Ο Αντώνης Χατζηαντώνης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρόσφυγας από την Κερύνεια, σχολιάζει το αποτέλεσμα των προχθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Με ένα ποσοστό περί το 41%, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Χωρίς όμως, να έχει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ο μεγάλος χαμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Αλλά πώς ψήφισε ο Έλληνας ψηφοφόρος; Τι τον ώθησε να καταδικάσει το κόμμα της αντιπολίτευσης, τόσο σκληρά δίνοντας ένα 20%; Κάποιοι αναλυτές, χαρακτήρισαν πρωτοφανές το αποτέλεσμα και εισηγούνται να διδάσκεται και στα πανεπιστήμια. 

Πιστεύω ότι λειτούργησαν κάποιοι   συνειρμοί, στο μυαλό τού μέσου πολίτη. Που σχετίζονται εν πολλοίς, με την 4ετία 2015-2019,που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας θυμηθούμε κάποια στοιχεία της τετραετίας εκείνης. 

Ο κ. Στουρνάρας, υπολόγισε το κόστος των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα 86 δισεκατομμύρια, ο δε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Ρέγκλινγκ, το ανέβασε στα 100 δισ. Τότε, η Νέα Δημοκρατία, ζήτησε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο που επιβλήθηκε το τρίτο μνημόνιο, για το κλείσιμο των τραπεζών, για την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (capital control) κ.λπ. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης, η οποία εκδηλώθηκε με την εκροή καταθέσεων περί τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ! Το ελληνικό δημόσιο, συνεισέφερε αρχικά περί τα 5,4 δισ. Όχι από χρήματα δικά του. Τα δανείστηκε από τον ESM/EFSF. 

Να δούμε και λίγο στην τετραετία που κυβέρνησε ο Κ. Μητσοτάκης. Είναι γεγονός ότι άφησε θετικό αποτύπωμα. Παρά τη φθορά που υπέστη λόγω της τραγωδίας των Τεμπών και του σκανδάλου με τις παρακολουθήσεις. Βγήκε αλώβητος και κατέκτησε ένα ανέλπιστο ποσοστό ψήφων. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι διαχειρίστηκε με σχετική επιτυχία την περιπέτεια με τον κορωνοϊό. Που κράτησε από το 2020 ίσαμε τις μέρες μας. 

Στα θετικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να αναφέρουμε και το γεγονός ότι η Ελλάς με την αγορά των Rafale, και την αναβάθμιση των F16, έχει την κυριαρχία στον αέρα πάνω από το Αιγαίο. Θα ήταν παράλειψη να αφήσουμε και τον φράχτη, που έφτιαξε στον Έβρο, για την ανακοπή των λαθρομεταναστών. Κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε τη χώρα στην Ευρώπη. Επίσης στα θετικά, να αναγνωρίσουμε και το ξεκαθάρισμα των νησιών Λέσβου, Σάμου κ.λπ., στο Ανατολικό Αιγαίο, από τις φουρνιές μεταναστών από την Τουρκία. Ένα ακόμη θετικό, είναι η αναβάθμιση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων. 

Υποθέτω, ότι αυτή τη στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης θα καταθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που θα του δώσει η Πρόεδρος, κυρία Σακελλαροπούλου. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι στις επόμενες εκλογές, στις 25 Ιουνίου, που είναι και η πιθανότερη ημερομηνία, η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της, θα κάνουν έναν περίπατο και θα κατακτήσουν την αυτοδυναμία. 

Ο ελληνικός λαός, επέλεξε σταθερότητα. Έκρινε πως η οικονομική κατάσταση, βαδίζει προς το καλύτερο. Ή έστω, δεν κινδυνεύει από άλλες περιπέτειες. Και εμπιστεύτηκε για άλλα τέσσερα χρόνια, τον σημερινό πρωθυπουργό. Αν ο ίδιος και οι συνεργάτες του, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες του ελληνικού λαού, αυτό θα φανεί στα επόμενα χρόνια. 

Θα συγχαρούμε λοιπόν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες για τούς αδελφούς Ελλαδίτες. Η Αριστερά –και δεν το λέω μόνο εγώ– απέτυχε στις μεθόδους διακυβέρνησης. Και στην Ελλάδα, αλλά και εδώ στην Κύπρο.