Πριν από μια εβδομάδα από αυτή εδώ τη στήλη καλούσα την Κυβέρνηση να σταματήσει να μετρά την υγεία και τις ζωές μας με χρήματα. Δυστυχώς μέχρι που να αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει τα κονδύλι που ζήτησε το υπουργείο Υγείας για να συνεχίσει να αγοράζει τις εξειδικευμένες θεραπείες που χρειάζονται οι ασθενείς, μας ήρθε άλλη κεραμίδα στο κεφάλι.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου λέει ο υπουργός Οικονομικών δεν πρέπει να λειτουργήσει ως ανεξάρτητος φορέας. Πρέπει να γίνει ξεχωριστή διεύθυνση στο υπουργείο Υγείας. Και γιατί; Για να υπάρχει κεντρικός συντονισμός των φορέων λέει ο υπουργός Οικονομικών. Στο υπουργείο Υγείας δηλαδή θα καταφέρνουν να συντονίζονται αλλά αν είναι εκτός Υπουργείου δεν θα τα καταφέρνουν. Πρέπει να έχουν ένα γενικό διευθυντή Υπουργείου (τον εκάστοτε γενικό διευθυντή), να τους βάζει σε τάξη!
Για όσους δεν ξέρουν, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου θα είναι ένα επιστημονικό σώμα το οποίο θα μελετά και θα διαχειρίζεται τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο στην Κύπρο. Η προετοιμασία για την ίδρυση του έχει γίνει από την Εθνική Επιτροπή για τον καρκίνο και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός προσπάθησε να προχωρήσει τις διαδικασίες καταθέτοντας στο Υπουργικό πρόταση για την ίδρυση ανεξάρτητου φορέα, (Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου), ώστε να μπει η όλη προσπάθεια στο ουσιαστικό της μέρος.
Το υπουργείο Οικονομικών, μας λέει, πάνω κάτω, «προσωρινά», να μπει υπό το υπουργείο Υγείας για να προετοιμαστούμε τάχα μου. Δηλαδή θα προετοιμαστούμε για το μετά της προετοιμασίας που έχουμε ήδη κάνει. Μπούρδες.
Το υπουργείο Οικονομικών έκοψε με τον ίδιο τρόπο και την ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής Ασθενοφόρων και να είμαστε όλοι σίγουροι ότι και το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης που βρίσκεται στα σκαριά και θα αναλάβει τον έλεγχο της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουμε εμείς οι πολίτες, σε κάποια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας θα θέλουν να το χώσουν και αυτό.
Βλέπετε δεν έχει σημασία το ότι στα άλλα, κανονικά, κράτη λειτουργεί η εξειδίκευση. Εμείς χρειαζόμαστε δημοσίους υπαλλήλους εντός των Υπουργείων να στέλνουν επιστολές ο ένας στον άλλο, να προκηρύσσουν προσφορές και να κάνουν μελέτες. Δεν μας αρέσει να τις κάνουν οι επιστήμονες τις μελέτες. Διότι τους ανεξάρτητους επιστήμονες δεν μπορεί να τους ελέγξει το κράτος. Και δεν γίνεται να αποφασίζουν με επιστημονικό τρόπο ρε παιδιά. Ή νομίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι οι επιστήμονες που απαρτίζουν την Εθνική Επιτροπή για τον Καρκίνο θα τα παρατήσουν όλα και θα πάνε να μπουν σε μια νέα διεύθυνση του υπουργείου Υγείας.
Είμαι σίγουρη ότι αν διαβάζουν στο υπουργείο Οικονομικών αυτή τη στήλη κάπου εδώ, κάποιος από όλους θα είπε «μα θα έχει και επιστημονική επιτροπή η διεύθυνση». Ωραία! Το λύσαμε το πρόβλημα.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Με το συμπάθιο αλλά δύο δράμια νου τον διαθέτουμε. Πρέπει να το ψάξετε το ζήτημα γιατί και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, και το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης και η Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων και αρκετά άλλα, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αν θέλετε να ακολουθήσετε την πρακτική του «μυλοσφοτζίησματος» δικαίωμα σας. Μην μας λέτε όμως μετά ότι κάνατε ότι μας είχατε υποσχεθεί.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Οικονομικών,
Στην επιστολή σας στον υπουργό Υγείας αναφέρατε κατά λέξη: «….σας πληροφορώ ότι παρόλο που η ανάληψη του συντονισμού των θεμάτων για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Κύπρο σε κεντρικό επίπεδο κρίνεται σωστή, δεν φαίνεται να δικαιολογείται η σύσταση νέου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. (…) Η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο καθώς και η ανάληψη των υπόλοιπων αρμοδιοτήτων που αναμένεται να έχει το ΕΙΚ θα μπορούσαν να αναληφθούν σε πρώτη φάση, από ξεχωριστή διεύθυνση στο υπουργείο Υγείας».
Μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής, μας είπατε δημόσια ότι δεν λέτε πουθενά στην επιστολή ότι δεν θέλετε να γίνει το ΕΙΚ. Δηλαδή θα κάνουμε Ινστιτούτο μια νέα διεύθυνση του υπουργείου Υγείας;
Πολιτικές περασμένων δεκαετιών. Τρελούς δεν θα μας βγάλετε.