O Αδάμος Κόμπος, Δημοτικός Σύμβουλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ Λεμεσού, σχολιάζει την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει την εγκατάσταση συρμάτινου φράκτη στη γραμμή αντιπαράταξης…

Ακούσαμε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για τη διακοπή της συνέχισης εγκατάστασης του συρμάτινου φράκτη στη γραμμή αντιπαράταξης, που άρχισε ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, διότι, όπως φαίνεται, θεωρείται από κάποιους σαν μέσον παγίωσης του διαχωρισμού και της διχοτόμησης. 

Αυτό είναι μια σοβαρή άποψη την οποία μπορούμε να την κατανοήσουμε. Είναι περίπου ένας συμβολισμός τον οποίο μπορούμε να σεβαστούμε. Όμως κάποιοι άλλοι όπως εγώ π.χ. διερωτόμαστε εάν θα υπάρξει άλλη μέθοδος ιδίας δυνατότητας με τον συρμάτινο φράκτη που να είναι ικανή να παρεμποδίζει αποτελεσματικά τη διέλευση των παράνομων μεταναστών, που στέλλει μαζικά η Τουρκία, από τα κατεχόμενα εδάφη μας στις ελεύθερες περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Τι μέθοδο προτίθεται να χρησιμοποιήσει η παρούσα διακυβέρνηση έτσι ώστε να είναι το κράτος όσον τον δυνατόν ασφαλές και αδιάτρητο. Μη μου πείτε ότι θα τοποθετήσει πανάκριβο σύστημα καμερών που να εντοπίζουν αμέσως τη σημειούμενη διέλευση ή να τοποθετήσει φρουρούς παρακολούθησης της γραμμής αντιπαράταξης, για να κάνουν τι αυτοί; Έστω ότι και οι κάμερες αλλά και οι φύλακες εντοπίζουν να γίνεται διέλευση και μάλιστα μαζική, τι θα κάνουν σ’ αυτούς που θα έχουν τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά μαζί τους, πώς θα ανακόψουν την πορεία τους, θα τους πυροβολούν, θα τους κτυπούν, θα τους φοβερίζουν, θα τους φωνάζουν; Στο τέλος το μόνο που θα μπορούν να κάνουν είναι να τους «συλλαμβάνουν» και να τους οδηγούν στα διάφορα κέντρα συγκέντρωσης, που είναι η μόνη μέθοδος που εφαρμόζεται και σήμερα, χωρίς να έχουμε τα έξοδα των φρουρών και των ακριβών συστημάτων με κάμερες. Η μόνη μέθοδος που μπορεί να σταματήσει αφ’ εαυτής τη διέλευση των παρανόμων μεταναστών είναι ο συρμάτινος φράκτης κι ας παραμερίσουμε τους συμβολισμούς περί διχοτόμησης, είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης.