Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέχισε το έργο του στα πλαίσια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, στήριξε την Ουκρανία και έλαβε ιστορικά μέτρα για την προστασία του κλίματος στο πρώτο μισό του 2022.

Εκλογή της νέας προέδρου του Σώματος

Η χρονιά ξεκίνησε με την εκλογή της Ρομπέρτα Μετσόλα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Μάλτα) ως νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι η τρίτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη Σιμόν Βέιλ (1979-1982) και τη Νικόλ Φοντέν (1999-2002) και είναι το νεότερο μέλος του Κοινοβουλίου που έχει αναλάβει το αξίωμα του προέδρου του. Η Ρομπέρτα Μετσόλα θα παραμείνει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

Ουκρανία

Την 1η Μαρτίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου ολομέλειας, υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγέτες της έχουν παράσχει σημαντική στήριξη στη χώρα κι έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου, ενώ το Κοινοβούλιο υποστήριξε ένθερμα τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Ουκρανία. Τον Απρίλιο, η πρόεδρος Μετσόλα ήταν η πρώτη πρόεδρος ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου που μετέβη στο Κίεβο.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 9 Μαΐου 2022, μετά από έναν χρόνο συζητήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών. Η τελική έκθεση της Διάσκεψης περιλαμβάνει 49 προτάσεις —με πάνω από 320 μέτρα— οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την κλιματική αλλαγή, την υγεία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και τις αξίες της ΕΕ, την ασφάλεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον πολιτισμό.

Κλιματική αλλαγή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση επί του νομοθετικού πακέτου “Fit for 55”, στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας και της δέσμευσής του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το πακέτο συμπεριλαμβάνει τα εξής μέτρα:

• τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (ΣΕΔΕ)

• τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM)

• τη δημιουργία ενός Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα (SCF) για τη στήριξη όσων πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια

Ψηφιακές υπηρεσίες

Στις 5 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε δύο νομοθεσίες ορόσημο για τη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου και δικαιότερου ψηφιακού περιβάλλοντος: την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές και την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες. Το νέο ψηφιακό εγχειρίδιο κανόνων της ΕΕ θέτει πολύ υψηλά πρότυπα λογοδοσίας για τις εταιρείες του διαδικτύου, στο πλαίσιο μίας ανοικτής και ανταγωνιστικής ψηφιακής αγοράς.

Τέλη περιαγωγής

Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη 10ετή παράταση των ευρωπαϊκών κανόνων περιαγωγής, χάρη στους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο χωρίς επιπλέον χρέωση όταν ταξιδεύουμε στην ΕΕ. Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Κοινός φορτιστής

Το Κοινοβούλιο κατέληξε σε συμφωνία με το Συμβούλιο για να καταστήσει τη θύρα USB type-C κοινό φορτιστή για όλα τα κινητά, τις ταμπλέτες και τις κάμερες στην ΕΕ μέχρι το φθινόπωρο του 2024.

Ισότητα των φύλων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέχισε τον αγώνα του υπέρ της ισότητας των φύλων, μέσω της στήριξης δεσμευτικών μέτρων για την ενίσχυση της μισθολογικής διαφάνειας και τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Βραβείο LUX

Το Βραβείο Κοινού LUX 2022 απονεμήθηκε στην ταινία “Quo vadis, Aida?” της Γιάσμιλα Ζμπάνιτς. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η Βόσνια σκηνοθέτρια αναφέρθηκε στις λυπηρές ομοιότητες της ταινίας με την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, καλώντας τους ευρωβουλευτές να συμβάλουν στη λήξη του πολέμου.

 

 

 

Τι μας επιφυλάσσει το δεύτερο μισό του 2022;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει μία γεμάτη ημερήσια διάταξη όταν επιστρέψουν οι ευρωβουλευτές τον Σεπτέμβριο. Θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν την πράσινη μετάβαση και να ενισχύσουν την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο θέλει να δει τις προτάσεις των πολιτών από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης να υλοποιούνται. 

Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να υποβάλουν ερωτήσεις στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο, και τον Δεκέμβριο θα τιμήσουν τους υπερμάχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το Βραβείο Ζαχάρωφ.

*Η Θέα Πιερίδου είναι υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.