Η πρώτη αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας ήρθε από την Εκκλησία Ελλάδος, της οποίας η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας επικρότησε, με συντριπτική πλειοψηφία, σχετική εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερωνύμου.
 
 Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνήλθε εκτάκτως το Σάββατο στην Αθήνα και μετά την εισήγηση του κ. Ιερωνύμου αναγνώρισε «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας». Μόνο επτά από τους 69 ιεράρχες εξέφρασαν διαφορετική γνώμη, η οποία καταγράφτηκε στα πρακτικά. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Καρυστίας Σεραφείμ, Ηλείας Γερμανό, Δρυινουπόλεως Ανδρέα, Καισσαριανής Δανιήλ, Μεσογαίας Νικόλαο,  ΚυθήρωνΣεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά. Ο Κερκύρας Νεκτάριος, που είχε ενστάσεις, απουσίαζε αιτιολογημένα και κατατέθηκε στα πρακτικά γραπτή δήλωσή του.
 
Η στάση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Ελλάδος είναι άκρως σημαντική, ιδιαίτερα μετά τις πιέσεις και απειλές που ασκήθηκαν το τελευταίο διάστημα από το Πατριαρχείο Μόσχας. Ο εκ των μελών της Επιτροπής Τύπου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Ελλάδος μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος τόνισε: «Η Εκκλησία Ελλάδος ούτε χειραγωγείται ούτε δέχεται εντολές ούτε απειλείται».
Η αξιολόγηση των συνεπειών αυτής της απόφασης για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος θα δοθεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ. 
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, θα στείλει επιστολή στον μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφάνιο, και στη συνέχεια θα τον συμπεριλάβει και θα τον μνημονεύει στα εκκλησιαστικά δίπτυχα μαζί με τους Προκαθημένους των άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. 
 
Ο κ. Επιφάνιος έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, στο οποίο τονίζει ότι: «Η καθιέρωση μιας πλήρους ευχαριστιακής ενότητας και επίσημης σχέσης μεταξύ των Τοπικών Εκκλησιών της Ελλάδας και της Ουκρανίας αποτελεί μία ακόμη σελίδα που θα μνημονεύεται για πάντα στην ιστορία μας και στις καρδιές μας!». Ο κ. Επιφάνιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο εγγύς μέλλον θα έχει τη χαρά να επισκεφθεί την Αθήνα, για να εκφράσει διά ζώσης τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού προς τον Μακαρότατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τους αδελφούς ιεράρχες και το πλήρωμα της Εκκλησίας Ελλάδος.
*Αναφορικά με την στάση της Εκκλησίας της Κύπρου, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να συνέλθει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος για να μελετήσει εκ νέου το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας. Διαφορετικά αυτό θα μείνει για την επόμενη τακτική συνεδρίασή της, τον Φεβρουάριο του 2020.