Η διαδικασία στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ το ερχόμενο Σάββατο δεν θα έχει καθόλου εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα πάρει επίσημα το χρίσμα του υποψηφίου, έχοντας στο πλευρό του σύσσωμη τη συναγερμική παράταξη να απευθύνει μήνυμα ενότητας και κάλεσμα νίκης στον συναγερμικό κόσμο. Με αναφορές μνείας στον ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη του Δημοκρατικού Συναγερμού Γλαύκο Κληρίδη, αλλά και στην πορεία της παράταξης στον χρόνο από το 1976 μέχρι σήμερα, με σημαντικούς σταθμούς την εκλογή του Γλαύκου Κληρίδη πρώτα και αργότερα του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου θα έρχεται ως συνέχεια μίας προσπάθειας ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων μέσα από την πολύχρονη εμπειρία της πολιτικής δράσης του. Στο πλαίσιο αυτό έχει ετοιμαστεί και θα προβληθεί στη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο «Ελευθερία», φιλμάκι με την πολιτική πορεία του Αβέρωφ Νεοφύτου που ξεκίνησε από τη ΝΕΔΗΣΥ, στη συνέχεια εξελέγη δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, μετακόμισε αργότερα στη Βουλή ως βουλευτής Πάφου, διορίστηκε υπουργός Συγκοινωνιών στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, ανέλαβε αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εξελέγη στη συνέχεια βουλευτής Λευκωσίας πήρε μετά τη σκυτάλη της προεδρίας του κόμματος και ως φυσική συνέχεια της ιστορίας λαμβάνει το χρίσμα του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η συνεδρία του Ανωτάτου θα έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς, καλώντας τους συναγερμικούς να σηκώσουν ξανά μανίκια για μια νέα μάχη, κλείνοντας τα αυτιά τους σε ψιθύρους και ενέργειες που στόχο έχουν να διχάσουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό και να οδηγήσουν σε ένα νέο 2003, φέρνοντας το κόμμα ξανά στην αντιπολίτευση.

Ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου προχωρεί χτίζοντας προεδρικό προφίλ, αναδεικνύοντας τις σχέσεις του με σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες. Η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στο σπίτι του προέδρου του ΔΗΣΥ -μια ενέργεια η οποία έγινε εκτός πρωτοκόλλου χάριν στη στενή προσωπική τους σχέση- ήταν κάτι το οποίο έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και σχολιάστηκε ακόμα και στο Ισραήλ. Πριν από δυο βδομάδες, στη στενή φιλική τους σχέση αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για το Μεταναστευτικό. 

Η πρώτη επίσης ενέργειά του μετά την υποβολή ενδιαφέροντος για το χρίσμα του υποψηφίου του ΔΗΣΥ, ήταν η επίσκεψή του στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Από το περιβάλλον του συναγερμικού προέδρου τονίζεται επίσης η στενή σχέση που διατηρεί με τον επικεφαλή της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Roberta Metsola.

Όπως πληροφορούμαστε, ισχυρά μηνύματα για την ενότητα της Παράταξης θα στείλει και ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα κλείσει με την ομιλία του τη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου.

Για την είσοδο στον χώρο της Συνόδου, απαιτείται η προσκόμιση SafePass και η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, η Ημερήσια Διάταξη της συνόδου έχει ως εξής:  

1. Έναρξη εργασιών

2. Ομιλία αναπληρωτή προέδρου ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη.

3. Επικύρωση υποψηφιότητας του προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

4. Ομιλία υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.

5. Ομιλία της Α.Ε. Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Στο Ανώτατο Συμβούλιο συμμετέχουν περίπου 1.800 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται η ηγεσία του κόμματος, οι βουλευτές, οι υπουργοί, οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, κοινοτάχες και κοινοτικοί σύμβουλοι, επαρχιακοί και πρόεδροι τοπικών επιτροπών, καθώς επίσης και άλλοι νυν και πρώην αιρετοί και διορισμένοι αξιωματούχοι και στελέχη του ΔΗΣΥ. Είναι το πιο διευρυμένο κομματικό όργανο, λαμβάνει διαχρονικά τις αποφάσεις για τις προεδρικές εκλογές. Από τον Γλαύκο Κληρίδη, μέχρι τον Νίκο Αναστασιάδη. Το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να κάνει το ίδιο και για τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε απευθύνει δημόσια έκκληση στον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, να συμμετάσχουν στη διαδικασία με όλα τα μέλη του ΔΗΣΥ να ψηφίζουν για το ποιος θέλει να λάβει το χρίσμα του υποψήφιου Προέδρου, με τον νικητή να παίρνει και την προεδρία του κόμματος. Μία πρόταση, η οποία όπως είχε δηλώσει τόσο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ όσο και η υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος, είχε στόχο τη διαφύλαξη της ενότητας της Παράταξης, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ωστόσο να μην την κάνει αποδεχτή.

Τα είπε με Καρογιάν ο Αβέρωφ

Χθες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ Μάριο Καρογιάν, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα της επικαιρότητας μεταξύ των οποίων και τις προεδρικές εκλογές. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της ΔΗΠΑ με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να εκφράζουν τη στήριξή τους στον ουκρανικό λαό.

Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να κατανοεί κατά απόλυτο τρόπο το τι συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα, πανομοιότυπα με  αυτά που ζήσαμε εμείς το 1974, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επαναλαμβάνοντας τη στήριξη προς τον ουκρανικό λαό και την απόλυτη καταδίκη της ρωσικής εισβολής σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, διαχωρίζοντας -όπως είπε- «τις αποφάσεις της ηγεσίας από τον ρωσικό λαό, που ήταν και παραμένει φιλικός προς την Κύπρο». 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ευχαρίστησε την Δημοκρατική Παράταξη αλλά και όλα τα κόμματα, γιατί έστειλαν ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία συνεργαζόμενα για την ψήφιση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Για το 2023, είπε, ο διάλογος θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως και μήνες. Ανέπτυξε, πρόσθεσε, τις θέσεις του ΔΗΣΥ και άκουσε αυτές της ΔΗΠΑ, όπως τις εξήγγειλε και στο συνέδριο του κόμματος.  

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ που μίλησε για τις γεωπολιτικές, οικονομικές κι άλλες επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στην Κύπρο, την Ευρώπη και ανά το παγκόσμιο. Αντάλλαξαν απόψεις, πρόσθεσε, για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως οι πολίτες έχουν ανάγκη μεταρρυθμίσεις με περιεχόμενο, που θα συμβαδίζουν με τα σύγχρονα δεδομένα.

Η κοινωνία και οι πολίτες έχουν απαιτήσεις από το πολιτικό και κομματικό σύστημα, συνέχισε ο Μάριος Καρογιάν. «Νιώθουμε ότι πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα αλλά όχι απλώς σε θεωρητικό επίπεδο. Να μεταφράσουμε τις πραγματικές ανησυχίες του κόσμου σε πραγματικές πολιτικές», είπε.

Ευχή κι ελπίδα μας, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, ήταν να έμπαιναν σε μεταγενέστερο στάδιο σε συζήτηση για τι προεδρικές εκλογές του 2023, αλλά εξήγησε τις θέσεις του κόμματός του και πως με όλα όσα διέρχεται ο τόπος «μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ευρύτατης αποδοχής, θα ήταν μια κυβέρνηση που θα έστελνε τα σωστά μηνύματα και σε ό,τι αφορά την ουσία των θεμάτων και σε ό,τι αφορά το μήνυμα της ελπίδας που θα πρέπει να έχει ο πολίτης».