Σε κατάσταση πολέμου βρίσκεται για τα καλά η Κύπρος με τις εξελίξεις και τα δεδομένα τα οποία αλλάζουν ανά ώρα να κορυφώνουν τον έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες Αρχές του Κράτους. Χθες, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης ανακοίνωσε κρούσματα συναγερμού, αφού αν και ο αριθμός των νέων περιστατικών κορωνοϊού ήταν μόνο 9 το ιστορικό κάποιων εξ αυτών έθεσε για άλλη μια φορά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ολόκληρο το Σύστημα Υγείας.
 
Το ένα περιστατικό αφορούσε παιδίατρο του Νοσοκομείου Λεμεσού με αποτέλεσμα άλλο ένα νοσηλευτήριο της Κύπρου (το τρίτο) να υποχρεώνεται σε περιορισμό εν καιρώ επιδημίας. Δεύτερο κρούσμα αφορούσε νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Πάφου, το οποίο βρίσκεται εδώ και μέρες σε καραντίνα. Όσον αφορά τρίτο περιστατικό, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την πηγή μετάδοσης του ιού, γεγονός που υποχρεώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους να μπουν σε ένα αγώνα δρόμου αναζήτησης όλων των επαφών του συγκεκριμένου ασθενούς, σε μια προσπάθεια να αναχαιτισθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά του κορωνοϊού και σε άλλα άτομα. Τέταρτο κρούσμα αφορούσε μέλος των Βρετανικών Βάσεων οι οποίες μετρούν ήδη τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αρκετά άλλα άτομα που υπηρετούν στις Βρετανικές Βάσεις βρίσκονται στην απομόνωση εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων. Αργά το βράδυ, ο ΟΚΥπΥ ανακοίνωσε ότι υπό διερεύνηση βρίσκεται για κορωνοϊό μέλος της διευθυντικής ομάδας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Έχει απομακρυνθεί από τα καθήκοντα του και ο ΟΚΥπΥ, σε συνεργασία με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης έχει ενεργοποιήσει τα σχετικά πρωτόκολλα.
 
 
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε συνδυασμό με τη διαπίστωση των Αρχών, ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών και κυρίως των νεαρών ατόμων στις υποδείξεις του Κράτους για περιορισμό, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος μεγάλης διασποράς του ιού να είναι ορατός, υποχρεώνει την Κυβέρνηση να ετοιμάζεται για νέα σκληρότερα μέτρα. Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν αργά χθες βράδυ έφεραν το Προεδρικό να σκέφτεται μέτρα, όπως η επιβολή περιορισμού στα ωράρια των υπεραγορών αλλά ακόμα και το ακραίο σενάριο της γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.    
 
Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο πόδι. Ο υπουργός Υγείας συναντάται με την ομάδα επιδημιολόγων του υπουργείου του για αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από την επιδημία τους Αρχηγούς των κομμάτων και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της ημέρας να ληφθούν σκληρές αποφάσεις.
 
Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ύστερα και από τις χθεσινές εξελίξεις και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, ετοίμασε πρόταση για απαγόρευση της κυκλοφορίας την οποία θα θέσει ενώπιον της Κυβέρνησης. 
 
 
Δεν ξεκαθάρισε η ημερομηνία άφιξης της παιδιάτρου 

Στην περίπτωση της παιδιάτρου του Νοσοκομείου Λεμεσού που διαγνώστηκε με κορωνοϊό, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα κατά πόσον προσβλήθηκε από τον ιό κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Ελλάδα, αφού κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ημέρα επιστροφής της στην Κύπρο έχει παρέλθει το διάστημα των 14 ημερών. Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη γιατρός δεν είχε μείνει σε αυτοπεριορισμό μετά την άφιξη της στην Κύπρο αλλά επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντα της στο Παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Λεμεσού. 

Ο ΟΚΥπΥ πραγματοποίησε εκτάκτως σύσκεψη και ανακοίνωσε τα εξής: 

  • Τα παιδιά που νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και δεν έχουν έλθει σε επαφή με τον επαγγελματία υγείας θα λάβουν εξιτήριο με οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς.
  • Τα παιδιά που νοσηλεύθηκαν την περίοδο από τις 13 Μαρτίου μέχρι και τις 16 Μαρτίου και που πιθανόν να ήλθαν σε επαφή με τον επαγγελματία υγείας, ιχνηλατούνται και θα κληθούν για εξέταση. Να υπενθυμίσουμε ότι, η λοίμωξη από κορωνοϊό στα παιδιά διαδράμει ήπια χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο. 
  • Δεν θα γίνονται νέες εισαγωγές στον Παιδιατρικό θάλαμο μέχρι νεωτέρας, οπότε και θα αξιολογηθεί η κατάσταση.
  • Όλα τα Εξωτερικά Ιατρεία Παιδιατρικής ακυρώνονται μέχρι νεωτέρας.
  • Για όσους πληρούν τα κριτήρια του πρωτοκόλλου και χαρακτηρίστηκαν στενή επαφή, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία λήψης δειγμάτων για εξέταση και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
  • Θα γίνει η απολύμανση των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν από το επιβεβαιωμένο περιστατικό.
  • Τα περιστατικά στο ΤΑΕΠ που χρήζουν εισαγωγής θα παραπέμπονται στο ΝΑΜΙΙΙ και στον ιδιωτικό τομέα με αγορά υπηρεσιών.
  • Απαγορεύεται το επισκεπτήριο για όλους τους ασθενείς. 

Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου και το γεγονός ότι πλέον σε τρία νοσοκομεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού σε επαγγελματίες υγείας, υποχρεώνει το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις προκειμένου το Σύστημα υγείας να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το όποιο σενάριο προκύψει στη συνέχεια. 

Χθες ο υπουργός Υγείας πήρε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση «Ομάδας Κρίσεως» η οποία θα αποτελείται από εκπρόσωπο του Γραφείου του, εκπροσώπους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. 

Η ομάδα αυτή θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό και την παρακολούθηση όλων των δομών υγείας που υπάρχουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αναστάτωση σε ιδιωτικό νοσοκομείο

Αναστάτωση προκλήθηκε και σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Λευκωσίας όταν γιατρός του νοσηλευτηρίου διαπιστώθηκε ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Ο συγκεκριμένος γιατρός υποβλήθηκε σε εργαστηριακές εξετάσεις με ένδειξη αρνητική και ως εκ τούτου το ιδιωτικό νοσοκομείο παραμένει στη διάθεση του Κράτους σε περίπτωση που χρειαστεί να προσφέρει τις δομές του για περίθαλψη ασθενών. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη και Ακιντζί 

Τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία στο θέμα του κορωνοϊού, υπογράμμισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ψες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μουσταφά Ακιντζί.

78 γνωστά κρούσματα 

  • Ο αριθμός των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Κύπρο έφθασε τα 78. 
  • Στις ελεύθερες περιοχές καταγράφηκαν μέχρι χθες 58 κρούσματα. 
  • Τρία αφορούν προσωπικό των Βρετανικών Βάσεων.
  • 31 από αυτά ήταν επαφές άλλων κρουσμάτων.
  • Ένα από τα εννέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, δεν έχει σαφή πηγή μετάδοσης.

Στη διάθεση του υπ. Υγείας το «Απολλώνειο» 

Το «Απολλώνειο» νοσοκομείο ενημέρωσε χθες τον υπουργό Υγείας ότι θέτει τις δομές του στη διάθεση του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού. Σχετική ανάρτηση του υπουργού Υγείας Κωνταντίνου Ιωάννου στο διαδίκτυο: «Έχω ενημερωθεί από τον Δρ Πουρή, Πρόεδρο του δ.σ. του Απολλώνειου νοσοκομείου ότι είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας, να βοηθήσουν με όποιο τρόπο ζητηθεί. Τον ευχαριστώ». 

Στο μεταξύ, ύστερα από τη δραματική έκκληση του υπουργού Υγείας και την πρωτοβουλία του ΠΙΣ, 117 γιατροί δήλωσαν έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο της ειδικότητας τους για τη στελέχωση Κέντρων Υγείας για την αντιμετώπιση περιστατικών του κορωνοϊού. 

Όπως ανακοίνωσε ο ΠΙΣ «ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πολιτείας μέχρι τις 8 χθες βράδυ, είχαν «συμπληρώσει και αποστείλει τα σχετικά έντυπα δήλωσης ενδιαφέροντος 117 ιατροί». Ο ΠΙΣ, «αναμένει από τις αρμόδιες Αρχές του κράτους, όπως εγγυηθεί ασφαλείς συνθήκες εργασίας, μέτρα προφύλαξης και προστασίας του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, γενικότερα, από οιονδήποτε κίνδυνο/απειλή αφορά τη διασπορά του νέου κορωνοϊού Covid-19». 

Επιστρατεύονται οι λειτουργοί ουσιωδών υπηρεσιών

Νέο διάταγμα σε ισχύ από τις 6 το πρωί

Νέο διάταγμα που τίθεται σε ισχύ από τις 6:00 σήμερα το πρωί εξέδωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το διάταγμα: 

1. Καθορίζονται ως ουσιώδεις υπηρεσίες και οι ακόλουθες, για τις οποίες θα πρέπει όλο το προσωπικό να επιστρέψει ή να παραμείνει αμέσως στα καθήκοντά του μετά την έκδοση σχετικών οδηγιών από τον αρμόδιο Υπουργό ή τους επικεφαλής των αρμοδίων Αρχών:

  • Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συμπεριλαμβανομένων όλων των Τμημάτων και Υπηρεσιών του.
  • Το Υπουργείο Υγείας, συμπεριλαμβανομένων όλων των Διευθύνσεων/Τμημάτων και Υπηρεσιών του, καθώς και του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ.
  • Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
  • Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στον κατάλογο των ευπαθών ομάδων, θα αξιοποιούνται σε άλλα καθήκοντα συναφή με τις εργασίες των Υπηρεσιών, ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία τους.
  • Τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες και επιθυμούν να απέχουν από την εργασία τους, δύναται να υποβάλουν σχετικό αίτημα για λήψη άδειας ασθενείας.

2. Τα άτομα που βρίσκονται σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού και καθεστώς αυτοπεριορισμού υποχρεούνται να:

  • Παραμένουν εντός του χώρου στον οποίο διαμένουν, εκτός εάν λάβουν οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό ή εξουσιοδοτημένο λειτουργό δημόσιας υγείας για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο.
  • Διατηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα πρόσωπα.
  • Μη δέχονται κατ’ οίκον επισκέψεις εντός του χώρου στον οποίο διαμένουν.

3. Καταργείται η αναστολή λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων. 

4. Απαγορεύεται το εσωτερικό πλύσιμο αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων στις επιχειρήσεις καθαρισμού, περιλαμβανομένων και των πρατηρίων μέχρι την 13η Απριλίου 2020.

5. Εξαιρούνται από την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων και καταλυμάτων, τα ξενοδοχεία/καταλύματα που φιλοξενούν προσωπικό που προέρχεται από Κράτη και Διεθνείς Οργανισμούς με τα οποία/οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνομολογήσει διμερείς διακρατικές συμφωνίες ή διεθνείς συμβάσεις. Παραμένουν ανοικτά μόνο για τη φιλοξενία του εν λόγω προσωπικού.