Είναι φορές που αυτό το συνεχές ding-ding των ειδοποιήσεων (notifications) στο κινητό, σου σπάει τα νεύρα. Είναι ικανό να σε οδηγήσει στο τρελοκομείο!

Στις πρώτες ομάδες κινδύνου θα πρέπει να είμαστε εμείς οι δημοσιογράφοι. Που, είτε το έχουμε επιτρέψει είτε όχι, λαμβάνουμε συνεχώς δηλώσεις και ανακοινώσεις από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα και τις υπηρεσίες του.

Στο όνομα της ενημέρωσης, όλοι θέλουν και την προβολή τους…

Στο «βαθύ κόκκινο» κατατάσσω τις ειδοποιήσεις από την Πολιτική Προστασία. Ο Στυλιανίδης ευθύνεται για αυτό, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το Υπουργείο. Ευτυχώς τώρα, στο Ναυτιλίας – ούτε κιχ!

Σε «αναστατώνει» αυτό το ενοχλητικό κουδούνισμα, όχι μόνο για ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και για κάθε τι για το οποίο χρειάζεται να παρέμβει κάποια υπηρεσία του Υπουργείου, κυρίως η Πυροσβεστική.

Αν έπιασε φωτιά σε κάποιο διαμέρισμα, ding-ding. Αν πλημμύρισε μια αποθήκη, ding-ding. Αν επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός μια νέα μονάδα, ding-ding.

Το χειρότερό μου είναι οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρισμού. Αυτές, σε ειδοποιούν τουλάχιστον τρεις φορές για τον επόμενο λογαριασμό σου, εφιστώντας σου την προσοχή ότι τυχόν καθυστέρηση φέρνει και επιπτώσεις…

Έπειτα, έχουμε και τις ειδοποιήσεις από διάφορα sites στα οποία οι ίδιοι έχουμε εγγραφεί. Από τη μία, σου ανοίγουν το παράθυρο μιας στιγμιαίας και ευρείας ενημέρωσης, από την άλλη αυτό το πακέτο έρχεται και με έναν διαφημιστικό μποναμά τον οποίο δεν ζήτησες ποτέ.

Όμως, μπορείς να απαλλαγείς από αυτόν, αλλά μόνο αν πληρώσεις. Οπότε, η πρώτη σου αντίδραση είναι «δεν βαριέσαι, ας γραφτώ». Πού να ξέρεις όμως ότι αυτό ανοίγει αυτομάτως την πόρτα να μπουκάρουν μες το σπίτι σου άλλοι τόσοι. Διότι ο αλγόριθμος, όπως ξέρετε, μοιράζει την πληροφορία σου και οι επισκέπτες με το ψεύτικο χαμόγελο είναι κι αυτοί το νέο σου ding-ding. Μέρα-νύχτα. Νύχτα-μέρα.

Θέλω να πω, έστω εν τη υπερβολή του πράγματος, ότι όλες αυτές οι «ειδοποιήσεις» πρέπει να τις μειώσει κανείς. Έκανα τη μικρή μου έρευνα και έμαθα ότι ακόμα και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που στην Ελλάδα τουλάχιστον είναι από τις πιο ενοχλητικές, μπορούν να τις μειώσουν σημαντικά εάν τους το ζητήσεις.

Εύκολο είναι, επίσης, με ένα απλό e-mail στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της υπεραγοράς όπου κάνεις τα ψώνια σου να ζητήσεις να μην σου ξαναστείλουν ειδοποιήσεις. Το πιθανότερο, όπως συνέβη και με μένα, είναι πράγματι να έχεις δώσει κάποτε την συγκατάθεσή σου για να μπορούν να σου στέλνουν αυτές τις «ενημερώσεις», όπως κομψά τις αποκαλούν. Αυτό, όμως, έχεις το δικαίωμα να το καταργήσεις και αυτοί έχουν την υποχρέωση να το σεβαστούν.

Θα επανέλθω με το θέμα, γιατί ξέρω ότι βασανίζει πολλούς!… Πάμε τώρα σε κάτι πιο ανάλαφρο και καθόλου ενοχλητικό:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ευρισκόμενος στην Αμερική εδώ και αρκετές μέρες, κατάφερε πάλι και από εκεί να γίνει viral με θέμα τα βαφτίσια του, που ειλικρινά δεν γνωρίζω πώς προέκυψε ως ζήτημα.

Μάλλον σε κάποιο event, με τον Αμερικής Ελπιδοφόρο νομίζω, όπου ξεφούρνισε το εξής ωραίο:

«Με βάφτισε (λέει) ο Άγιος Τσαλίκης με τον πατέρα Κύριλλο, και στο νερό σχηματίστηκε ένας σταυρός από το λάδι. Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου “αυτός είτε παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος”». Εννοείται ότι έγινε το δεύτερο, αφού συμπέρανε από μόνος του ότι παπάς σπουδαίος δεν «παίζει»…

Ο φίλος και συνεργάτης, Στέλιος Τακετζής από τη Νέα Υορκη, πήρε τη σκυτάλη από τον Κασσελάκη και έδωσε κι αυτός τη δική του βερσιόν, γράφοντας στο Facebook: 

«Όταν βαφτίστηκα εγώ το λάδι σχημάτισε ένα καραβάκι και κάτι ηχητικά κύματα. “Μαρκόνης στα καράβια θα γίνει”, είπε ο παπάς. Τελικά έγινα ναυτιλιακός και ραδιοπαραγωγός».

Ε, και μετά απ’ όλα αυτά, είπα να μην μείνω πίσω κι εγώ και σας εξομολογούμαι, επίσης, ότι στα δικά μου βαφτίσια, έκανα σαματά μεγάλο και έκλαιγα ψεύτικα. Και τελικά, έγινα δημοσιογράφος!

ΥΓ: Συγγνώμη που δεν θα ασχοληθώ σήμερα με τον Παπανώτα. Ξέρω ότι πουλάει, αλλά συνειδητά θέλω να το επεξεργαστώ το «φαινόμενο», το οποίο είναι γενικό, το συναντάμε και στην Κύπρο και θα επανέλθω προσεχώς.