ΚΑΘΕ λίγο καιρό, όταν και όποτε προκύψει θέμα με αφορμή εγκληματικές ενέργειες όπως δολοφονίες, απόπειρες δολοφονίας γίνονται δηλώσεις αρμοδίων και μη. Όταν προκύψει θέμα με  επεισόδια στα γήπεδα, εξαγγέλλονται μέτρα. Κάθε φορά συσκέπτεται η ηγεσία της Αστυνομίας, συζητά με το αρμόδιο υπουργείο και ανακοινώνεται, συνήθως, ένα πακέτο μέτρων για να υλοποιηθεί.

ΕΙΝΑΙ πρόδηλο πως κι αυτά που εξαγγέλλονται έχουν και στο παρελθόν αναφερθεί και προφανώς είτε δεν υλοποιήθηκαν  είτε εφαρμόσθηκαν μερικώς. Αλλά αυτό που έχει σημασία στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Και ως εκ τούτο βρισκόμαστε κάθε φορά, κι αυτό συμβαίνει κάθε φορά, στο ίδιο έργο θεατές. Δυστυχώς, αυτό γίνεται και οφείλουμε να το παραδεχθούμε. Κυρίως να το παραδεχθούν οι αρμόδιοι, εκείνοι που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης, της αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, χωρίς να θέλει- όπως φάνηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Γ΄ πρόγραμμα του ΡΙΚ– να «πουλήσει» τις νέες ανακοινώσεις ως κάτι το καινούργιο, χώρισε σε δυο στάδια τις αποφάσεις. Αυτές που έπρεπε να υλοποιηθούν «χθες», αμέσως δηλαδή και εκείνες που θα προωθηθούν μέσα από σχεδιασμό για αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό που  έχει σημασία, όπως είπε, είναι πως  «αυτά που ανακοινώνονται να εφαρμόζονται». Κι αυτό είναι που θέλει και η κοινωνία.

ΤΟ πρόβλημα με το οργανωμένο έγκλημα δεν είναι τωρινό και δεν είναι απλό. Υπάρχουν φατρίες με συμφέροντα και με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Υπάρχουν διάφορες φατρίες, ομάδες του υπόκοσμου, που ανταγωνίζονται. Αυτός ο ανταγωνισμός φθάνει στο σημείο της αλληλοεξόντωσης. Γι αυτό άλλωστε και παρακολουθούμε δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις. Αυτές, τις πλείστες φορές, αφορούν τον… αγώνα επικράτησής τους στο χώρο του υπόκοσμου.

ΕΧΕΙ αναφερθεί από την Αστυνομία ότι στα μέτρα περιλαμβάνεται και ο οικονομικός έλεγχος των ανθρώπων του οργανωμένου εγκλήματος. Άνθρωποι του υπόκοσμου ως γνωστό έχουν εταιρείες-βιτρίνα, που στόχο έχουν το ξέπλυμα χρήματος. Η λειτουργία αυτών των εταιρειών στόχο έχουν να δώσουν μια νομιμότητα στις παράνομες δραστηριότητες των ανθρώπων του υπόκοσμου. Αυτά θα πρέπει να ξηλωθούν. Εάν τούτο καταστεί εφικτό προφανώς και θα σημειωθεί ένα μεγάλο πλήγμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο ΔΡΟΜΟΣ είναι μακρύς. Αλλά έχει σημασία να ξεκινήσει το ξήλωμα αυτού του υπόγειου συστήματος, του οργανωμένου εγκλήματος, που έχει εδραιωθεί για καλά στην κυπριακή κοινωνία.