Την ώρα που η Βουλή ήταν έτοιμη να επαναφέρει την πρόταση νόμου που συνδιαμόρφωσε για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (τους γνωστούς whistle-blower) ώστε να συνεχίσει την κατ’ άρθρο συζήτηση που διακόπηκε τον περασμένο Μάρτιο, η κυβερνητική πλευρά και η Νομική Υπηρεσία δήλωναν ανέτοιμοι.

Το μπέρδεμα διαπιστώθηκε χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής στην οποία εκκρεμούν η πρόταση νόμου της Βουλής για το θέμα, το κυβερνητικό νομοσχέδιο και η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Οι βουλευτές της Επιτροπής επέμεναν ότι πρέπει να συζητηθεί η πρόταση νόμου που διαμορφώθηκε από τη Βουλή και ενσωμάτωσε την οδηγία της ΕΕ, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Νομική Υπηρεσία το κρατικό νομοσχέδιο που έχει τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας.

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η πρόταση νόμου της Βουλής περιλαμβάνει και πληροφοριοδότες του ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο του δημόσιου, όπως προβλέπει αυτό του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ρυθμίσει το θέμα και αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατευθούν τα πρόσωπα που δίνουν πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας υπέβαλε την εισήγηση όπως ψηφιστεί ξεχωριστά η Ευρωπαϊκή Οδηγία ώστε να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα και στη συνέχεια να εξεταστεί η πρόταση νόμου, ωστόσο αυτή απορρίφθηκε. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι το θέμα εκκρεμεί από το 2016 και γι’ αυτό θα ορίσει έκτακτες συνεδρίες.