«ΔΕΝ θα μένουν στο συρτάρι» αλλά «θα δημοσιοποιούνται και ονόματα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), Μιχάλης Βορκάς. Αναφερόταν σε εμπλοκή δικηγόρων που συμμετέχουν στην εκποίηση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Ο κ. Βορκάς αναφέρθηκε και στις προσπάθειες παρεμπόδισης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με αφορμή και την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων “Cyprus Confidential”, λέγοντας πως οι περιπτώσεις που αφορούν σοβαρές παραβιάσεις και παρανομίες  «δεν θα μένουν στο συρτάρι» αλλά «θα δημοσιοποιούνται και ονόματα».

ΗΤΑΝ ξεκάθαρος ο Πρόεδρος του ΠΔΣ λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί σε κανέναν με τις ενέργειές του να αναγνωρίσει άμεσα ή έμμεσα το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων και να συνηγορεί ή να συμμετάσχει στην εκποίηση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Δυστυχώς, έστω και μικρός αριθμός δικηγόρων, συνεργάζεται με σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Βάζοντας το χρήμα και το κέρδος πάνω από όλα, αυτοί οι συγκεκριμένοι δεν μπορούν προφανώς να κρύβονται κάτω από την ανωνυμία. Πρέπει να κατονομάζονται.

ΝΑΙ, θεωρούμε πως εκείνοι που παρανομούν, οι οποίοι προβαίνουν σε ενέργειες σε βάρος του τόπου, θα πρέπει να εκτίθενται και στην κοινωνία και να κρίνονται.  Πρέπει να γίνεται αυτό που συχνά-πυκνά αναφέρεται, να εφαρμόζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, το «name and shame». Να έχουν, δηλαδή, κόστος εκείνοι που παρανομούν, βλάπτουν τη χώρα μας. Και εκείνοι που βοηθούν σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και αυτοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, διασύροντας διεθνώς τη χώρα μας.

Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ Δικηγορικός Σύλλογος ως θεσμός έχει ρόλο και λόγο στα ζητήματα αυτά. Διαθέτει μηχανισμούς και διαδικασίες για την αντιμετώπιση αυτών των υποθέσεων. Ο Πρόεδρος της ΠΔΣ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, παρουσιάσθηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε σχέση με τέτοιες περιπτώσεις. Σημείωσε δε πως ο ΠΔΣ βρέθηκε στο «στόχαστρο» αρκετές φορές για διάφορες καταστάσεις και υπέδειξε ότι η κυπριακή κοινωνία έχει λάβει ίσως κάποια «λανθασμένα μηνύματα». Αυτή την λανθασμένη εικόνα μπορεί και πρέπει να την ανατρέψει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος στην πράξη. Γιατί, όπως είπε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου, πρόκειται για «μεμονωμένες περιπτώσεις» και πως η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι με αυτό τον τρόπο που λειτουργεί. Και έτσι είναι. Την ίδια ώρα προφανώς και πρέπει να αντιμετωπιστεί η θλιβερή μειοψηφία, οι λίγοι που ενεργούν παράνομα.