Ετοιμάζουν «πόλεμο» οι κάτοικοι της κοινότητας Φρενάρου στην ελεύθερη Αμμόχωστο, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση ανάψει πράσινο φως για την ανέγερση φωτοβολταϊκών πάρκων σε μεγάλη έκταση κρατικής γης, που εμπίπτει στα όρια της κοινότητας. Τους τελευταίους μήνες, όπως ανέφερε στον «Φ» ο κοινοτάρχης Φρενάρου, Μιχάλης Χατζηγιώρκας, ζητήθηκε από συγκεκριμένη εταιρεία η θέση του Κοινοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με την πρόθεσή της να εξασφαλίσει 12 άδειες για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών δυναμικότητας 45MW σε τρεις τοποθεσίες συνολικής έκτασης 700,000 τ.μ . «Αυτό αναστάτωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο και τους κατοίκους, επειδή πρόκειται για τεράστιο πάρκο που αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου της κρατικής γης στο Φρέναρος και η επένδυση εκτιμάται πως θα στοιχίσει πέραν των 50 εκατ. ευρώ. Δεν μπορούν να μιλούν για πράσινη ενέργεια και να καταστρέφουν έτσι τη χλωρίδα και την πανίδα της κοινότητας και δεν γίνεται όπου υπάρχει κρατική γη να διατίθεται για τέτοια πάρκα», δήλωσε ο κ. Χατζηγιώρκας.

Στις 16 Νοεμβρίου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρου αποφάσισε ομόφωνα όπως τοποθετηθεί αρνητικά στην πρόθεση της εταιρείας και να απορρίψει οποιοδήποτε αίτημα έρθει ενώπιόν του για αντίστοιχες επενδύσεις σε κρατική γη. Την απόφαση επικύρωσε και παγκοινοτική συνέλευση των κατοίκων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα. «Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι και κάθετα αντίθετοι. Εμείς προχωρούμε άμεσα για να ενημερώσουμε την εταιρεία και θα δούμε τι ενέργειες θα γίνουν. Εάν παρά τις αντιδράσεις μας προχωρήσει η αδειοδότηση του έργου, οι αντιδράσεις μας θα είναι δυναμικές, θα μας βρουν μπροστά τους. Ο κόσμος και το Κοινοτικό Συμβούλιο είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να ματαιώσουμε αυτήν την επένδυση».  

Ξεκαθαρίζοντας πως το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν είναι αντίθετο στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, ο κ. Χατζηγιώρκας ανέφερε πως ήδη δόθηκαν δύο θετικές απόψεις. Το ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, όπως είπε, δημιουργήθηκε σε 45 δεκάρια κρατικής γης και είναι σε διαδικασία εξασφάλισης αδειών και το δεύτερο που θα γίνει είναι σε έκταση 110 δεκαριών. «Εμείς θεωρούμε πως πρέπει να απευθυνθούν σε άλλες κοινότητες ή δήμους. Το Φρέναρος έχει βάλει πλάτη σε αυτό το θέμα και δεν μπορεί να επωμιστεί άλλο βάρος». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παροξυσμός για φωτοβολταϊκά – Τρέχει και δεν φτάνει η ΑΗΚ

Ο κοινοτάρχης Φρενάρου, πρότεινε την εξεύρεση άλλων λύσεων από το κράτος προκειμένου να διασφαλιστεί η εξασφάλιση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. «Μας λεν πως υπάρχουν σχέδια για τις ταράτσες, ωστόσο, ο φτωχός κόσμος δεν μπορεί να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά. Εάν μπορούσε θα έβαζε ο κόσμος, δεν θα πλήρωνε 600 και 700 ευρώ ρεύμα. Έπρεπε το κράτος να επιχορηγήσει 100% το κόστος εγκατάστασης και για τα επόμενα πέντε χρόνια, για παράδειγμα, να εισπράττει το ρεύμα για να αποσβέσει την επένδυση που έκανε. Θα μπορούσαν ακόμη να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά σε δημόσια κτήρια όπως τα σχολεία».