Στις 24/04, οι Δημότες Δημοτικού Διαμερίσματος (ΔΔ) Αγλαντζιάς ενημερώθηκαν μέσω των ΜΚΔ για τον τρόπο που ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας αποφάσισαν να συνεχίσουν (υποτίθεται) την εφαρμογή του Προγράμματος ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΩ (ΠοΠ) για το 2025.
«Υποτίθεται», γιατί, στην πραγματικότητα, με τις αποφάσεις τους κατάργησαν τη βασική αρχή του ΠοΠ, χωρίς να το λένε ανοικτά και με ειλικρίνεια, χωρίς να εξηγούν και τους λόγους για αυτή την απόφαση, όπως όφειλαν.
Την ίδια μέρα αποστάληκαν στους δημότες με ηλεκτρονικό και συμβατικό ταχυδρομείο τα τιμολόγια με τις χρεώσεις, όπως και πληροφορίες που περιορίζονταν στον τρόπο εξόφλησης της φορολογίας που επιβλήθηκε και στον τρόπο παραλαβής των γνωστών μωβ σακούλων.
Από την απόφαση του Δήμου Λευκωσίας, αλλά και από τον τρόπο επικοινωνίας της απόφασης αυτής στους δημότες, προκύπτουν τα ακόλουθα σοβαρά θέματα, που σχετίζονται τόσο με το ίδιο το ΠοΠ, όσο και με τον τρόπο που ένας μεγάλος, σύγχρονος Δήμος (μετά τη μεταρρύθμιση) αντιλαμβάνεται και υλοποιεί τις νομικές του υποχρεώσεις ενημέρωσης και διαφάνειας έναντι των πολιτών.
Πρώτο θέμα: Ο Δήμος, με την απόφαση του, έχει καταργήσει την ουσία του συστήματος ΠοΠ, χωρίς να το ομολογεί και χωρίς να ενημερώνει τους δημότες για μια τόσο σοβαρή απόφαση!
Η συνέχιση της χρήσης της φράσης «Πληρώνω όσο Πετώ» είναι παραπλανητική και ψευδεπίγραφη: Αυτό, γιατί το νοικοκυριό και η επιχείρηση σταματούν πλέον να φορολογούνται μέσω της αγοράς όσων σακούλων χρησιμοποιούν για τα κατάλοιπα των σκουπιδιών που παράγουν και που δεν ανακυκλώνονται.
Αντίθετα, τώρα θα καταβάλλουν πάγια ετήσια φορολογία, που δεν προκύπτει από την ποσότητα των σκουπιδιών που βγάζουν για αποκομιδή. Με τον τρόπο αυτό, καταργείται και το κίνητρο που υποτίθεται πως ήταν κτισμένο στο ΠοΠ, ώστε να ενθαρρύνεται ο πολίτης να είναι συνεπής με το βασικό στόχο του συστήματος και να συνεργάζεται για το διαχωρισμό των οικιακών σκουπιδιών στην πηγή, για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγει στους ΟΕΔΑ.
Με την απόφαση του Δήμου Λευκωσίας, το κάθε νοικοκυριό, όσο συνεπές και προσεκτικό και αν είναι με το διαχωρισμό των διαφόρων τύπων σκουπιδιών (που θα συλλέγονται χωριστά), θα πληρώσει τη φορολογία που είναι ήδη προαποφασισμένη από το Δήμο Λευκωσίας, και μάλιστα με κριτήριο την «οικία σε οικόπεδο μεγέθους μέχρι 1 οικόπεδο» (ένας αδόκιμος και δυσνόητος όρος).
Από την απόφαση του Δήμου προκύπτουν και διάφορες άλλες ασυνέπειες και αντιφάσεις, όπως το γεγονός πως ένας μονήρης συνταξιούχος με εισόδημα που δεν περιορίζεται στη σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά παράγει ίση ποσότητα σκουπιδιών με άλλο συνταξιούχο με εισόδημα μόνο τη σύνταξη αυτή, στερείται την έκπτωση 50% που αποφάσισε ο Δήμος. Ακόμα ένα παράδειγμα της εγκατάλειψης του βασικού κριτηρίου του ΠοΠ.
Προκύπτει, λοιπόν, το λογικό συμπέρασμα πως ο Δήμος Λευκωσίας κατάργησε ήδη, με μια του απόφαση, το περιβόητο ΠοΠ, και το αντικατέστησε με μια γενική, πάγια φορολογία, που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ποσότητα των σκουπιδιών που κάθε νοικοκυριό βγάζει για αποκομιδή. Και αυτό συμβαίνει, όταν υποτίθεται πως η Κρατική Στρατηγική επικεντρώνεται στην ανά το παγκύπριο ομοιόμορφη εφαρμογή του συστήματος ΠοΠ, ΧΘΕΣ! Όταν ο Δήμος Λευκωσίας υποτίθεται πως εργάζεται, ώστε το ΠοΠ να εφαρμοσθεί ομοιόμορφα και στα 4 Δημοτικά Διαμερίσματα από 1/1/2026!
Δεύτερο Θέμα: Με την υιοθέτηση ως κριτηρίου υπολογισμού του ποσού φορολογίας κάθε νοικοκυριού που ζει σε «οικία σε οικόπεδο μεγέθους μέχρι 1 οικόπεδο» ή «οικία σε οικόπεδο μεγαλύτερο από 1 οικόπεδο», ο Δήμος Λευκωσίας δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη στη χρέωση της φορολογίας που επέβαλε, τον αριθμό των ατόμων που ζουν στην κατοικία και παράγουν σκουπίδια. Για το Δήμο Λευκωσίας, δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν στην κατοικία διαμένουν 1 ή 2 ή 10 πρόσωπα και παράγουν ανάλογα σκουπίδια. Η φορολόγηση είναι απολύτως η ίδια!
Με εξίσου αναιτιολόγητο τρόπο, ένα επαγγελματικό υποστατικό, ανεξαρτήτως εμβαδού και ποσότητας σκουπιδιών που παράγει (πχ ένα περίπτερο ή ένας φούρνος ή ένα κατάστημα έτοιμων φαγητών) φορολογείται ακριβώς ίσο ποσό με ένα μονήρες πρόσωπο που ζει σε μια κατοικία.
Τρίτο Θέμα: Ο Δήμος Λευκωσίας έχει υποχρέωση να δημοσιοποιεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του και τις αποφάσεις που λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο, για σκοπούς ενημέρωσης των δημοτών για θέματα που τους αφορούν και να ανταποκρίνεται σε εύλογο χρόνο σε αιτήματα δημοτών για να εξασφαλίσουν αντίγραφα πρακτικών συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επειδή δεν εντόπισα οτιδήποτε σχετικό με την ουσία της απόφασης στα πρακτικά συνεδριών του Δημοτικού Συμβουλίου, στην ιστοσελίδα του Δήμου, στις 27/04/2025 ζήτησα με email προς τη διεύθυνση taxes@nicosiamunicipality.org.cy, στην οποία παρέπεμπε η επιστολή του Δήμου Λευκωσίας για επιβολή της φορολογίας σκυβάλων, αντίγραφο σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ή υπόδειξη του χώρου όπου καταχωρήθηκε η απόφαση. Μέχρι σήμερα καμία ανταπόκριση από το Δήμο Λευκωσίας.
Επίσης, ζήτησα να με ενημερώσουν πώς υπολογίσθηκε το ποσό των €100 και ο τρόπος χρέωσης του για κατοικία «σε οικόπεδο μεγέθους μέχρι 1 οικόπεδο», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός συμμετοχής του νοικοκυριού στο ΠοΠ ή ο αριθμός των προσώπων που διαμένουν στην κατοικία και που παράγουν σκουπίδια. Επίσης, καμία ανταπόκριση.
Τέταρτο Θέμα: Ζήτησα από τον Δήμο Λευκωσίας να ενημερώσει πως είναι δυνατόν να χρεώνει το ποσό των €100 ανά κατοικία για το έτος 2025, δηλαδή ως φορολογία για την παροχή υπηρεσιών συλλογής και διαχείρισης σκουπιδιών για ολόκληρο το χρόνο, όταν οι φορολογούμενοι έχουν ήδη φορολογηθεί (με τον τρόπο που ίσχυε για τους 4 πρώτους μήνες του 2025), αγοράζοντας τις μωβ σακούλες. Ρώτησα, δηλαδή, πως είναι δυνατό να φορολογείται ένα νοικοκυριό ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ για την ίδια υπηρεσία και για την ίδια περίοδο. Καμία ανταπόκριση και για το σοβαρό αυτό θέμα.
Τα ανωτέρω έθεσα και σε Δημοτική Σύμβουλο του ΔΔ Αγλαντζιάς, πάλι χωρίς ουσιαστική απάντηση, χωρίς ενδιαφέρον να εξηγηθεί η απόφαση του Δήμου!
Τονίζεται πως οι αποφάσεις και η γενικότερη στάση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας έναντι των πολιτών του ΔΔ Αγλαντζιάς, σε σχέση με τις κατά νόμο υποχρεώσεις τους για επί της ουσίας ενημέρωση των πολιτών, για διαφάνεια και για λογοδοσία αφορούν και το σύνολο των πολιτών όλων των Δήμων, γιατί είναι χαρακτηριστικές του τρόπου με τον οποίο η μεταρρυθμισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση στέκεται μπροστά στον κάθε πολίτη.
Στην προκείμενη περίπτωση, ο Δήμος Λευκωσίας δεν έχει δώσει σε εμάς τους δημότες του καμιά ουσιαστική ενημέρωση για τους λόγους που θεωρεί πως δικαιολογούν την απόφαση του για πλήρη αλλαγή του τρόπου φορολόγησης υπηρεσιών αποκομιδής και διαχείρισης σκυβάλων για το 2025, για ουσιαστική εγκατάλειψη και παραμόρφωση του ΠοΠ και για διπλή φορολόγηση των δημοτών για περίοδο 4 μηνών!
- Δημότης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγλαντζιάς, του Δήμου Λευκωσίας