ΑΠΟ το 1960 και εντεύθεν που τηρούνται στατιστικά στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν χαθεί στην άσφαλτο 6020 ζωές, αριθμός που ισοδυναμεί με όλο τον πληθυσμό του Δήμου Αγίου Δομετίου. Αυτό αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του «Φ» αναφορικά με το σχέδιο του Τμήματος Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας για τη μείωση των τροχαίων οδικών συγκρούσεων και ειδικά των θανατηφόρων.
ΕΙΝΑΙ σημαντικό πως τα όποια σχέδια και πρωτοβουλίες, που διαμορφώνονται, είτε σε επιστημονική βάση, είτε από εμπειρίες που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια και τις οποίες επιχειρεί το Τμήμα Τροχαίας να αξιοποιήσει, να έχουν αποτέλεσμα. Άλλωστε όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, που αφορά το πλάνο 2025-2030, όπως συναφώς ανέφερε ο νέος διευθυντής της αστυνόμος Β’ Χάρης Ευριπίδου, μιλώντας στον «Φ», περιλαμβάνει ελέγχους της μέσης ταχύτητας σε τμήματα των αυτοκινητόδρομων, την χρήση καμερών σε συμβατικά οχήματα ή και μοτοσικλέτες, την αυστηρή επιβολή της νομοθεσίας ειδικά για τα αδικήματα που επιφέρουν θανάτους και τη χρήση ακόμη και της τεχνητής νοημοσύνης για έλεγχο των οδηγών.
ΜΕΣΑ σε αυτό το πλαίσιο γίνεται εισήγηση, επίσης, για αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η κατακράτηση οχημάτων και έλεγχος αλκοόλης πριν την οδήγηση. Δεν ξέρουμε κατά πόσο όντως πρόκειται για μια σειρά ριζοσπαστικών δράσεων με επίκεντρο τον οδηγό και τη συμπεριφορά του στους δρόμους, όπως αναφέρθηκε, αλλά το θέμα είναι, πρώτο η υλοποίηση των μέτρων και δεύτερο η αποτελεσματικότητα.
ΚΑΙ οι δυο αυτές πτυχές, άξονες, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και καθορίζουν και το πώς θα προχωρήσει ο όλο σχεδιασμός. Είναι σαφές πως το ζητούμενο είναι ο στόχος, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση κατά 50% των δυστυχημάτων, να εκπληρωθεί και στη χώρα μας.
ΕΙΝΑΙ δύσκολο το εγχείρημα. Υπενθυμίζεται ότι το 2024 έχασαν τη ζωή τους 45 άτομα, ενώ φέτος μέχρι στιγμής χάθηκαν 12 ζωές στην άσφαλτο. Οπότε ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως πέραν από τα μέτρα που κατά καιρούς λαμβάνονται και φαίνεται ότι θα αναβαθμιστούν θα πρέπει πέρα από την αυστηριοποίηση της νομοθεσίας θα πρέπει να αντιληφθούν και οι οδηγοί πως οφείλουν να τηρούν τον κώδικα οδικής συμπεριφοράς.
ΚΙ αυτό θα πρέπει να γίνεται όχι από φόβο αλλά από συνείδηση ότι όλοι θα πρέπει να προσέχουν στο δρόμο, για να μεταβαίνουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.