To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Κλαύδιος Χιούμορ, σαρκασμός και ειρωνεία
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Κλαύδιος Χιούμορ, σαρκασμός και ειρωνεία
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου 2020, 11:00 πμ
Ο κοσμοπολίτης καλλιτέχνης, που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας και Ελλάδας, έχει στο επίκεντρο της δουλειάς του τον άνθρωπο: Ένα βλέμμα, το άγγιγμα, η συμπεριφορά κάποιου μεταγράφονται σε ιδέες στον καμβά.
 
Ο Κλαύδιος κατάγεται από ένα μικρό χωριό της Ελλάδας, το Ραψάνι της Θεσσαλίας, και το πραγματικό του όνομα είναι Θεόδωρος Κλαδίσιος. Ήρθε στη Λεμεσό για πρώτη φορά πριν από έξι χρόνια για τη θεραπεία ενός συγγενικού του προσώπου και τη λάτρεψε. Έτσι, έστησε στην πόλη, στην περιοχή του Κάστρου δίπλα στη θάλασσα, το τρίτο ατελιέ του. Τα άλλα δυο είναι στην Εντόν της νοτιοδυτικής Γαλλίας και στην Αθήνα, στα οποία μοιράζει τον χρόνο του κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
 
«Έχω αλλάξει πολλά ατελιέ σε διάφορες χώρες του κόσμου. Δεν ξέρω αν έχω το σύνδρομο του Οδυσσέα, μου αρέσει όμως να ταξιδεύω συνέχεια, να γνωρίζω νέους ανθρώπους. Δεν θα μπορούσα να ζω σε ένα σημείο μόνιμα, το χρειάζομαι, το έχω μεγάλη ανάγκη. Αυτό γίνεται εδώ και 40 χρόνια τώρα. Είναι τρόπος ζωής να είμαι μια εδώ και μια εκεί. Όλες αυτές οι νέες εμπειρίες, οι γνωριμίες με άλλους ανθρώπους μού δίνουν πολλά ερεθίσματα και περιέχονται στα έργα μου. Άλλωστε, η δουλειά μου είναι πολύ ανθρωποκεντρική», λέει ο Κλαύδιος, ο οποίος αυτή την περίοδο παρουσιάζει νέα έργα του στην γκαλερί Γκλόρια, κάτω από τον τίτλο «6 Limassol – Lossamil 6». Ο τίτλος της έκθεσης εκφράζει τη σύνδεσή του με την πόλη: «Η Λεμεσός λειτούργησε για μένα σαν φάρμακο, σαν αντιβιοτικό, γι’ αυτό επινόησα το Lossamil που είναι το Limassol αντίστροφα. Έξι χρόνια εδώ, βρήκα την ηρεμία και την ησυχία για να συγκεντρωθώ και να δημιουργήσω. Μου αρέσουν οι άνθρωποι της πόλης», λέει. 
Τα έργα του Ελλαδίτη καλλιτέχνη Κλαύδιου, που παρουσιάζει στην Γκλόρια, δημιουργήθηκαν στα έξι χρόνια που ζει στη Λεμεσό και αποτελούνται από λάδια και ακρυλικά πάνω σε μουσαμά ή ξύλο.
 
Τα σαράντα έργα του, που δημιουργήθηκαν στα έξι χρόνια που ζει στη Λεμεσό, αποτελούνται από λάδια και ακρυλικά πάνω σε μουσαμά ή ξύλο. Έπειτα από πειραματισμούς, έχει εξελίξει μια δική του τεχνική που κάνει τα έργα να μοιάζουν σαν τσαλακωμένα. «Αγαπώ τους ανθρώπους και δεν μπορώ να φανταστώ ένα έργο στο οποίο να μην υπάρχει ανθρώπινη παρουσία. Το βλέμμα ενός ανθρώπου, το άγγιγμα, η συμπεριφορά μού δίνουν πολλά ερεθίσματα». Η γνωστή κριτικός Τέχνης Αθηνά Σχινά σημειώνει ότι το έργο του χαρακτηρίζει το χιούμορ, ο σαρκασμός, ο συγκρατημένος λυρισμός και η ειρωνεία.  

Δεν πιστεύει ιδιαίτερα στο ταλέντο αλλά στη συνεχή δουλειά, γι’ αυτό και ο ίδιος ξοδεύει 12 ώρες την ημέρα στο ατελιέ του δημιουργώντας. Το μεγάλο άγχος και η αγωνία του είναι μέχρι να ολοκληρωθεί ένα έργο. «Όταν τελειώσει, παίρνει μια δική του διαδρομή. Ακολουθεί τον δρόμο του. Γι’ αυτό και η υπογραφή μου μπαίνει έξω από το κάδρο ή από πίσω. Θεωρώ ότι η υπογραφή δεν είναι μέρος της ιδέας κάθε πίνακα». Πεποίθησή του είναι το ότι «η τέχνη ήταν πάντα πολυτέλεια για τους ανθρώπους και η απόκτηση έργων τέχνης αφορούσε λίγους». Ωστόσο, υποστηρίζει πως όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην τέχνη.

Η πρώτη του έκθεση στην Κύπρο έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο πριν από τέσσερα χρόνια, με 35 έργα κάτω από τον τίτλο «Διάλογοι με τον Picasso», εμπνευσμένα από το έργο του μεγάλου Ισπανού καλλιτέχνη. «Μου αρέσει ο Πικάσο γιατί δεν είχε ένα συγκεκριμένο στυλ. Είχε μια άποψη σουρεαλιστική και τα έργα του δεν είχαν επαναλήψεις, κάτι που με εκφράζει. Στη δική μου δουλειά, με ενδιαφέρει κάθε έργο να είναι μοναδικό. Στη συγκεκριμένη έκθεση, κάθε έργο μου είχε ενσωματωμένη μια ιδέα του Πικάσο και μια δική μου».
 
Ένας άλλος καλλιτέχνης που τον επηρέασε ιδιαίτερα είναι ο Robert Rauschenberg, τον οποίο γνώρισε στη Φλόριντα. «Έμενα τότε στο Μαϊάμι για έξι χρόνια. Πήγαινα συχνά στο εργαστήριό του και ενθουσιάστηκα με τις τεχνικές του. Επίσης με έχουν επηρεάσει οι απόψεις του για την τέχνη και τη ζωή. Είναι από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες της Αμερικής, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Pop Art». Στα 40 χρόνια που δημιουργεί, ο Κλαύδιος έχει στο ενεργητικό του περίπου 6.000 έργα, τα οποία βρίσκονται σε μουσεία και συλλογές στη Σουηδία, Γερμανία, Αμερική, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Ρωσία, Γαλλία, Χονγκ Κονγκ, Ελλάδα και Κύπρο. Ως κοσμοπολίτης, διατηρεί σχέσεις με πολλούς από τους φιλότεχνους, στην Ευρώπη κυρίως, που έχουν αγοράσει έργα του. Όπως λέει, πολλοί έρχονται στη Λεμεσό για να επισκεφθούν το ατελιέ του. 
* Η έκθεση του Κλαύδιου «6 Limassol – Lossamil 6» εγκαινιάζεται στην Γκλόρια στις 19 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Μαρτίου, τηλ. 22 762605

maria.panayiotou@phileleftheros.com
 
Φιλελεύθερα, 16/2/2020.
  Μαρία Παναγιώτου      Χρίστος Αβρααμίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...