Η ΕΓΚΡΙΣΗ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, έτυχε «θερμής υποδοχής» από τους δυτικούς εταίρους της Άγκυρας. Διαμορφώθηκε ένα κλίμα ευφορίας(!) για μια απόφαση που καθυστέρησε 18 μήνες. Και η καθυστέρηση αυτή σημειώθηκε εν πολλοίς επειδή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να εκβιάσει τους Αμερικανούς, τους Νατοϊκούς, ώστε να εξασφαλίσει δώρα. Να εξασφαλίσει ανταλλάγματα.

ΤΩΡΑ, που έχει εγκριθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναμένεται να παρακολουθήσουμε και τη συναλλαγή. Να παρακολουθήσουμε τι θα πάρει η Άγκυρα ως επιβράβευση της στάσης της! Το προβλεπτό είναι να παραχωρήσουν οι ΗΠΑ τα μαχητικά F-16 στο καθεστώς Ερντογάν. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για την πώληση των αεροσκαφών αυτών θέτει εμπόδια το αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνγκεν, φέρεται να διαβεβαίωσε τον Τούρκο πρόεδρο ότι οι βουλευτές και γερουσιαστές των αρμοδίων Επιτροπών θα συμφωνήσουν στην πώληση, εάν η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Αυτό μένει, βέβαια, να επιβεβαιωθεί.

ΘΑ πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως η πώληση των F-16 «πάγωσε» και για ένα επιπρόσθετο λόγο, πέραν από αυτόν για τη Σουηδία. Για τις απειλές που εκτοξεύει η κατοχική δύναμη κατά της Ελλάδος. Όπως σημειώνει και ο ανταποκριτής του «Φ» στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, σχετικά με το πανηγυρικό κλίμα που διαμορφώθηκε στην Ουάσινγκτον, επειδή η Άγκυρα αποφάσισε για ένα θέμα, που έπρεπε να γίνει προ πολλού, αποκαλύπτει ξανά την υποκρισία των Αμερικανών.  «Και δεν είναι μόνο υποκριτές, αλλά και έντονα προβληματικοί, καθώς επιτρέπουν στην παραβατική Τουρκία να θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή και να εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της αυταρχικής Ρωσίας».

Η ΤΟΥΡΚΙΑ τυγχάνει ειδικής, ευνοϊκής μεταχείρισης από τους Συμμάχους της. Πρόκειται για το «κακομαθημένο παιδί» της δύσης. Γι αυτό και συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτόν. Γι αυτό και «ψήνει το ψάρι στα χείλη» των εταίρων της. Γι αυτό και για κάθε βήμα που της ζητείται να κάνει, ακόμη και εκείνα που είναι υποχρεωμένη να πράξει, ζητά ανταλλάγματα. Και στις πλείστες φορές εισπράττει τα δώρα.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί τι περιλαμβάνει αυτό το πάρε-δώσε, που έχει διαδραματισθεί το τελευταίο 18μηνο. Περαιτέρω, οι Αμερικανοί φαίνεται να είχαν διασυνδέσει τα ελληνικά F-35 με τον εκβιασμό του Ερντογάν για τη Σουηδία. Κι αυτό- εάν έγινε- είναι απαράδεκτο