Αντιμέτωπη με βαθιά δημογραφική παρακμή είναι η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης κάτι που αναδεικνύεται από ρεπορτάζ των «Times» του Λονδίνου και της δημοσιογράφου Louise Callaghan. Αν και επίσημα στοιχεία αναφέρονται σε 3.000 Έλληνες (Ρωμιούς) που ακόμα ζουν στην Κωνσταντινούπολη και στο νησί της Ίμβρου, οι αριθμοί είναι συντριπτικά χαμηλότεροι, αναφέρουν οι «Times».

Η Κάλλαχαν μίλησε με τον Λάζαρο Κοσμάογλου, η οικογένεια του οποίου έχει το τελευταίο ελληνικό κρεοπωλείο της Πόλης. «Όλοι έχουν φύγει», είπε ο Κοσμάογλου. «Όταν ήμουν νέος, συνήθισα να χαιρετώ όλους μέσα στον δρόμο. Τώρα είμαι μόνος», συμπληρώνει.

Ο Κοσμάογλου «έφυγε» το καλοκαίρι του 2020, αφήνοντας την επιχείρηση στον γιο του Μάκη, που διοικεί το κρεοπωλείο με τον αδερφό του Κοσμά και άλλα μέλη της οικογένειας. «Οι περισσότεροι πελάτες είναι ξένοι και ορισμένοι Τούρκοι που αναζητούν χοιρινό», ανέφερε ο Κοσμάογλου, η οικογένεια του οποίου είναι από τις λίγες που παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη μετά την ανταλλαγή πληθυσμών και το πογκρόμ του 1955 εναντίον των Ελλήνων από τους Τούρκους.

Η κόρη του Δέσποινα είπε στους «Times» πως οι περισσότεροι με τους οποίους πήγε σχολείο πριν 30 χρόνια έφυγαν από την Πόλη, πιθανώς για να βρουν μια πιο εύκολη ζωή στην Ελλάδα. «Έμειναν μόνο 250 παιδιά στα ελληνικά σχολεία. Προς το παρόν, δεν βλέπω μέλλον για τα παιδιά μου, θα αισθάνονται μοναξιά εδώ», είπε η Δέσποινα.

Οι «Times» μίλησαν επίσης στον Μηνά Βασιλειάδη, που διοικεί μια από τις τελευταίες ελληνικές εφημερίδες της Κωνσταντινούπολης, την «Απογευματινή». Η οικογένειά του έφυγε για την Ελλάδα, αλλά ο Μηνάς επέστρεψε γύρω στο 2000 για να βοηθήσει με την εφημερίδα, που ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας. Η «Απογευματινή» πουλά γύρω στα 600 φύλλα, αλλά ο Βασιλειάδης εργάζεται μέχρι τις 3:00 το πρωί για να είναι εντάξει η πρωινή έκδοση.

«Το κυριότερο πρόβλημά μας είναι το δημογραφικό. Ο ηλικιακός μέσος όρος είναι πολύ ψηλός», δήλωσε ο Βασιλειάδης, ο οποίος επεσήμανε ότι παρόλο που δεν έμειναν πολλοί Έλληνες στην Πόλη, η κοινότητα ακόμα υπάρχει μέσα από τις εκκλησίες και άλλα κτήρια που ακόμα ανήκουν σε Έλληνες που μετανάστευσαν.

Όπως υπογράμμισε ο Μηνάς Βασιλειάδης, πρέπει να επιλυθεί το δημογραφικό πρόβλημα ή να αλλάξει η δομή των θεσμών στην Πόλη. «Έτσι θα επιβιώσουμε», κατέληξε.