Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  των θεσμών είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας εν γένει. Αυτό επιβάλλεται. Η σύγκρουση της Νομικής με την Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είναι σημερινή. Είναι γνωστές οι αντιπαραθέσεις. Η Νομική Εισαγγελία θέτει ζήτημα συμπεριφοράς του Γενικού Ελεγκτή και δρομολογεί, όπως έχει αναφερθεί, την έναρξη διαδικασίας για τερματισμό των υπηρεσιών του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Σε αυτό το επίπεδο τούτο που δρομολογείται είναι πρωτόγνωρο, υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά γίνεται. Δεν είναι προφανώς, όπως αναφέρουν νομικοί, το ίδιο με την περίπτωση του πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

ΤΟ επόμενο βήμα είναι να κατατεθεί αίτημα από τη Νομική Υπηρεσία στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Προφανώς και δεν θα έπρεπε να φθάσουν οι καταστάσεις σε αυτό το σημείο. Οι θεσμοί δεν είναι μόνο τα πρόσωπα. Εκφράζουν το σύστημα, το κράτος και την λειτουργία του. Μια θεσμοθετημένη λειτουργία, στη βάση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

ΔΕΝ θα εισέλθουμε στις διαφορές τους. Είναι γνωστές και οι πολίτες έχουν διαμορφωμένη άποψη. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία.

ΕΔΩ που έχουν φθάσει τα πράγματα η διέξοδος είναι προφανώς το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και όποια και να είναι η απόφασή του να γίνει σεβαστή. Και να τελειώνει όλη η ιστορία, που προκαλεί αναταράξεις στο κράτος και την κοινωνία.

ΕΧΟΥΜΕ άποψη, την έχουμε εκφράσει πολλές φορές για το ζήτημα τούτο. Και για τα όρια των θεσμών και για το τι έχει σημασία σε σχέση με την έκρυθμη λειτουργιά του κράτους. Άλλωστε το όλο θέμα δεν είναι σημερινό.

ΟΛΑ αυτά που παρακολουθούμε τώρα αλλά και εκείνα που βιώσαμε στο παρελθόν πραγματικά δεν χρειάζονται. Δεν χρειάζεται η χώρα να βιώνει τέτοιες αντιπαραθέσεις. Δεν μπορεί αυτό να συνεχίζεται. Γι αυτό και η προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι η λύση.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως θα έπρεπε και η κυβέρνηση να παρέμβει. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κρατά αποστάσεις από μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων. Άλλωστε δεν αφορά τα πρόσωπα αλλά θεσμούς του κράτους και την λειτουργία τους.

ΟΙ δυο πλευρές εάν και εφόσον προχωρήσει αυτή η διαδικασία, θα εισέλθουν σε ένα δικαστικό αγώνα με ό,τι και να σημαίνει αυτό. Θα πρέπει να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να σεβαστούν το αποτέλεσμα.