Ο Τάσος Γ. Οικονόμου, κάτοικος Παραλιμνίου, γράφει για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και για όσους τον κατηγορούν…

Παρακολουθώντας την ιστορία του κυπριακού προβλήματος από συνεντεύξεις, ιστορικά δοκίμια, αρθρογραφίες και αναλύσεις σε εφημερίδες, αλλά και ζωντανά στα καφενεία, ο καθένας τοποθετείται ανάλογα.

Σίγουρα, το Κυπριακό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Μακάριο και τον Γρίβα. Και να μην το θέλεις, όταν καταπιάνεσαι με το πρόβλημα μας, θα μπουν στη μέση οι δύο πρωταγωνιστές, Μακάριος και Γρίβας.

Διά τον Γεώργιο Γρίβα, αρχηγό της ΕΟΚΑ, αλλά και της ΕΟΚΑ Β΄, δεν γίνονται κριτικές, διότι φοβούνται τους οπαδούς του.

Σχεδόν όλοι που αρθρογραφούν και επώνυμοι δημοσιογράφοι ή ιστορικοί με τα βιβλία τους, τα φορτώνουν όλα στο Μακάριο διά την κατάντια μας.

Από την ηλικία των 37 χρονών ως μητροπολίτης, αλλά και σε σύντομο χρόνο, ως Αρχιεπίσκοπος, αφιέρωσε τη ζωή του για την Κύπρο, αγωνιζόμενος για την Ένωση, όπως ήταν ο πόθος του κυπριακού λαού.

Από την αρχή του αγώνα της ΕΟΚΑ, όταν οι Άγγλοι πρότειναν το 1956 αυτοκυβέρνηση, ο Μακάριος το συζητούσε. Με τις πράξεις της όμως, η ΕΟΚΑ, τοποθετώντας 28 βόμβες στη Λευκωσία, ματαιώθηκαν οι συνομιλίες, και ο Μακάριος εξορίστηκε στις Σεϋχέλλες.

Το 1959, λόγω «αδηρίτου ανάγκης», όπως διακήρυξε, τόλμησε και υπέγραψε τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, διά την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Είμαι σίγουρος ότι, αν ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, Γεώργιος Γρίβας, στεκόταν δίπλα στον Μακάριο, στην οργάνωση του κράτους, η πορεία θα εξελισσόταν πολύ διαφορετικά. Ήταν ο μόνος που μπορούσε να κρατήσει τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ προσγειωμένους και να μην θέλουν όλοι υπουργεία και καίρια πόστα.

Σίγουρα, ο Μακάριος, δεν θα προχωρούσε τόσο σύντομα στην καταγγελία των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου με τα 13 άρθρα. Το έκανε, νιώθοντας την αναπνοή των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και του αρχηγού της, να βιάζονται διά την Ένωση.

Ο μ. Κληρίδης με τα απομνημονεύματα του, δίδει επιχειρήματα στους καλοθελητές, πως ο Μακάριος δεν προχώρησε το 1968-72 να κλείσει το Κυπριακό με τις συνομιλίες Κληρίδη – Ντενκτάς. Αν προχωρούσε ο Μακάριος να υπογράψει λύση Ανεξαρτησίας, την άλλη μέρα ή στη βδομάδα, οι σημερινοί θαυμαστές του μ. Κληρίδη μαζί με τη χούντα και τον Γρίβα, θα κατακρεουργούσαν τον Μακάριο που πρόδωσε την Ένωση.

Πρέπει να πίστευεν ο μ. Κληρίδης, ότι αν παραιτείτο ο Μακάριος από Πρόεδρος όταν το ζήτησαν οι 3 μητροπολίτες και ο Γρίβας, θα αναλάμβανε ο ίδιος και θα έβγαζε τα κάστανα από τη φωτιά. Μάλλον, θα έκαναν την Ένωση, και η Τουρκία θα ερχόταν στην Κύπρο πιο σύντομα.