Τη Βρετανία επισκέπτεται σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός. Παρ’ όλο που το ταξίδι του αυτό έχει ως βασικό αντικείμενό μια επενδυτική συμφωνία, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, έδωσε όμως μια άλλη διάσταση σε αυτό. Μιλώντας στην «Daily Telegraph», άνοιξε το χαρτί των Γλυπτών του Παρθενώνα και είπε ότι θα ζητήσει από τον Βρετανό ομόλογό του την επιστροφή τους.

  Ο Μπόρις Τζόνσον έχει μια αξιοθαύμαστη ελληνική παιδεία. Ακόμα και πριν γίνει πρωθυπουργός, αυτοσυστηνόταν σε ακαδημαϊκούς κύκλους ως «αθεράπευτος ελληνιστής». Το 2015, αν θυμάμαι καλά, τον είχα απολαύσει σε μια επική πνευματική τιτανομαχία στο Intelligence Squared, μια πλατφόρμα στο Διαδίκτυο όπου συζητούνται μεγάλες διαφορές και διαφωνίες σε πολύ υψηλό, επιστημονικό επίπεδο, με θέμα «Αρχαία Αθήνα εναντίον Αρχαίας Ρώμης». 

  Ο τωρινός πρωθυπουργός υποστήριξε με φοβερό πνεύμα και γνώση, την πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία και ύψωσε τον Παρθενώνα. Κι από την άλλη, η καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Μαίρη Μπίαρντ, ειδική σε θέματα αρχαίου ρωμαϊκού πολιτισμού, υπερασπίστηκε την άποψή της ότι η Ρώμη προσέφερε στον Παγκόσμιο Πολιτισμό απείρως περισσότερα απ’ ότι η Αρχαία Αθήνα.

» Δείτε την μάχη εδώ, στο YouTube https://youtu.be/2k448JqQyj8, και είμαι σίγουρος ότι ο φοβερός Μπόρις Τζόνσον θα σας εκπλήξει και ίσως σας κερδίσει κιόλας. 

  Όμως, δεν ήμαστε στο 2015 και ο ίδιος δεν έχει πια την πολυτέλεια να το παίζει ωραίος και ολίγον τρελός επιστήμονας. Είναι ο πρωθυπουργός της εκτός Ευρώπης πια Βρετανίας και κληρονόμος του θησαυρού του Παρθενώνα που η ίδια η Ιστορία της σύγχρονης πολιτικής της χώρας του σχεδόν απαγορεύει σε κάθε πρωθυπουργό της να δεχτεί έστω και συζήτηση για την επιστροφή τους, στη χώρα από την οποία εκλάπησαν από κάποιον υπήκοό της με όνομα που φέρνει στο Ελεϊνός.

  Θεωρώ βέβαιο, ότι ο βουλιμικός Τζόνσον θα βρει τρόπο να πει στον Κυριάκο «never mind!». Έχουμε άλλα πιο σημαντικά να συμφωνήσουμε τώρα…

  Πιο βαρύνοντα λόγο όμως έχουν οι εκτός πολιτικής. Σήμερα, φιλοξενώ ένα εξαιρετικό κείμενο που ανάρτησε ο διάσημος Έλληνας βιολονίστας, Λεωνίδας Καβάκος, στον τοίχο του στο Facebook. Δεν χρειάζεται ούτε ένα σχόλιο. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι αρκεί ο Κυριάκος να βγάλει από την τσέπη του αυτό το κείμενο, να το δώσει στον Μπόρις και να του πει «απλώς σκέψου το». Σίγουρα, θα τον φέρει σε δυσκολότερη θέση απ’ ότι αν προσπαθήσει, όπως έκαναν τόσοι πριν από αυτόν, να εξηγήσει γιατί η θέση των Γλυπτών είναι στη φωτεινή Αθήνα και όχι στο σκοτεινό Λονδίνο:

  «Μια υπέροχη και πέρα ως πέρα αληθινή δήλωση έκανε σήμερα (σ.σ.: Σάββατο 13 Νοεμβρίου) ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. “Δεν μπορεί”, είπε, “να υπάρξει διάλογος μεταξύ των Εθνών δίχως διάλογο μεταξύ Πολιτισμών”. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο! Στην ίδια ομιλία κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμμετάσχει σε διάλογο για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα που ακρωτηριάστηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από κάποιον Thomas Bruce, σε μια από τις ιστορικά πιο βάρβαρες ανθρώπινες επιθέσεις εναντίον ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς.

  Ο Παρθενώνας είναι ίσως το μεγαλύτερο ανθρώπινο επίτευγμα όλων των εποχών! Ένα αισθητικό θαύμα που περικλείει την ύψιστη και πιο εξελιγμένη επιστημονική, αστρονομική, φιλοσοφική γνώση: Ένα Άστρο στη Γη! Από τότε που ολοκληρώθηκε το κτίσιμό του, ο Παρθενώνας εμπνέει τους ανθρώπους, γεμίζοντας το μυαλό και την ψυχή τους με ελπίδα, καθοδηγώντας τους στην αρμονία και στο φως. Το μεγαλείο του μας φέρνει πιο κοντά όλους τους ανθρώπους, υπενθυμίζοντάς μας τι είμαστε ικανοί να επιτύχουμε … 

  Η Ιστορία είναι γεμάτη από μεγαλειώδεις, μα και από φρικτές στιγμές. Ο ακρωτηριασμός των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι σίγουρα ένα από τα πιο σκοτεινά ανθρώπινα “κατορθώματα”…  Δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον Ναό στην αρχική του τελειότητα. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να “αποκαταστήσουμε” την παράφωνη  δόνηση που προκαλεί ο ακρωτηριασμός του – κραδασμός που, μέχρι και αυτήν την μέρα που μιλάμε,  παραμένει απολύτως εκκωφαντικός.

  Ο Πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους. Ο μεγαλύτερος πρεσβευτής του, ο Παρθενώνας και τα Γλυπτά του πρέπει να ενωθούν ξανά. Η βρετανική κυβέρνηση οφείλει στην ανθρωπότητα αυτή τη μεγάλη πράξη χειρονομίας!»