Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 (που τις θυμάμαι εγώ καλύτερα) αλλά και του ’70 κάποιες κυπριακές ποδοσφαιρικές ομάδες μεσουρανούσαν. Μέσα στο δικό τους κυπριακό χώρο ήταν απόλυτα κυρίαρχες και κανένας δεν μπορούσε να τις κερδίσει στο δικό τους γήπεδο. Τα πράγματα όμως δυσκόλευαν κατά πολύ όταν οι ίδιες ομάδες πήγαιναν να παίξουν σε ξένα γήπεδα, στην Ευρώπη, κι εκεί άρχιζαν να πέφτουν δεκάρες.
Εκείνα τα σκληρά παθήματα έγιναν μαθήματα για τις κυπριακές ποδοσφαιρικές ομάδες και πάλεψαν προκειμένου να αναβαθμίσουν το παιχνίδι τους και να μπορούν να παίξουν εξίσου καλά και στα ξένα γήπεδα, όχι μονό στα δικά τους. Δεν σκέφτηκαν ότι θα έπρεπε να λειτουργήσουν καταστροφικά επειδή υπέστησαν κάποια σοβαρή ήττα. Δεν πολέμησαν το ποδόσφαιρο επειδή δεν μπορούσαν να έχουν μια ανάλογη απόδοση με τις ευρωπαϊκές ομάδες.
Δεν είναι πρόθεσή μου να ασχοληθώ με τα αθλητικά και το ποδόσφαιρο. Έχει άλλους που κατέχουν «το άθλημα» καλύτερα. Δεν είμαι και εξ εκείνων που λειτουργούν ως «φωτεινοί παντογνώστες».
Έκανα εισαγωγή με το ποδόσφαιρο γιατί αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για να συγκρίνω εξ αφορμής τις πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή πολιτική και την εμφάνιση ενός ακόμα σχήματος. Η όλη συμπεριφορά του αρχηγού του σχήματος, γιατί ακόμα επισήμως δεν έγινε κόμμα, θυμίζει από κυπριακή ομάδα εκείνων των ’70s και ’80s. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι εκεί που βρισκόταν προηγουμένως έκανε πολιτική. Τώρα μπήκε και επισήμως στην πολιτική.
Με μια διαφορά, εκεί έκανε πολιτική (ή νόμιζε ότι έκανε πολιτική) παίζοντας στο δικό του γήπεδο και φέρνοντας το παιχνίδι στα δικά του μέτρα. Τώρα παίζει στα ξένα γήπεδα και καλύτερα να ανταποκριθεί στους κανόνες που επιβάλλει το ίδιο το παιχνίδι και όχι τους κανόνες που θέλει ο ίδιος.
Γιατί με τη λογική του αρχηγού του Άλματος και όσα προβάλλει από τη Δευτέρα που μπήκε και επισήμως στην πολιτική και τις απαιτήσεις που προβάλλει: οι κυπριακές ομάδες τις δεκαετίες του ’70 πριν μπουν να παίξουν θα έπρεπε να αφαιρεθεί το γρασίδι από τον αγωνιστικό χώρο. Γιατί στην Κύπρο έπαιζαν τότε σε χώμα και όχι σε γρασίδι.
Αντί όμως να διαμαρτύρονται επειδή τα γήπεδα της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αγγλίας ή της Γαλλίας και Ιταλίας είχαν γρασίδι και να απαιτούν την αφαίρεσή του, φρόντισαν να φυτέψουν γρασίδι και στα κυπριακά γήπεδα.
Ο αρχηγός ενός νέου σχήματος μπήκε στο γήπεδο της πολιτικής και έχει την απαίτηση απ’ όλους να παίξουν σύμφωνα με τους δικούς του όρους. Πέραν του ότι ο ίδιος, κατά την πρώτη κιόλας τοποθέτησή του φρόντισε να τοποθετηθεί με ύφος ειρωνικό κατά του κυπριακού πολιτικού και κομματικού συστήματος.
Οι αρχηγοί και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων φρόντισαν να καλωσορίσουν τ νέο πολιτικό σχήμα στο χώρο της πολιτικής, δηλαδή στο δικό τους γήπεδο. Ας μην θεωρηθεί τυχαίο ότι όλοι τους, λίγο ή πολύ, άμεσα ή έμμεσα, του έστειλαν το μήνυμα πως πλέον θα τον έχουν στο δικό τους γήπεδο και θα παίξει με τους δικού τους όρους.
Και έδειξαν πως δεν έχουν ούτε τη διάθεση αλλά ούτε και πρόθεση να του χαριστούν ή να δείξουν ανοχή στα όσα υποστηρίζει και δηλώνει. Ακόμα και οι μέχρι προσφάτως διαπρύσιοι κήρυκες των θέσεων και απόψεών του έσπευσαν τάχιστα να απομακρυνθούν από κοντά με γρήγορο βήμα. Ούτε κατά διάνοια πως πριν ακόμα μερικούς μήνες οι πλείστοι εξ αυτών ήταν έτοιμοι να βάλουν το κράτος πάνω σε τάκους για χάρη του.
Όταν μπαίνει κάποιος στην πολιτική, ή σε οποιοδήποτε χώρο ή άθλημα ωφέλιμο και σωστό είναι να το μάθει για να μπορεί να αποδώσει καλύτερα και να φέρει και τα σωστά αποτελέσματα. Αν δεν ξέρει το παιχνίδι να φροντίσει να το μάθει και όχι να προσπαθεί να το καταστρέψει επειδή δεν το γνωρίζει.