«Λυπούμαι, και μέμφομαι τον εαυτόν μου, ότι δεν είχα καταλάβει πόσο ήταν το ανάστημά σου». Είναι φράση του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου απευθυνόμενος στον τέως Πάφου Τυχικό. Γράφτηκε στα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου. Το σημειώνω για να το λέμε για πολλούς, έχει μεγάλη ακρίβεια. Δεν είχα καταλάβει πόσο ήταν το ανάστημά σου! Αυτό και μόνο τα λέει όλα.

Έγραφα προχτές για τις διαστάσεις που δόθηκαν για τα γνωστά με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και διάφοροι σχολίαζαν ότι ήταν πολύ σοβαρά όσα είπε και ήταν λογικό να ερευνηθούν από την Αστυνομία. Να μην τα επαναλαμβάνω. Αλλά όταν, ας πούμε, ο αρχηγός ενός κόμματος ή ο εκπρόσωπος του δηλώνει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι «τσιλιαδόρος του Νετανιάχου καθώς αυτός εξοντώνει αμάχους και παιδιά» σημαίνει ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ουσιαστικό ρόλο στην εξόντωση. Ή ότι «η προσέγγιση Προεδρικού και ΕΛΑΜ είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία», σημαίνει ότι ο Πρόεδρος είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία. Αυτά δεν είναι πολύ σοβαρά; Πότε πήγε η Αστυνομία να ζητήσει κατάθεση να μάθουμε αν υπάρχουν στοιχεία για όσα λένε οι πολιτικοί;

Α, ο Οδυσσέας προσβάλλει τους θεσμούς, λέει! Η Προεδρία του κράτους είναι ο ανώτερος όλων των θεσμών, όμως. Όταν του λένε του Προέδρου ότι «βρίσκεται σε άλλο σύμπαν» και ότι «στον λόφο του Προεδρικού προφανώς περνούν ζωή χαρισάμενη», είναι τον θεσμό του Προέδρου που πλήττουν. Όπως και το ότι οι κυβερνώντες είναι «υπηρέτες των τραπεζών (…) και συγκαλύπτουν τις τράπεζες για το έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος της Κύπρου».

Όλα αυτά είναι λόγια, μεταξύ πολλών, συγκεκριμένα, που τα ακούμε ως πολιτικές θέσεις και δεν ενοχλούν κανέναν. Όμως, αν το καλοσκεφτείς, πρόκειται για πολύ σοβαρές κατηγορίες οι οποίες αγγίζουν κορυφαίους θεσμούς του κράτους, όπως ακριβώς έλεγε ο υπουργός Δικαιοσύνης για όσα είπε ο κ. Μιχαηλίδης και θα έπρεπε με την ίδια λογική αυτοί που τα λένε να κληθούν στην Αστυνομία «να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές οποιαδήποτε στοιχεία ή μαρτυρικό υλικό διαθέτουν».

Αν είναι δυνατό, δηλαδή, να λένε για τον Πρόεδρο ότι είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία, ότι κάμνει τον τσιλιαδόρο κατά την εξόντωση παιδιών, ότι είναι υπηρέτης των τραπεζών, αλλά να μην ενδιαφέρει κανέναν. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι όσα λέει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Λυπούμαι, λοιπόν, αλλά θα πω αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος στον Τυχικό, σε όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν το παίγνιο που παίζεται από όλους τους θεσμούς (θα πάω κι εγώ μέσα;): Δεν είχα καταλάβει πόσο ήταν το ανάστημά τους.

Πριν μια βδομάδα γράψαμε για μια τεράστια υπόθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Μια δικαστής κατάγγελλε τον πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου ότι παρενέβη χωρίς να έχει δικαίωμα και την διέταξε να αλλοιώσει τα πορίσματά της για δύο θανατικές ανακρίσεις. Μας φάνηκε πολύ σοβαρό ζήτημα. Είδε κανένας να έκανε καμιά ανακοίνωση το Ανώτατο Δικαστήριο να ξεκαθαρίσει τα πράματα; Ή να καλέσει την δικαστή να του παραδώσει τα στοιχεία για να τα ερευνήσει αρμοδίως;

Όταν πέρσι η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, απέρριψε τη λίστα με δικαστίνες για διορισμό Δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις, και γίνονταν δημόσιες συζητήσεις για τους δικαστές μας, είδατε το Ανώτατο να βγάλει μια ανακοίνωση να μας εξηγήσει τι σημαίνει αυτό για να μην λέμε κουβέντες και να πλήττουμε τον θεσμό; Τίποτα.

Όταν πρόσφατα έβγαλε έκθεση η Ελεγκτική Υπηρεσία κι έλεγε ότι ένας δικαστής αρνείται επί δώδεκα χρόνια να υπογράψει διατάγματα τα οποία αφορούν πολίτες που έχουν να παίρνουν €145.145, σε 285 ποινικές υποθέσεις, και ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του έκανε συστάσεις χωρίς αποτέλεσμα, δεν επλήγη ο θεσμός για να κάνει μια ανακοίνωση να τον προστατεύσει. Ούτε καν για το ότι από τη βιβλιοθήκη του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξαφανίστηκαν 2.206 βιβλία!

Αλλά επειδή ένας πολιτικός, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε στην τηλεόραση ότι ένας συνεργάτης του Προέδρου ισχυριζόταν μήνες προηγουμένως πως η απόφαση του Ανωτάτου (αυτή με την ανάρμοστη συμπεριφορά) θα είναι ομόφωνη και καταδικαστική εναντίον του, επλήγη ο θεσμός κι έκανε ανακοίνωση άρον – άρον το Ανώτατο να τον καλεί να διαβιβάσει αμέσως (αμέσως!) όλα τα στοιχεία «στις αρμόδιες αρχές του Κράτους και την εξέταση της καταγγελίας του το ταχύτερο δυνατόν».

Ας δίνει καταθέσεις για κάθε λέξη που λέει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι η υποκριτική και επιλεκτική ευαισθησία. Όλων. Ακόμα και δημοσιογράφων!