Ο Τάσος Τσαππαρέλλας, σχολιάζει τον σάλο που δημιουργήθηκε γύρω από τη βαθμολογία της Ελλάδας προς την Κύπρο στη Γιουροβίζιον…

Ένας πολύ παράξενος και ακατανόητος σάλος προκλήθηκε μετά την ψηφοφορία στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, όπου η κριτική επιτροπή της Ελλάδας έδωσε στο τραγούδι της Κύπρου (αλήθεια, ποιο τραγούδι της Κύπρου;) τους 4 βαθμούς. Από τότε που θυμάμαι αυτό το διαγωνισμό, το 12αρι της Ελλάδας το είχαμε σίγουρο, όποιο και να ήταν το τραγούδι μας, αλλά και το αντίθετο, το 12άρι της Κύπρου πήγαινε ασφαλώς στην Ελλάδα. Με τη λήξη του διαγωνισμού αρχίζαμε όλοι να κριτικάρουμε τις συμπαιγνίες των χωρών και να λέμε, πολύ σωστά, ότι το «παιχνίδι» είναι σικέ και ότι αυτό που κυριαρχεί τελικά είναι τα διάφορα συμφέροντα, οι πολιτικές ή και οικονομικές σκοπιμότητες. Εξ’ ου και γνωρίζαμε περίπου, πού θα πάει το 12άρι της κάθε χώρας! Άρα για τόσα χρόνια και η Κύπρος και η Ελλάδα ήταν μέρος αυτού του «σικέ» παιχνιδιού και γι’ αυτό αντάλλασσαν τα 12άρια τους, εν μέσω ζητωκραυγών! Συνεπώς, εκτιμώ πως το θέμα που πρέπει να απασχολήσει όλους δεν είναι οι βαθμοί της Ελλάδας, αλλά αυτό το ίδιο, το πανευρωπαϊκό μουσικό «υπερθέαμα», που  το παρακολουθούν εκατομμύρια πολίτες σ’ όλο τον κόσμο. Αλήθεια, εάν καθίσουμε ο καθένας από μόνος του στο ραδιόφωνο και ακούσουμε όλα τα συμμετέχοντα τραγούδια, πόσοι θα καταλάβουν ποιο είναι της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας, της Σουηδίας κ.λπ.; Ποια είναι τέλος πάντων η μουσική διαφορετικότητα της κάθε χώρας και πως παρουσιάζεται; Εγώ προσωπικά τη μόνη ιδιαιτερότητα που διακρίνω, είναι αυτή του κάθε ενδυματολόγου, σκηνοθέτη, χορογράφου κ.λπ. και ενίοτε τη διαφορετικότητα της κάθε εκκεντρικότητας, όπως εκδηλώνεται επί σκηνής!

Προσωπικά, καταλήγω στο συμπέρασμα πως αυτός ο διαγωνισμός είναι ίσως η μεγαλύτερη πολιτικό-οικονομική απάτη της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας! Υπό τον μανδύα της μουσικής, που τάχα μου ενώνει τους λαούς, στήνεται ένα παιχνίδι σκοπιμοτήτων και συναλλαγών, ένα έγκλημα, ουσιαστικά, σε βάρος της μουσικής και μάλιστα, υπό τα βλέμματα εκατομμυρίων ανθρώπων!