Ο δρ. Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου, πρώην μέλος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχολιάζει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και γράφει για την επόμενη μέρα…

Ο πρώτος γύρος των τουρκικών προεδρικών εκλογών πέρασε, με τον κ. Ερντογάν να προηγείται περίπου τέσσερις μονάδες του κ. Κιλιτσντάρογλου, παρ’ όλον που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εφαίνετο κάποια μικρή υπεροχή του τελευταίου. Η αντιπολίτευση, εν τω μεταξύ, διαμαρτύρεται για νοθευμένες εκλογές. Ας δούμεν, όμως, τους δυο διεκδικητές και την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου ένας λιτός, απλός και ενάρετος άνθρωπος, τίθεται εναντίον του εκρηκτικού, εθνικιστή Ερντογάν για την επικράτηση (βλ. Kilian Cogan, «Kiliçdaroglu, l’homme frugal qui veut battre Erdogan», «Le Matin», 30 Avril, 2023).

Αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος του λαού (CHP), ακολουθείται από άλλα πέντε κόμματα. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου (Κ) είναι κουρδικής καταγωγής και Αλεβίτης. Ηγούμενος του κόμματος του Μουσταφά Κεμάλ κατόρθωσε και έκαμεν τις θέσεις του λιγότερον εξτρεμιστικές. Υποστήριξεν με επιτυχίαν την εκλογήν των δημάρχων Κωνσταντινουπόλεως και Άγκυρας, Ιμάμογλου και Γιαβάς, που τώρα τον υποστηρίζουν στην εκστρατεία του. Ο κ. Κ δήλωσεν ότι θα πάει μέχρι την τελική νίκην.

Ο κ. Ερντογάν, από την άλλη μεριά, συμπεριφέρεται σαν σίγουρος για τη νίκη. Δεν τον ανησυχεί η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, τα ανοικτά μέτωπα σε διάφορα μέρη της περιοχής, η αντιπαράθεση με «φίλους» και «εχθρούς».

Εκείνο, όμως, που έχει σημασίαν είναι η τουρκική εξωτερική πολιτική κάτω από τους δύο αντιπάλους. Μήπως κάτω από τον κ. Κιλιτσντάρογλου η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα αλλάξει; Όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό ζήτημα δεν νομίζω να αλλάξει κατά πολύ κάτι. Ίσως το πάθος και η ρητορική να εκλείψουν, διερωτώμαι, όμως, αν η ουσία θα αλλάξει. Αναμένομεν.