Ξέρετε τι δεν ακούσαμε μετά τα επεισόδια στο υπερσύγχρονο και γεμάτο κάμερες στάδιο της Λεμεσού; Ανάληψη ευθύνης. Παραδοχή λαθών. Δεν τα ακούσαμε ούτε μετά τη διακοπή του Σαλαμίνα-ΑΠΟΕΛ ούτε πριν εβδομάδες όταν τα έκαναν λίμπα οι οπαδοί του Απόλλωνα. Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να πει ότι τα έκαναν θάλασσα οι αρμόδιοι και επέτρεψαν σε 50-100 χούλιγκαν να κάνουν του κεφαλιού τους. Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να πει ότι όλοι οι νόμοι που εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα -συμπεριλαμβανομένης της φοβερής Κάρτας Φιλάθλου- απέτυχαν οικτρά και ευθύνονται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο τον κουκουλοφόρο που ρίχνει φωτοβολίδες με πιστόλια σε οικογένειες με τον οικογενειάρχη. Δεν βρέθηκε ένας να εξηγήσει στους πολίτες ότι κάθε φορά που γίνονται επεισόδια, αντιγράφουμε μέτρα άλλων χωρών, απλώς για να μην μείνει η ρετσινιά της αδράνειας.

Ούτε καν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που λογικά δεν θα τον κατηγορήσει και κανένας, δεν αισθάνθηκε ότι δεν είχαν λογική όσα κατέθετε και ότι δεν μπορεί σε μια δημοκρατία να συμβαίνει αυτό: «Σύμφωνα με τα δεδομένα της στιγμής», δήλωσε, «η Αστυνομία δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα όσα γίνονταν». Ευτυχώς παραδέχτηκε ότι δεν έχει ο ίδιος τις λύσεις που θα εξετάσει η αρμόδια Αρχή, δίχως να μας πει ποια είναι, τέλος πάντων, αυτή η «αρμόδια Αρχή». Οι χούλιγκαν, τα σωματεία, οι εταιρείες, οι σύνδεσμοι φιλάθλων, οι Αρχές των γηπέδων, η Αστυνομία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Προεδρικό, η ΚΟΠ, ο ΚΟΑ; Άγνωστο. Πάντως από την πρώτη στιγμή εξαγγέλθηκαν επιπρόσθετα μέτρα, στα όσα είχαν ανακοινωθεί τη Δευτέρα. Μας έπρηξαν από τις 16 Ιανουαρίου για να ανακοινώσουν ενίσχυση μέτρων αστυνόμευσης, διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων από την Αστυνομία, εξέταση της λειτουργίας Συνδέσμων Φιλάθλων και φυσικά, την επιλογή των αστυνομικών Αρχών να απορρίπτουν τη διεξαγωγή ή να διακόπτουν αγώνες.

Όπως στο Απόλλων-ΑΕΛ, το οποίο, όπως μας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Υπουργός σε συνεννόηση με τον διαιτητή αποφάσισαν ότι «δεν μπορεί η Αστυνομία εκείνη τη στιγμή να διασφαλίσει τον χώρο». Τι λένε; Αποφάσισαν να μη λάβουν αυξημένα μέτρα για τον συγκεκριμένο, αυξημένου κινδύνου αγώνα και κυριάρχησε η ανομία. Όχι σε σκοτεινούς δρόμους έξω από το γήπεδο αλλά εντός, μπροστά στις κάμερες και τα ανήμπορα μέλη της Αστυνομίας που συνήθως είναι απλοί θεατές, λες και έχουν απέναντί τους παντοδύναμους στρατούς και όχι μερικούς κουκουλοφόρους που προσκυνούν σώβρακα και φανέλες.

Και έτσι, το «δικαστήριο» του φέισμπουκ θα φταίξει τους 20-30 ΑΕΛίστες, οι οποίοι ρεζίλεψαν ένα ολόκληρο κράτος και οι αρμόδιοι (Αστυνομία και Κυβέρνηση) θα «τιμωρήσουν» εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλους. Θα ληφθούν πρόσκαιρα μέτρα, μάλλον μέχρι το τέλος της χρονιάς, και στα πρώτα επεισόδια του Αυγούστου, θα αρχίσει η συζήτηση από το μηδέν, με την ψευδαίσθηση ότι δεν προηγήθηκε τίποτα, όπως συνέβη τότε με τον κορωνοϊό και την αποχή των οργανωμένων. Τότε που ευλογούσαν τα γένια τους όλοι, για την εκμηδένιση της βίας στα γήπεδα.

Το δύσκολο είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επαναλαμβάνονται όσοι ενέκριναν νόμους καταδικασμένους να αποτύχουν όπως την Κάρτα Φιλάθλου. Διότι πάλι βγήκαν σεργιάνι τα κομματικά στελέχη, οι ίδιοι ή οι επίγονοι όσων είχαν τότε τη φαεινή ιδέα να κρίνουν εκ των προτέρων ενόχους όσους μπαίνουν στους αθλητικούς χώρους, ούτε αυτοί αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Μα γιατί να τις αναλάβουν; Έχουν παραχωρήσει τις τύχες του ποδοσφαίρου σε κρατικοδίαιτους μαφιόζους, δεν ενδιαφέρονται ειλικρινά για τη βία στα γήπεδα. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα, άλλωστε, σε μια χώρα που οι θεσμοί δεν είναι διακριτοί, ώστε να μπορεί ο Υπουργός ή ο Αρχηγός της Αστυνομίας να αγνοήσει τα συμφέροντα της ΚΟΠ και των εταιρειών και να δημιουργήσει αξιόπιστο πλάνο. Μέχρι να καταλάβουν πώς διάολο συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται, οι μαθουσάλες που απολαμβάνουν υπερπρονόμια, οι διορισμένοι ή εκλελεγμένοι απατεώνες με τον υπόκοσμο, τους τζογαδόρους, τους επαγγελματίες χούλιγκαν, τους διακινητές ναρκωτικών, ας μην λάβουν άλλα μέτρα, θιγμένοι δήθεν για τον χουλιγκανισμό. Δημιούργημά τους είναι.