ΕΝΙΣΧΥΣΗ της αστυνόμευσης είναι η συνταγή για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα από την Αστυνομία. Αυτό που μπορεί κανείς να ξεχωρίσει από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι ο οικονομικός έλεγχος των εγκληματικών στοιχείων. Τούτο προφανώς και θα οδηγήσει στον πυρήνα των παράνομων δραστηριοτήτων. Αυτός ο έλεγχος, για να έχει σημασία και να αποδώσει, θα πρέπει προφανώς να είναι ενδελεχής και διεξάγεται μέχρι τέλους.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και τέτοιες παράνομες δραστηριότητες έχουν και κάποιο… νόμιμο κέλυφος. Το ζητούμενο είναι να ξεσκεπαστούν οι παράνομοι, που κρύβονται πίσω από νόμιμες, δήθεν, εταιρείες. Εταιρείες- βιτρίνα. Για να γίνει τούτο προφανώς και θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία διαφόρων υπηρεσιών.

ΣΤΑ αθέατα μέτρα που αποφασίστηκαν, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών της ομάδας συλλογής πληροφοριών ώστε η Αστυνομία να γνωρίζει τις κινήσεις του υποκόσμου και όχι να βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω. Γενικά, οι διωκτικές αρχές θα γίνουν, όπως αναφέρθηκε, «στενός κορσές» στον κόσμο του υπόκοσμου ενώ συστηματικός και συνεχής θα είναι ο έλεγχος των ανθρώπων των φατριών

ΘΑ συμφωνήσουμε με τον υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν είναι πρωτόγνωρα τα μέτρα και τόνισε πως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για πάταξη των δύο αυτών φαινομένων.

Άλλωστε δύο είναι οι μέθοδοι που ισχύουν ανά το παγκόσμιο: Η πρόληψη και η καταστολή. Στο κομμάτι της πρόληψης, είπε, είναι η ενίσχυση και η ενδυνάμωση του τμήματος πληροφοριών. Στο κομμάτι της καταστολής, υπάρχει ενίσχυση και ενδυνάμωση των περιπολιών σε μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα.

ΣΕ ό,τι αφορά την πάταξη της βίας στα γήπεδα, είναι προφανές πως στην Αστυνομία ξέμειναν από ιδέες. Όσα ανακοινώθηκαν τα έχουμε ακούσει πολλές φορές. Επί της ουσίας πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό. Μέτρα τα οποία έχουν προ πολλού ανακοινωθεί σε διάφορες περιπτώσεις και προφανώς δεν εφαρμόστηκαν. Και για τους ελέγχους έξω και μέσα στα γήπεδα, αλλά και τα όσα κατά καιρούς λέγονται και για τους Συνδέσμους. Φτάνει, βέβαια, να μην φθάσουμε στο άλλο άκρο. Επί τους παρόντος, σε σχέση με την οπαδική βία, η Αστυνομία μένει μόνο στα λόγια. Αυτό το βιώνουμε χρόνια.

ΗΛΘΕ, λοιπόν, η ώρα των έργων, των πράξεων; Ας ελπίσουμε. Και για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και για τη βία στους αθλητικούς χώρους.