Ακόμα και θέμα παράνομης εισφοράς προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό, τίθεται μετά και από τα όσα συζητήθηκαν χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Ανάμεσα στις πέντε περιπτώσεις πολιτογραφηθέντων που έκαναν ιδιωτική εισφορά προς τον ΔΗΣΥ και για τις οποίες αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, περιλαμβάνεται ο Tarek Sadi Moamen.

Σύμφωνα με τα όσα εντόπισε ο «Φ» διερευνώντας τα δημοσιευθέντα στοιχεία, η εισφορά της τάξεως των 20.000 ευρώ έγινε από την εταιρεία συμφερόντων του κ. Moamen, TIGERVIEW HOLDINGS LTD, κατά το 2018, χωρίς η εν λόγω επιχειρηματική οντότητα να ήταν εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου για τουλάχιστον τρία έτη. Αυτή είναι προϋπόθεση με βάση την κείμενη νομοθεσία. 

Ο Περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμος του 2012 και συγκεκριμένα το άρθρο «5» που διέπει τις προϋποθέσεις για τις «Ιδιωτικές εισφορές στα πολιτικά κόμματα», είναι διαφωτιστικός. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι ιδιωτικές εισφορές που υπερβαίνουν τις €5.000 μπορούν να γίνουν από νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγκατεστημένες στη Δημοκρατία κατά τα τελευταία τρία έτη.

Η εταιρεία συμφερόντων του κ. Tarek Sadi Moamen, TIGERVIEW HOLDINGS LTD, ενεγράφη στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου στις 22 Δεκεμβρίου του 2017. Με απλά λόγια, δεν είχε συμπληρώσει τρία χρόνια στην Κυπριακή Δημοκρατία και δεν επιτρεπόταν να προβεί σε εισφορά στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η εισφορά έγινε μετά από κάποιους μήνες, κατά το 2018.

Σημειώνεται ότι θα υπήρχε παρανομία ακόμα και αν ο Tarek Sadi Moamen έκανε ο ίδιος, ως φυσικό πρόσωπο, την εισφορά των 20.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί η νομοθεσία αναφέρει ότι δεν γίνεται να κάνει εισφορά πρόσωπο αν δεν έχει κυπριακή υπηκοότητα.

Ο κ. Moamen είχε πολιτογραφηθεί με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 25/7/2019. Η εισφορά ύψους 20.000 ευρώ έγινε κατά το 2018.

Ο «Φ» επικοινώνησε με αρμόδιο πρόσωπο προκειμένου να λάβει την επίσημη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού σε σχέση με το εγειρόμενο ζήτημα. Θέσαμε υπ’ όψιν του την εισφορά των 20.000 ευρώ από πλευράς κ. Moamen. Μας αναφέρθηκε ότι η εισφορά στον ΔΗΣΥ έγινε από την εταιρεία του και κατ’ επέκταση δεν παίζει ρόλο κατά πόσο ήταν πολιτογραφημένος ή όχι. Όταν αργότερα διαπιστώσαμε ότι η εισφορά έγινε από την εταιρεία συμφερόντων του κ. Moamen, την TIGERVIEW, επικοινωνήσαμε και δεύτερη φορά, ζητώντας σχόλιο γι’ αυτό το δεδομένο κι επισημαίνοντας ότι η επιχειρηματική αυτή οντότητα δεν ήταν εγγεγραμμένη στην Κύπρο τα προηγούμενα τρία έτη. Μας αναφέρθηκε επισήμως ότι θα εξεταστεί αυτή η παράμετρος και αν κριθεί σκόπιμο θα γίνει τοποθέτηση.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Eλέγχου με αντικείμενο την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις πολιτογραφήσεις, κατέθεσε λίστα με πέντε ονόματα επενδυτών που έλαβαν κυπριακό διαβατήριο και οι οποίοι έκαναν εισφορές στον ΔΗΣΥ. Παραθέτουμε αυτούσιες τις περιπτώσεις: 

1. Ο Al Saaty Sabah πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 31/7/2018. Το 2019 εμφανίζεται εισφορά του στον ΔΗΣΥ 50.000 ευρώ.

2. Ο Salem Abukheizran πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 12/12/2016. Το 2018 εμφανίζεται να έχει καταθέσει εισφορά στον ΔΗΣΥ 40.000 ευρώ.

3. Ο Dmitry Chipliev πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 16/7/2014. Ο ίδιος εμφανίζεται με εισφορές στον ΔΗΣΥ 50.000 ευρώ το 2017 και 25.000 το 2016. Σύνολο εισφορών 75.000 ευρώ.

4. Ο Tarek Sadi Moamen πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 25/7/2019. Το 2018 παρουσιάζεται με εισφορά προς τον ΔΗΣΥ 20.000 ευρώ.

5. Ο Yan Lugen πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 26/9/2018. To 2019 η εταιρεία Holimax Investment Ltd στην οποία ο Yan Lugen παρουσιάζεται ως συνδιοκτήτης, κατέθεσε εισφορά 20.000 στον ΔΗΣΥ.

 

353 πολιτογραφήσεις από συνδεόμενα με την Κυβέρνηση γραφεία

Οι καταγγελίες του βουλευτή Χρίστου Χριστοφίδη δεν περιορίστηκαν μόνο στις εισφορές, αλλά αναφέρθηκε και σε 353 αιτήσεις για πολιτογραφήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τοποθετήσεις του, «έχουν κατατεθεί από δικηγορικά γραφεία που ανήκουν σε νυν και πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ή σε συγγενικά τους πρόσωπα πρώτου βαθμού».

Αναλυτικά τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή Ελέγχου: 

► Δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι υπέβαλε 57 αιτήσεις.

► Δικηγορικό γραφείο Κούσιος, Κορφιώτης, Παπαχαραλάμπους Δ.Ε.Π.Ε. υπέβαλε 7 αιτήσεις.

► Νομικός οίκος Harneys (Αριστοδήμου, Λοϊζίδης, Γιολίτης Δ.Ε.Π.Ε.) υπέβαλε 7 αιτήσεις. Το γραφείο αυτό συνδέεται με την πρώην υπουργό Έμιλυ Γιολίτη.

► Δικηγορικό γραφείο Αντρέας Δημητριάδης και ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε. υπέβαλε 272 αιτήσεις. Το γραφείο ανήκει σε συγγενείς πρώτου βαθμού του τέως υπουργού Μάριου Δημητριάδη.

► Δικηγορικό γραφείο LLPO Law Firm υπέβαλε 10 αιτήσεις. Ο τέως υπουργός και νυν βοηθός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης ανήκε στην ομάδα του δικηγορικού γραφείου.

Ο κ. Χριστοφίδης, σε τοποθετήσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της επιτροπής Ελέγχου, ανέφερε ότι «ζήτησε επιβεβαίωση από τον Γενικό Ελεγκτή και διερεύνηση από όλες τις αρμόδιες αρχές». Σε σχέση με τις εισφορές στο κυβερνών κόμμα, ανέφερε: «Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από μεγάλα ποσά εισφορών, ατόμων που συμμετείχαν στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι πολίτες, προς το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ. Σε αυτές τις πέντε περιπτώσεις που καταφέραμε να εντοπίσουμε, ένα συνολικό ποσό ύψους 205.000 ευρώ έχουν κατατεθεί ως εισφορά στον ΔΗΣΥ από πολιτογραφηθέντες, λίγο πριν ή λίγο μετά από την πολιτογράφησή τους. Δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα και υπόνοιες για άμεση σύνδεση της εισφοράς προς το κυβερνών κόμμα με την πολιτογράφησή τους».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του για τα δικηγορικά γραφεία, ο κ. Χριστοφίδης σχολίασε: «Εάν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία, ρωτούμε τον Γενικό Ελεγκτή και την Αρχή κατά της Διαφθοράς να απαντήσουν κατά πόσο υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος και κατ’ επέκταση ευνοιοκρατική μεταχείριση με σκοπό το κέρδος, αφού γραφεία άμεσα συνδεδεμένα με το Υπουργικό Συμβούλιο που αποφάσιζε υπέβαλλαν αιτήσεις και ουσιαστικά τις ενέκριναν οι ίδιοι».

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, μιλώντας στον «Φ» για το ζήτημα που έθεσε ο κ. Χριστοφίδης σε σχέση με τις εισφορές πολιτογραφηθέντων στα κόμματα, ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που εμπίπτει στη φύση των ζητημάτων που θα εξετάσει το σώμα που υπηρετεί. Ωστόσο, παρέπεμψε στο γεγονός πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης εξέτασης κάποιου ζητήματος από την Αρχή κατά της Διαφοράς, από τη στιγμή που βρίσκονται υπό ετοιμασία οι κανονισμοί που θα διέπουν τη λειτουργία της.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Η διαφωνία για τον ΦΠΑ

Τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις και τα οικονομικής φύσεως ζητήματα, χαρακτηρίστηκαν σημαντικά. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο κατά πόσον θα βγάλουν πιο σοφή την Πολιτεία και την κοινωνία. Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπήρξε αποδοχή των ευρημάτων της ΕΥ σε σχέση με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (5%). Η Ελεγκτική εντόπισε απώλειες εκατομμυρίων ευρώ, επειδή το μέτρο έπρεπε να ισχύει για ευάλωτες ομάδες κι όχι σε περιπτώσεις εκατομμυριούχων επενδυτών. Όμως, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή και ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, διαφώνησαν. Με αποτέλεσμα, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, να μιλήσει για «βιασμό της νοημοσύνης» και να αναφέρει πως θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά.