Η Ένωση Δήμων στην τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, αφού εξέτασε την εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου για ουσιαστική εξέταση των θεμάτων που προκύπτουν από τις επικίνδυνες οικοδομές, σύστησε ad hoc επιτροπή με πρόεδρο των Δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος και μέλη Δημοτικούς Μηχανικούς και Νομικούς Συμβούλους για ενδελεχή μελέτη των προβλημάτων που δημιουργούνται καθώς και για εξεύρεση άμεσων, αποτελεσματικών και πρακτικών λύσεων.

Η ad hοc επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση και αποφάσισε την ανάληψη προσπάθειας για τροποποίηση της ελλιπούς και εκ των πραγμάτων αναποτελεσματικής νομοθεσίας που διέπει τον έλεγχο των δημόσιας χρήσης οικοδομών ώστε να θεσμοθετηθεί ο τακτικός και αυστηρός έλεγχος της καταλληλότητας των οικοδομών μετά από συγκεκριμένο όριο, ενδεικτικά τα 30 χρόνια και άνω, με ζητούμενο την εξασφάλιση πιστοποιητικού καταλληλότητας σε τακτά διαστήματα.

Παράλληλα η επιτροπή θα εξετάσει πρακτικούς τρόπους αποτελεσματικής εφαρμογής της νομοθεσίας, ώστε να υπάρχει πέραν της σωστής πρόληψης και κατάλληλες μέθοδοι επιβολής όπως η διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στις επικίνδυνες οικοδομές.

Η επιτροπή θα εξετάσει επίσης το νομικό καθεστώς που πρέπει να διέπει τις κοινόκτητες οικοδομές, την υποχρέωση για θεσμοθέτηση των διαχειριστικών επιτροπών καθώς και των υποχρεώσεών τους.

Τέλος, θα μελετήσει και θα υποβάλει εισήγηση λύσεων για την δυσλειτουργία που φαίνεται να προκύπτει από τις νέες Νομοθεσίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχουν πρόσφατα ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν τον Ιούνιο του 2024. Συγκεκριμένα με τον νέο «Περί Δήμων Νόμο», το θέμα των επικίνδυνων οικοδομών περιγράφεται σε ειδικό άρθρο ως αρμοδιότητα των Δήμων. Παρόλα αυτά το εργαλείο εφαρμογής, ελέγχου και επιβολής αυτής της αρμοδιότητας, που είναι «ο περί οδών και οικοδομών νόμος» έχει περιέλθει στα Επαρχιακά Συμβούλια.

Η ad hοc επιτροπή θα συνεδριάζει εβδομαδιαία με στόχο να παρουσιάσει το συντομότερο πρακτικές και αποτελεσματικές εισηγήσεις στην εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης Δήμων. Στην επόμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Ένωσης Δήμων θα συζητηθεί το το φαινόμενο της επιδότησης από το κράτος ενοικίων σε κτίρια που αποδεδειγμένα είναι ακατάλληλα ή επικίνδυνα για ανθρώπινη διαβίωση και δεν είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τη νομοθεσία.