O Πρωταράς είναι αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός και για πολλούς το καλοκαίρι χωρίς βουτιές στις όμορφες παραλίες του, είναι σαν να μην έκαναν καλοκαιρινές διακοπές. Εκεί χτυπάει η καρδιά του καλοκαιριού αφού εκτός από την υπέροχη νυχτερινή ζωή, τα beach bars και ταβερνάκια, ο Πρωταράς διαθέτει χρυσαφένιες αμμουδιές και κρυστάλλινα νερά.

Μπορείτε λοιπόν να τα συνδυάσετε όλα μαζί και να περάσετε ένα αξέχαστο καλοκαίρι είτε με την οικογένεια είτε με φιλικά σας πρόσωπα στα υπέροχα ξενοδοχεία του Πρωταρά, ενώ οι επιλογές στη ψυχαγωγία είναι αμέτρητες, όπως και οι επιλογές για οργανωμένες παραλίες και μπαράκια με θέα τη θάλασσα.

 

Kaliva on the beach

Χαμός! Από τη μέρα που άνοιξε τις πόρτες του το hip and chic all day beach venue στην Αγία Νάπα, επικρατεί πανικός και δικαιολογημένα, αφού ένα τέτοιου είδους μαγαζί έλειπε από τον χάρτη της διασκέδασης της περιοχής. Έντονες επιρροές από ελληνικά beach bars, με ξύλο και ψάθα σε γήινους τόνους να επικρατούν στο καλυμμένο μέρος και αναπαυτικές ξαπλώστρες και καμπάνες στην παραλία. Το μενού περιλαμβάνει σάντουιτς, burgers, σαλάτες, μακαρονάδες και platters με sushi, καφέδες και δροσιστικά cocktails. Resident και guest DJ’s, με Balearic και mainstream sounds. Κατά την καλοκαιρινή σεζόν, διοργανώνονται τουλάχιστον δύο events τη βδομάδα, με εγχώριες μπάντες και ονόματα από την Ελλάδα, με τα πάρτι να διαρκούν από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Το πλήθος απαρτίζεται από εικοσάρηδες, μαζί με νεαρούς σαραντάρηδες. Σκλάβου 12, Αγία Νάπα, 99 954535, Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 20:00, Σάββατο – Κυριακή 09:00 – 21:00.

 

 

Καλαμιές

Πάνω σε ένα ειδυλλιακό κόλπο στην περιοχή Περνέρα, με θέα το αιγαιοπελαγίτικο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το οικογενειακό εστιατόριο εξυπηρετεί με συνέπεια του λάτρεις του ψαριού από το 1976. Οι μεζέδες είναι αρκετά πλούσιοι και περιλαμβάνουν περισσότερα από 20 πιάτα, από ορεκτικά και σαλάτες, γαρίδες σαγανάκι, ρύζι με θαλασσινά, καλαμάρι, χταπόδι ξιδάτο, αθερίνα, μπαρμπούνι, τσιπούρα και πολλά άλλα. Για μερίδες, σας συστήνω ανεπιφύλακτα το μεγάλο καλαμάρι στο γκριλ, γεμιστό με φέτα, τα φρέσκα μύδια με ούζο, σκόρδο και άνηθο, τις king prawns με γάλα καρύδας και σος από μαστίχα και την αστακομακαρονάδα με linguine, φρέσκο ολόκληρο αστακό, σάλτσα ντομάτας και νιφάδες παρμεζάνας. Επιβάλλεται να αφήσετε λίγο χώρο για το παραδεισένιο λάβα κέικ. Ελλήνων 42, Πρωταράς, 23 831145, Δευτέρα – Κυριακή 11:00 – 23:00.

 

Nava

Ό,τι κοντινότερο έχουμε σε Μύκονο. Εντυπωσιακός εσωτερικός χώρος, με κυκλαδίτικα και ethnic στοιχεία και εκλεπτυσμένο μενού. Ευφάνταστες συνταγές, όπως χταπόδι μαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί, τυλιγμένο σε φύλλα αμπελιού, φάβα και κρέμα φέτας, tuna steak με ρόκα, παρμεζάνα και ζεστή σαλάτα πατάτας, αυστραλιανό fillet steak με σάλτσα bearnaise, παπαρδέλες με χταπόδι Bolognese και φάβα μπεσαμέλ, sashimi και sushi rolls, από τα οποία ξεχωρίσαμε το Nava Signature Roll με καβούρι, τυρί κρέμας, αβοκάντο, φρέσκο σολομό και wasabi και το Dragon Roll με γαρίδες tempura, μπαρμπεκιού χέλι, πικάντικη μαγιονέζα και σάλτσα τεριγιάκι. Όαση η παραλία, με τις πολυτελείς ξαπλώστρες και ομπρέλες και τα πολύχρωμα πουφ, μέχρι να δύσει ο ήλιος και το πλήθος να πάρει φωτιά, ακούγοντας ζωντανά Βίσση, Ρουβά ή το αστέρι του Βέρτη, που μας λιώνει την καρδιά. Λεωφ. Περνέρα 37, Παραλίμνι, 99 920444, Δευτέρα – Κυριακή 09:00 – 02:00.

 

Knight’s Pub

Το αυθεντικό gastro pub στον Πρωταρά, που έχει κερδίσει επάξια εξαιρετική φήμη. Είναι εμφανές το πάθος των ιδιοκτητών για καλό φαγητό και το αίσθημα ευθύνης προς την πελατεία τους, που τους διακατέχει από το 1988, όταν πρωτοάνοιξαν. Οι σκληροπυρηνικοί πρωτευουσιάνοι θαμώνες ορκίζονται στα σπιτικά μπέργκερ, ενώ δημοφιλή, επίσης, είναι τα steak και οι μπριζόλες. Τη λίστα συμπληρώνουν ορεκτικά, σαλάτες, ζυμαρικά, σπιτικές πίτσες, ψάρι, αρνί, κοτόπουλο και χορτοφαγικά πιάτα, μαζί με δύο από τις αδυναμίες μου: jacket potato με γέμιση από chilli con carne και pukka pie με κοτόπουλο και μανιτάρι. 11 draught μπίρες, άλλες τόσες ετικέτες σε μπουκάλι, ικανοποιητική λίστα από κρασιά και σέξι cocktails. Λεωφ. Περνέρα 56, Πρωταράς, 23 831497, Δευτέρα – Κυριακή 12:00 – 01:00.

Ταβέρνα Μουσικός

Φημισμένη ταβέρνα στη Σωτήρα, η οποία φιλοξενείται σε ένα πετρόχτιστο αναπαλαιωμένο κτίσμα του 1934, με τις χαρακτηριστικές καμάρες. Highlights, το φρέσκο ζεστό χαλλούμι που παρασκευάζουν οι ίδιοι, με γάλα από τις φάρμες της οικογένειας, που είναι ασυναγώνιστο και η διάχυτη ευγένεια, που είναι δωρεάν. Νόστιμοι γενναιόδωροι μεζέδες, με ορεκτικά, σαλάτες, βραστά σαλιγκάρια, κολοκυθάκια με αβγά, μανιτάρι σχάρας, πούλλες κολάκασι σε ελαιόλαδο – θησαυρός της περιοχής – κεφτέδες, κολοκυθάκια παπουτσάκια γεμιστά με κιμά και μπεσαμέλ, μακαρόνια χωριάτικα, σουβλάκια, σεφταλιές, σούβλα χοιρινή και κοτόπουλο και η αυλαία πέφτει με θεσπέσιο οφτό κλέφτικο με πατάτες. Τα πουρέκια της αναρής είναι σαν της γιαγιάς. Μη ζητήσετε να καθίσετε κάτω από την κληματαριά· είναι passion fruit! Πολύ μπροστά! Κυριάκου Μάτση 6, Σωτήρα, 23 828833, Δευτέρα – Κυριακή 18:00 – 22:30.

Ποταμός Λιοπετρίου

Το γεγονός ότι δεν ήξερα καν ότι στο Λιοπέτρι υπάρχει ποταμός με ξεπερνά. Αντιλαμβάνεστε την έκπληξή μου όταν πρωτοαντίκρισα το τοπίο, με τις ψαρόβαρκες αγκυροβολημένες στις όχθες του ποταμού, τις αυτοσχέδιες καλύβες, την άγρια βλάστηση και την έντονη μυρωδιά της θάλασσας. Για ακόμη μια φορά, συνειδητοποίησα πόσες ομορφιές κρύβει η Κύπρος μας και πόσα έχω να ανακαλύψω. Πίσω στο θέμα μας, η ψαροταβέρνα στο εξωτικό αυτό σημείο, λειτουργεί από το 1963, με τον ψαρά παππού Νικόλα ως ιδρυτή και σήμερα, υπό τη διεύθυνση της τρίτης γενιάς. Λιτό décor, μαεστρία στο τηγάνι και τη σχάρα, με αγνές πρώτες ύλες και πατροπαράδοτες συνταγές. Ψαρομεζές, ψάρι με το κιλό και μερίδες. Ικανοποιηθήκαμε πλήρως με τον ωραίο ταραμά, την τραγανή αθερίνα, τις μυρωδάτες σουπιές, το μαλακότατο χταπόδι στα κάρβουνα και τα φρέσκα αχνιστά μύδια. Περιοχή Ποταμός, Λιοπέτρι, 99 388844, Δευτέρα – Κυριακή 11:00 – 22:00.