Η βασική πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος είναι η ανάγκη για μείωση του πληθωρισμού, κάτι που μας ταλαιπώρησε και το 2022

Κάθε νέα κυβέρνηση επιφορτίζεται άμεσα με τον ρόλο της αποτελεσματικής διαχείρισης των κοινωνικών, οικονομικών, εθνικών, περιβαλλοντικών –και όχι μόνο– προκλήσεων που αντιμετωπίζει το κάθε κράτος. Η περίπτωση της Κύπρου δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντιθέτως, η ανάληψη άμεσης δράσης από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να εφαρμοστεί απρόσκοπτα τόσο το προεκλογικό όσο και μετεκλογικό πρόγραμμα διακυβέρνησής του, αλλά και να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις παγκόσμιες και εγχώριες προκλήσεις.

Η ευημερία των πολιτών και της κοινωνίας, καθώς και η επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης οφείλουν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, η οικονομία της οποίας ανήκει σε μεγάλο βαθμό στον τριτογενή τομέα και βασίζεται παραδοσιακά στους τομείς όπως είναι ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, τα ακίνητα, εκπαίδευση και η υγεία.  

Η βασική πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος είναι η ανάγκη για μείωση του πληθωρισμού, κάτι που μας ταλαιπώρησε και το 2022. Τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι στιγμής, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που ξεκίνησαν σε κάποιο βαθμό να επενεργούν θετικά στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, θα πρέπει να συνεχιστούν από τη νέα κυβέρνηση που αναλαμβάνει τα ηνία του κράτους.

Δίνοντας έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και προσελκύοντας περισσότερες επενδύσεις, μπορούμε να μετατρέψουμε την Κύπρο σε έναν δημοφιλή επιχειρηματικό προορισμό, θωρακίζοντας έτσι την οικονομία μας από υφιστάμενες και μελλοντικές εξωγενείς προκλήσεις. Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εφαρμοστούν και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υπηρεσία, κάτι που θα διευκολύνει τόσο τους πολίτες όσο και τους ξένους επενδυτές, απλοποιώντας σημαντικά πολλές από τις διαδικασίες που σήμερα είναι δαιδαλώδεις.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσει βαρύτητα σε δράσεις και κίνητρα που θα καταστήσουν τη χώρα μας σημαντικό περιφερειακό κόμβο. Συνεπώς, ο νέος Πρόεδρος πρέπει να επιμείνει στην προσέλκυση επενδύσεων και στη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας ως ένα περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων και επενδύσεων. Επιπρόσθετα, πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς του τουρισμού και των ακινήτων που διαχρονικά προσελκύουν ξένες επενδύσεις, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους νέους τομείς που παρουσιάζουν πλεονεκτήματα για την Κύπρο, όπως η καινοτομία, η έρευνα, η πράσινη και γαλάζια ενέργεια, η αειφορία, η τεχνολογία, οι ιατρικές υπηρεσίες, η εκπαίδευση και η ναυτιλία.

Άμεση προτεραιότητα για τον νέο Πρόεδρο θα πρέπει να αποτελεί η προώθηση μιας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης που θα εκσυγχρονίσει το φορολογικό μας σύστημα όχι μόνο σε νομοθετικό επίπεδο, αλλά και στον μετασχηματισμό του  τεχνολογικά. Είναι εμφανές, άλλωστε, ότι το σημερινό φορολογικό μοντέλο έχει εξαντλήσει την προσφορά του προς την οικονομία της Κύπρου.

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στο τουριστικό προϊόν μας, έναν τομέα που παραδοσιακά συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και συμβάλλει καταλυτικά στο ΑΕΠ της κυπριακής οικονομίας. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες των τουριστών.

Σημαντικές είναι και οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο νέος Πρόεδρος αναφορικά με τον ενεργειακό σχηματισμό της Κύπρου. Η χώρα μας βρίσκεται γεωγραφικά σε μια περιοχή που ήδη πλήττεται από την κλιματική αλλαγή. Καλούμαστε να συμβαδίσουμε με την ενεργειακή αναβάθμιση που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται σε πολλές άλλες χώρες και να εντάξουμε στη δημόσια συζήτηση έννοιες όπως η αειφορία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη.

Τέλος, σημαντικά θέματα στα οποία οφείλει να επικεντρωθεί η νέα κυβέρνηση είναι η απορρόφηση και η ορθή αξιοποίηση των πόρων ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, το μεταναστευτικό, το διογκωμένο κρατικό μισθολόγιο, η αύξηση των επιτοκίων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, και γενικότερα ο σχεδιασμός ενός νέου οικονομικού μοντέλου. Άλλωστε, το οικονομικό μοντέλο της χώρας έχει ανάγκη από έναν γενικό μετασχηματισμό που θα το καταστήσει πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό και πιο αποτελεσματικό.

*Ανώτατος ΕκτελεστικόςΔιευθυντής Deloitte