Εξαιρετικά ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2023, με τα δεδομένα να αλλάζουν ανάλογα με τις εξελίξεις. Αυτό το οποίο προκύπτει τις τελευταίες μέρες είναι η επαναφορά του σεναρίου στήριξης μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη από μέρους του ΔΗΚΟ, στο πλαίσιο μάλιστα μιας συνεργασίας και με την ΕΔΕΚ στην οποία θεωρούν ότι θα προστεθεί, αν όχι επίσημα, ανεπίσημα και η βάση της ΔΗΠΑ, δημιουργώντας μία ισχυρή εναλλακτική πρόταση για τις προεδρικές εκλογές. Ένα σενάριο το οποίο κάποιοι βλέπουν ότι μπορεί να είναι νικηφόρο ακόμα και χωρίς τη στήριξη ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αλλά σε αυτό το σενάριο, ακόμα και στην περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είναι στον β’ γύρο των εκλογών, το ΔΗΚΟ θα έχει ακόμα μια ευκαιρία με την επιλογή που θα κάνει για να επιτύχει το στόχο του να είναι είτε κυβέρνηση είτε συγκυβέρνηση το 2023. Μία συζήτηση η οποία αρχίζει να φουντώνει το τελευταίο διάστημα μετά και την πρόθεση από πλευράς ΑΚΕΛ να αφαιρέσει από τον διάλογο τους ηγέτες των κομμάτων, άρα και το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόκκινη κάρτα στην Ειρήνη για τα μάτια του Παμπορίδη

Οι υποστηρικτές του σεναρίου αυτού, επικαλούνται μάλιστα μετρήσεις αλλά και αντιδράσεις που συλλέγουν από τον κόσμο, που δείχνουν ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών βρίσκει μια ανεξήγητα μεγάλη αποδοχή στις βάσεις και των τριών κομμάτων. Στη δυναμική, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να προστεθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις από τον Δημοκρατικό Συναγερμό από τον οποίο θεωρούν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπορεί να αποσπάσει σημαντικό ποσοστό. Στα δεδομένα αυτά, προστίθεται και η εκτίμηση ότι θα μπορούσε μία υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη να συλλέξει ψήφους ακόμα και από ΑΚΕΛικούς ή του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς. Υποδεικνύεται μάλιστα πως από τη στιγμή που η ηγεσία της Εζεκία Παπαϊωάννου συντηρεί ή τουλάχιστον δεν διαψεύδει σενάριο στήριξης Γιώργου Παμπορίδη, απενοχοποιεί και την επιλογή Χριστοδουλίδη για μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος, παρόλο που τον δεύτερο η Κεντρική Επιτροπή τον έχει αποκλείσει ονομαστικά όπως και τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στο σενάριο αυτό βέβαια παραμένει το ίδιο ερώτημα σε σχέση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Θα μπορούσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ να αποδεχθεί το σενάριο στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη, ως ενός εν δυνάμει υποψηφίου που αν κερδίσει τις εκλογές πιθανότατα να είναι Πρόεδρος δύο θητειών; Θα ήθελε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ μια μετωπική σύγκρουση και με τον ΔΗΣΥ και με το ΑΚΕΛ; Είναι ερωτήματα βάσιμα και για τα οποία ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει εκφραστεί ακόμα ούτε στους πιο στενούς του συνεργάτες. Σίγουρα, το ιδανικό σενάριο για τον ίδιο θα ήταν η στήριξη της υποψηφιότητάς του στο πλαίσιο μίας συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, στην οποία εύκολα θα μπορούσε να συνυπάρξει και η ΕΔΕΚ. Ωστόσο, με τα δεδομένα όπως έχουν αυτή τη στιγμή είναι απομακρυσμένο ως σενάριο. Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που δεν θα είναι ο ίδιος και στον ορίζοντα δεν φαίνεται μέχρι στιγμής η οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή που να μπορούσε να συσπειρώσει τη βάση και του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, δεν μπορεί να μην μπαίνει στο τραπέζι και ένα εναλλακτικό σενάριο.

Η περίπτωση Παμπορίδη φαίνεται να έχει τεράστιες αντιδράσεις από τη βάση του ΔΗΚΟ, όπως αντίστοιχα φυσικά και στην περίπτωση του ΑΚΕΛ. Ως εκ τούτου, στη βάση της θέσης που ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει εκφράσει πλειστάκις, ότι «το ΔΗΚΟ θα είναι κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση το 2023» όλα τα σενάρια θα μπορούσαν να παίξουν. Κάποιοι επισημαίνουν μάλιστα το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ προτάσσει την προτεραιότητα για συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά υποδεικνύοουν ότι αντιπολίτευση δεν είναι μόνο το ΑΚΕΛ. Άρα θα μπορούσε να προκύψει μία ευρύτερη συνεργασία πέραν του χώρου του κόμματος της Αριστεράς, εάν υπάρξει μία υποψηφιότητα με δυναμική, όπως, σύμφωνα με τις μετρήσεις που επικαλούνται, φαίνεται να έχει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. 

Αντίστροφα για συνέδριο 

Το μεθαυριανό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος είναι το κομβικό σημείο όσον αφορά την πορεία τόσο του ίδιου για τις προεδρικές εκλογές όσο και γενικότερα για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου με φυσική παρουσία 400 συνέδρων και πέραν των 1.000 με διαδικτυακή παρουσία. Το συνέδριο θα ανοίξει με την ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου και θα κλείσει με την πολιτική διακήρυξη στην οποία θα περιλαμβάνεται και το πλαίσιο πολιτικής πάνω στο οποίο θα επιδιώξουν να χτίσουν συμμαχίες για τις προεδρικές εκλογές. Βασικοί γενικοί άξονες του πλαισίου θα είναι το Κυπριακό, η Οικονομία, η Κοινωνική Πολιτική και φυσικά τα ζητήματα Διαφθοράς.