Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία διατηρείται η διαδικασία επιτήρησης της εφαρμογής της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στη Δ’ Διακρατική Υπόθεση Κύπρος εναντίον Τουρκίας (πτυχή αγνοουμένων) + Βαρνάβα και άλλοι, συνιστά μια σημαντική εξέλιξη.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγράφει τη σημασία των ανθρωπιστικών θεμάτων που σχετίζονται με την πτυχή των αγνοουμένων στην Κύπρο. Η Τουρκία καλείται να παράσχει στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές όπου πιθανόν να βρίσκονται λείψανα αγνοουμένων, να εφοδιάσει τη ΔΕΑ με όλες τις σχετικές πληροφορίες, καθώς και να συνεχίσει τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι αγνοούμενοι έχασαν τη ζωή τους. Στην απόφαση- κι αυτό είναι πολύ σημαντικό- αποδοκιμάζεται η στάση της κατοχικής πλευράς και την εν γένει συμπεριφορά της  και την απουσία ανταπόκρισης από την Τουρκία, στην άνευ όρων υποχρέωσή της να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν σε βάρος της από το ΕΔΑΔ στις υποθέσεις Κύπρος εναντίον Τουρκίας και Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας. 

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ δε ότι η κατοχική Τουρκία έχει κριθεί ως υπεύθυνη για τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για τον πόνο που βιώνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων συνεπεία της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ αυτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας κι όλων των υπηρεσιών του κράτους. Πρέπει να σημειωθεί πως το ΥΠΕΞ είχε αναλάβει την τελευταία περίοδο εκστρατεία ενημέρωσης  των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα των Αγνοουμένων ενόψει του γεγονότος ότι το ζήτημα αυτό θα συζητείτο. Έγινε ενημέρωσε για ένα ζήτημα ανθρωπιστικό, το οποίο δυστυχώς η Τουρκία δεν το αντιμετωπίζει ως τέτοιο. Γι αυτό και μέχρι σήμερα υφίσταται το ζήτημα τούτο των Αγνοουμένων.

ΕΝΟΨΕΙ, λοιπόν, της εξέτασης του θέματος στο Στρασβούργο το υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε δυο συνάξεις πρεσβευτών κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μια στη Λευκωσία και η δεύτερη στην Αθήνα ( για τις χώρες που έχουν διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία με έδρα την ελληνική πρωτεύουσα). Στις συναντήσεις αυτές έγινε ενδελεχή ενημέρωση αλλά και παρουσιάσθηκαν στοιχεία.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ εξέλιξη είναι πολύ σημαντική καθώς διατηρεί  σε ένα τέτοιο σημαντικό Οργανισμό, όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, το θέμα των Αγνοουμένων.