στροβίλια, ο Γκουτέρες τα βάζει όλα σε ένα καζάνι και σημειώνει ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, είχαμε συνολικά 302 στρατιωτικές παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές, εκ των οποίων οι 159 θεωρήθηκαν σοβαρές, καθώς αφορούσαν μόνιμες κατασκευές και οι 60 αφορούσαν κινήσεις προς τα εμπρός, αμφισβητώντας τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός.

Αν οι «60 κινήσεις προς τα εμπρός», είναι οι πιο σοβαρές παραβιάσεις, ας γράψει στην έκθεσή του ποιες από αυτές έγιναν από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων. Επειδή μετακινήθηκαν κάποιοι τσιμεντένιοι κώνοι στον Πύργο για να εξυπηρετούνται οι περαστικοί, ας πούμε, είναι το ίδιο με την προέλαση των Τούρκων στον Άγιο Δομέτιο ή στα Στροβίλια;

Ναι, να κατονομάσει, για να είναι τίμιος και βοηθητικός. Να κατονομάσει και τη δική μας πλευρά αν προελαύνει (τι γελοίο!) στη νεκρή ζώνη. Αλλά, όχι να μας βάζει όλους στην ίδια μοίρα για να κρατά δήθεν ισορροπίες και ίσες αποστάσεις. Αυτά, δεν είναι ισορροπίες, είναι η απόλυτη προστασία μιας στρατιωτικής μηχανής που απειλεί την ύπαρξή μας. Και περιμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη, αφού δεν μας προστατεύουν, τουλάχιστον να μην λένε και ψέματα.

Άλλωστε, ποιοι συνεργάζονται με την ειρηνευτική δύναμη και ποιοι δημιουργούν εμπόδια στην αποστολή της; Δεν το ξέρει αυτό; Δεν του το λέει ο Στιούαρτ; Κι εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τις δήθεν ισορροπίες του; Το γνωρίζει σίγουρα ότι όσα κάνει η τουρκική πλευρά στη νεκρή τα κάνει για δυο λόγους: Να αμφισβητήσει και να θέσει υπό διαπραγμάτευση και το έδαφος της νεκρής ζώνης και να αμφισβητήσει την αποστολή της Ουνφικυπ για να υποχρεώσει τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν συμφωνία για την παρουσία της και με την «τδβκ» και όχι μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία. Κι αφού το γνωρίζει οφείλει να διαχωρίσει αυτές τις παραβιάσεις από τις όποιες παραβιάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία τοποθέτησε κάμερα σε σημείο των ελεύθερων περιοχών, που βλέπει στη νεκρή ζώνη, για έλεγχο των μεταναστών, δεν είναι το ίδιο με την εισβολή Τούρκων στρατιωτών εντός της νεκρής ζώνης. Ούτε με την κατασκευή δρόμου προς την Πύλα. Ούτε με την κατάληψη ελληνοκυπριακών κατοικιών και χωραφιών στα Στροβίλια.

Ευτυχώς, λοιπόν, που μίλησε και μια φορά το υπουργείο Εξωτερικών και δεν μας είπε πάλι ότι η ε/κ πλευρά είναι ικανοποιημένη. Όχι, δεν είναι, και να το πουν πιο καθαρά. Τουλάχιστον, να μην μας έχουν για βολικούς ηλίθιους.

Υ.Γ. Οφείλει πια να πάρει θέση και να μην κρύβεται πίσω από ισορροπίες και για την ουσία του προβλήματος. Τι σημαίνει, δηλαδή, «θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες να είναι ανοιχτοί σε διάλογο». Ο ηγέτης της ε/κ πλευράς εκλιπαρεί για διάλογο στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Έχει την ίδια θέση με τον τ/κ ηγέτη;