Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ήρθε για να μείνει. Κι αυτό το  υποστηρίζουν τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται με κάθε τεκμηρίωση.  Οι τιμές των περισσότερων προϊόντων είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα 2-3 χρόνια, λόγω  και των διαφόρων εξωγενών παραγόντων. Και τούτο δεν αφορούσε μόνο την Κύπρο αλλά και παγκόσμια. Τώρα, παρά τη μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού στο 1.6% τον Μάρτιο, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά.

ΣΕ ρεπορτάζ του «Φ» για το θέμα της ακρίβειας, σημειώνεται πως υπάρχουν περιπτώσεις προϊόντων που λόγω της εφαρμογής του μηδενικού ΦΠΑ ή άλλων λόγων παρουσιάζουν μικρή μείωση. Αλλά οι περιπτώσεις αυτές φαίνεται να είναι περιορισμένες. Δεν είναι η μεγάλη εικόνα. Δυστυχώς τα είδη πρώτης κατανάλωσης, αυτά της καθημερινότητας δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι πολυτέλεια. Πρόκειται για πρώτες ανάγκες για κάθε νοικοκυριών.

ΤΑ στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, επιβεβαιώνουν την τάση που διαμορφώθηκε και συντηρείται στις τιμές. Ο «Φ» έκανε και πρακτική άσκηση για την ακρίβεια. Προσπάθησε να εντοπίσει και στην πράξη τι σημαίνουν για τα νοικοκυριά οι συγκεκριμένες αυξομειώσεις των τιμών. Διενήργησε έρευνα σε 35 προϊόντα, στα ράφια των υπεραγορών. Στην έρευνα επιλέγηκαν για αγορά 35 προϊόντα, για τα οποία κόστισαν το συνολικό ποσό €230.24. Πέρσι, τα ίδια 35 προϊόντα, στις ίδιες ποσότητες και την ίδια επωνυμία, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών, κόστιζαν €167.99. Δηλαδή, υπάρχει μια διαφορά €62.25. Κι αυτό αφορά σχεδόν κάθε φορά που οι καταναλωτές ψωνίζουν.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως η ακρίβεια «κτυπά» τους καταναλωτές και προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα στην καθημερινότητα τους. Έχουν, ομολογουμένως, ανακοινωθεί μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας από την κυβέρνηση με στόχο προφανώς να τα αισθανθούν οι  πολίτες που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην ακρίβεια.

ΟΛΑ, όμως, κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και ενόσω η ακρίβεια συνεχίζεται θα παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και του ενδιαφέροντος καθώς αφορά όλους. Αφορά, κυρίως, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και τους μικρομεσαίους, την μεγάλη εν γένει πλειοψηφία της κοινωνίας.

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ προκαλεί, λοιπόν, ασφυκτική πίεση στους πολίτες, κυρίως επειδή αφορά τις τιμές στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση, που έχει ήδη εξαγγείλει και υλοποιήσει μέτρα θα πρέπει να βρει τρόπους αντιμετώπισης. Δεν είναι ασπιρίνες που χρειάζονται για την ακρίβεια αλλά θεραπεία.