Σε λιγότερο από δύο μήνες θα διεξαχθούν κρίσιμες ευρωεκλογές. Η ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα φέρει ανακατατάξεις στα διάφορα ηγετικά πόστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό γιατί από τη νέα του σύνθεση και τους συσχετισμούς ανάμεσα στις διάφορες πολιτικές ομάδες θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό, τα πρόσωπα που θα επιλεγούν, προκειμένου να αναλάβουν την ηγεσία των βασικών θεσμών για την επόμενη πενταετία.

Όταν τον περασμένο Μάρτιο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει μια νέα θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η γενική εκτίμηση ήταν πως η υποψηφιότητά της είχε ένα σημαντικό προβάδισμα. Ωστόσο, αν και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι πρώτη δύναμη στο νέο ευρωκοινοβούλιο, αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος της φον ντερ Λάιεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ούτε ότι η επανεκλογή της έχει κλειδώσει.

Κάτι που φάνηκε και στη συνέχεια. Για όσους γνωρίζουν πως κινούνται τα πράγματα στις Βρυξέλλες δεν ήταν έκπληξη το ότι ο Γάλλος πρόεδρος μαζί τον Γερμανό και τον Πολωνό πρωθυπουργό συμπράττουν με σκοπό να τορπιλίσουν τις ελπίδες της Γερμανίδας πολιτικού για μία νέα θητεία στην κεφαλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο καθένας για τους λόγους του θέλει να την δει να απομακρύνεται και την θέση της να παίρνει κάποιος άλλος.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί παραμένουν περίπλοκοι και σε μεγάλο βαθμό πολλά θα εξαρτηθούν και από το πώς θα πληρωθούν τα υπόλοιπα πόστα. Δεν είναι μυστικό πως θα λειτουργήσει το «θα υποστηρίξω τον δικό σου υποψήφιο για την τάδε θέση, αν υποστηρίξεις τον δικό μου για την άλλη θέση». Για αυτό και η υποστήριξη των Σοσιαλιστών αλλά και των Φιλελευθέρων, αυτή τη φορά δεν είναι σίγουρη.

Επιπλέον, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται αντιμέτωπη και με κατηγορίες για τρία σκάνδαλα. Το πρώτο αφορά στην αγορά εμβολίων από την Phizer την εποχή της πανδημίας, το δεύτερο τον αμφιλεγόμενο διορισμό ενός συμβούλου της και το τρίτο άλλη μια ευνοϊκή πρόσληψη ενός οικονομικού συμβούλου. Αυτές οι υποθέσεις θα μπορούσαν να πλήξουν την υποψηφιότητά της, κυρίως στο βαθμό που δίνουν πάτημα στους αντιπάλους της να της επιτεθούν και στους υποστηρικτές της επιχειρήματα για να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Οι διεργασίες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές υπολογίζεται πως θα κρατήσουν βδομάδες, αν όχι και μήνες. Μέχρι τότε όλοι οι υποψήφιοι θα προχωρούν μέσα κινούμενη άμμο. Άλλωστε και πριν από πέντε χρόνια η εκλογή της ίδιας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρήθηκε έκπληξη, αφού η διαδικασία του spitzenkandidaten αγνοήθηκε, ανοίγοντας στον δρόμο για την Γερμανίδα πολιτικό.